Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται εποχικό επίδομα το 2017 - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Κάθε φθινόπωρο, περίπου 50.000 δικαιούχοι λαμβάνουν το εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ, ωστόσο φέτος, η θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης, δημιουργεί πρόβλημα στην καταβολή του.
Παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ έχει έτοιμη την σχετική εγκύκλιο, δεν μπορεί ακόμα να την δημοσιεύσει, επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα γίνεται ή όχι η χορήγηση του επιδόματος για περιπτώσεις δικαιούχων που πρόκειται να λάβουν εθνική σύνταξη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι η διάταξη του σχετικού νόμου (ν. 1836/89 άρθρο 22) που τονίζει ότι το εν λόγω βοήθημα δεν χορηγείται για όσους λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ (486 ευρώ).
Όμως τώρα πια, η συγκεκριμένη σύνταξη έχει αντικατασταθεί από την εθνική σύνταξη (384 ευρώ) για όσες αιτήσεις υποβάλλονται από 13 Μαΐου 2016 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί νομοθετικό κενό που πρέπει να διορθωθεί για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και καταβολής του εν λόγω επιδόματος στους δικαιούχους.
Η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας ερευνά ήδη το θέμα καθώς ζητήθηκε γνωμοδότηση. Εκτιμάται ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία

ώστε να περάσει η όποια τροποποιημένη διάταξη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Εν συνεχεία θα πρέπει να ενσωματωθεί σε κάποιο νομοσχέδιο που θα βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση για να τροποποιηθεί το υπάρχον άρθρο.
Στόχος είναι έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ να εκδώσουν την απαραίτητη εγκύκλιο, δίνοντας τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων. Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα τότε θα είναι εφικτό η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.
Το ειδικό εποχικό βοήθημα χορηγείται σε όσους ασκούν κάποιο από τα παρακάτω επαγγέλματα και πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
Αναλυτικά τα επαγγέλματα είναι: Οικοδόμος, λατόμος, ασβεστοποιός, πλινθοποιός, αγγειοπλάστης, δασεργάτης, ρητινοσυλλέκτης, καπνεργάτης, μουσικός μέλος του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτης, μισθωτός ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστής εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιός, τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστης και βοηθός χείριστης κινηματογράφου, ελεγκτής κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτός τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτης.
Πηγή:Dikaiologitika News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα