Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Στα «μανταλάκια» τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Στη δημοσιοποίηση καταλόγων με ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων θα προχωρήσουν εντός του τρέχοντος μηνός τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Η δημοσιοποίηση των καταλόγων αυτών περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε να εκπληρώσει η Ελληνική κυβέρνηση με το αναθεωρημένο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που υπέγραψε τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ήδη ισχύουσα νομοθεσία, στις λίστες μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, οι οποίες θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr), θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν για περισσότερο από 12 μήνες ποσά βασικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τα οποία υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ, αν και έχουν ειδοποιηθεί εγγράφως για την τακτοποίηση των χρεών τους.
Στα ποσά των οφειλών που θα δημοσιοποιηθούν θα έχουν προστεθεί τόκοι, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και λοιπές επιβαρύνσεις, με ημερομηνία

υπολογισμού την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις ισχύουσες διατάξεις, στα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα θα περιλαμβάνονται:
1. Για φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, βασική οφειλή (Δ.Ο.Υ. / ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
2. Για νομικά πρόσωπα: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή (Δ.Ο.Υ. / ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
3. Ειδικά για τους ανηλίκους: θα αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα, του ονόματος της μητέρας, η βασική οφειλή (Δ.Ο.Υ. / ΤΕΛΩΝΕΙΑ), τα συνεισπραττόμενα ποσά, το σύνολο οφειλόμενου ποσού, καθώς και η ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις, μη αναγραφομένου του ΑΦΜ.
Εξαιρέσεις
Στις λίστες που θα δημοσιοποιηθούν δεν θα περιλαμβάνονται:
α) οι περιπτώσεις οφειλών για τις οποίες έχει χορηγηθεί διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, για όσο χρόνο διαρκεί η διευκόλυνση ή η ρύθμιση και εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους ισχύος τους,
β) οι οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
γ) οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης,
δ) οι οφειλές αποβιωσάντων οφειλετών.
Παρόμοιες παράμετροι κριτηρίων και εξαιρέσεων θα προβλέπονται και για τις λίστες μεγαλοοφειλετών ασφαλιστικών εισφορών που θα δημοσιοποιηθούν ταυτόχρονα από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Dikaiologitika News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα