Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Τσακαλώτος στη Handelsblatt : Αποδεχόμαστε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΙΚ
Aris Oikonomou / SOOCAris Oikonomou / SOOC
Την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, κάτι που δήλωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την άφιξή του στο Eurogroup.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως είναι συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και επεσήμανε πως «ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησαν σαφές πως ο ρόλος του ταμείου στο πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτος και όχι μόνο σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας, αλλά και σε επίπεδο ενεργής συμμετοχής».
Οσον αφορά τις αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα περί του θέματος απάντησε πως ο πρωθυπουργός «εξέφρασε την αγανάκτησή του, επειδή ορισμένες φορές το ΔΝΤ θέτει τον πήχη για μια επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος πολύ ψηλά».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το κλιμάκιο του Ταμείου ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση, περισσότερο απ' ότι είναι πολιτικά αποδεκτό.
«Οι άνθρωποι σε μία χώρα στην οποία υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις θέλουν να δουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αυτών, προτού ξεκινήσει ο δεύτερος», δήλωσε.
Σχετικά με το κλίμα που εισέπραξε κατά την διάρκεια των συναντήσεων με τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ, ο κ. Τσακαλώτος είπε:
«Με άκουγαν με συμπάθεια. Η αίσθηση που είχα σε όλες μου τις συναντήσεις με τους συναδέλφους μου κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ήταν ότι με άκουγαν άνθρωποι που αναζητούν λύση και δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν προβλήματα», προσθέτοντας: «Μπορεί να μην συμφωνούν πάντα, αλλά δεν είχα ποτέ την εντύπωση ότι οι άνθρωποι έχουν απηυδήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Ένιωσα ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών παραδέχτηκαν πως έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε αξιοπιστία».
Πιο συγκεκριμένα για το τετ-α-τετ του με τον κ. Σόιμπλε ανέφερε πως «Του έδωσα ένα χαρτί το οποίο έγραφε κάθε μεταρρύθμιση που έχουμε κάνει από τον Ιούλιο. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή λίστα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καθυστερήσεις, δεδομένου ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το προηγούμενο φθινόπωρο επεσήμανε:
«Αν δείτε τον αριθμό των μέτρων που έχουν περάσει από τον Ιούλιο, είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι προχωράμε αργά. Οι άνθρωποι που λένε ότι οι Έλληνες σέρνουν τα πόδια τους θα εντυπωσιαστούν με αυτή τη λίστα».
«Δεν θέλουμε να πάρουμε πίσω τις υποσχέσεις μας. Το Μνημόνιο λέει ότι πρέπει να εξοικονομήσουμε το 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις, αυτό σημαίνει 1,8 δισ. ευρώ. Αλλά δεν λέει πώς ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει. Εξοικονομήσαμε ήδη 1,1 δισ. ευρώ Έτσι, το ερώτημα είναι από πού θα προέλθουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ», συμπλήρωσε.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα