Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Εκτακτο: Οι ΗΠΑ αποχωρούν αιφνιδίως από την Unesco

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO και η αποχώρησή τους θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου.
Η επικεφαλής της UNESCO (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως σχετικά από τις ΗΠΑ.
Η UNESCO υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.
«Αφού λάβαμε την επίσημη ειδοποίηση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ρεξ Τίλερσον, θέλω να εκφράσω την βαθιά μου λύπη για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Unesco» ανέφερε η γενική διευθύντρια Irina Bokova.
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει το Reuters, οι ΗΠΑ ακύρωσαν την συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της Unesco το 2011, διαμαρτυρόμενες για την απόφαση να γίνει δεκτή ως μέλος στην οργάνωση η Παλαιστίνη.
«Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη και αντανακλά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών στην Unesco, την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του οργανισμού και την διαρκή αντι-ισραηνική προκατάληψη κατά του Ισραήλ στην Unesco» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Τραμπ έχει μπει σε μια διαδικασία επανεξέτασης πολλών από τις διεθνείς δεσμεύσεις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική».  thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα