Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ο Soros ξαναχτυπά! Πού επενδύει ο γκουρού των αγορών και γιατί


Μετά από μια μεγάλη παύση, ο George Soros επιστρέφει δριμύτερος στις αγορές καθώς, όπως όλα δείχνουν, τον προσέλκυσαν ευκαιρίες που θα του αποφέρουν κέρδη από πιθανά επερχόμενα οικονομικά προβλήματα. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του hedge fund “Soros Fund Management LLC”, ιδιαίτερα προβληματισμένος με την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας και με τις επικείμενες έντονες μετατοπίσεις της αγοράς, προχώρησε σε μεγάλες, bearish επενδύσεις, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το γεγονός από μέσα.
Το hedge fund “Soros Fund Management LLC”, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 30 δισ. δολαρίων του Soros και της οικογένειάς του, προχώρησε σε πωλήσεις μετοχών και αγορά χρυσού και μετοχών χρυσωρυχείων, λόγω της προοπτικής αδυναμίας πολλών κλάδων των αγορών. Γενικά, οι επενδυτές θεωρούν τον χρυσό ως “καταφύγιο” όταν οι εποχές είναι ταραγμένες.

Αυτές οι κινήσεις δίνουν σημαντική ώθηση στον Soros, έναν μεγαλοεπενδυτή που έγινε ευρέως γνωστός όταν πόνταρε ενάντια στη στερλίνα το 1992, μια κίνηση που τότε του απέφερε κέρδη 1 δισ. δολαρίων. Τα τελευταία χρόνια, ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος έχει επικεντρωθεί σε ζητήματα δημόσιας πολιτικής και έχει επιδοθεί στις φιλανθρωπίες. Ακόμα, στηρίζει δημοσίως τον προεκλογικό αγώνα της Hillary Clinton – η οποία διεκδικεί και επίσημα πια την προεδρία των ΗΠΑ – και έχει χρηματοδοτήσει πολλές ομάδες υποστηρικτών του κόμματος των Δημοκρατικών.
Ο Soros πάντοτε παρατηρούσε πολύ προσεκτικά τις επενδύσεις που πραγματοποιεί ο οργανισμός του. Στο παρελθόν, κάποια ανώτερα στελέχη είχαν κυριολεκτικά ανατριχιάσει με το πόσο αναμειγμένος ήταν κάθε φορά στον οργανισμό, συνήθως αφού το fund κατέγραφε απώλειες. Μέχρι πρόσφατα, όμως, δεν είχε πραγματοποιήσει προσωπικές επενδύσεις. Αυτό άλλαξε νωρίτερα φέτος όταν ο ίδιος ξεκίνησε να περνάει περισσότερο χρόνο στο γραφείο παρακολουθώντας τις διαπραγματεύσεις της Wall Street. Επίσης, άρχισε να έχει όλο και πιο συχνές επαφές με ανώτερα στελέχη, όπως αναφέρουν πηγές.
Αυτή η προσέγγιση του Soros αντανακλά μια πιο σκοτεινή οπτική από αυτή που έχουν πολλοί άλλοι επενδυτές στη Wall Street. Η προσωπική του οπτική σκοτείνιασε τους τελευταίους έξι μήνες καθώς τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα σε Κίνα και Ευρώπη έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, όπως εκείνος υποστηρίζει. Και συνεχίζει να διατηρεί σκεπτικιστική στάση απέναντι στην Κινέζικη οικονομία, που διαρκώς επιβραδύνει, κάτι που θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, όπως είπε ο Soros σε ένα mail του.
Ακόμα, ο 85χρονος μεγαλοεπενδυτής πιστεύει πως υπάρχει ανησυχητικά μεγάλη πιθανότητα να καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του προσφυγικού, της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης αλλά και της πιθανής εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. “Αν η Μεγάλη Βρετανία τελικώς αποχωρήσει (από την ΕΕ), αυτό θα προκαλέσει κύμα εξόδου και άλλων κρατών-μελών και η αποσύνθεση της Ένωσης θα είναι πρακτικά αναπόφευκτη”, είπε ο Soros, αν και η πρόσφατη ενίσχυση της στερλίνας ίσως υποδηλώνει πως η πιθανότητα του Brexit μειώθηκε.
Οι bearish επενδύσεις στις οποίες προχώρησε ο Soros έχουν σημειώσει σχετική επιτυχία. Ο οργανισμός του εξαγόρασε πάνω από 19 εκ. μετοχές της Barrick Gold Corp. το πρώτο τρίμηνο του 2016, κάνοντάς τη τη μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας στο τέλος του τριμήνου. Από το τέλος του τριμήνου, αυτή η κίνηση έχει αποφέρει πάνω από 90 εκ. δολάρια. Το “Soros Fund Management LLC” προχώρησε επίσης σε εξαγορά ενός εκατομμυρίου μετοχών των ορυχείων Silver Wheaton Corp., μια επένδυση που έχει αυξηθεί 28% ως τώρα στο δεύτερο τρίμηνο.
Στο μεταξύ ο χρυσός έχει ανέβει 19% φέτος.
Παρόλ’ αυτά, ο Soros έχει κάνει αυτές τις bearish κινήσεις που λειτουργούν ως αντίβαρο στις αμερικάνικες μετοχές. Συνολικά, το fund του Soros έχει ανέβει φέτος ακολουθώντας την πορεία και άλλων macro hedge funds. Αυτές οι επενδυτικές κινήσεις είχαν ανακοινωθεί πρόσφατα αλλά δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο το ποσοστό συμμετοχής του ίδιου του Soros σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα