Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΕΤΕΑΕΠ: Ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές συντάξεις - 2.000 ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές συντάξεις που είχαν «κολλήσει» ελέω του νόμου Κατρούγκαλου. Ο προγραμματισμός του ΕΤΕΑΕΠ είναι οι πρώτες 2.000 συντάξεις να αποδοθούν στους δικαιούχους μαζί με τις συντάξεις Μαρτίου, δηλαδή στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1.1.15 και μετά και ως τώρα είχαν μπλοκάρει επειδή δεν μπορούσε να εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού. Οι επικουρικές που θα εκδοθούν θα προέρχονται από τα ακόλουθα πρώην ταμεία επικουρικής ασφάλισης: ΤΕΑΕΙΓΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), ΤΕΑΧ (χημικοί), ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΠΟΚΑ (ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία) και ΤΕΑΔΥ (δημόσιο).
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η μέση επικουρική σύνταξη, από το νέο τρόπο υπολογισμού, κυμαίνεται στα επίπεδα των 157 ευρώ το μήνα. Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα εφαρμοστεί με πιο ταχείς ρυθμούς, κατά τους επόμενους μήνες. Στόχος

είναι σε μηνιαία βάση να καταβάλλονται έως 7.000 συντάξεις, με απώτερο σκοπό έως το τέλος του έτους να μην υπάρχουν οι σχετικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθυμίζεται ότι φτάνουν τις 115.000 οι αιτήσεις που έχουν ξεμείνει στα ράφια του ΕΤΕΑΕΠ, από τις οποίες οι περισσότερες, οι 92.000, αφορούν αιτήσεις από 1.1.15 και μετά.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης βρίσκεται στο 0,45% για τις επικουρικές συντάξεις, ανά έτος ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα έτη εργασίας έχει ο ασφαλισμένος, ειδικά άνω των 30, τότε θα λαμβάνει και υψηλότερη επικουρική σύνταξη. Αντίθετα, απώλειες συγκριτικά με τον παλιό τρόπο υπολογισμού, θα έχουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με έως 20 έτη ασφάλισης.
Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι διασώζουν ένα ύψος επικουρικής σύνταξης από 150 έως 300 ευρώ οι ασφαλισμένοι των Σωμάτων Ασφαλείας, δημόσιοι υπάλληλοι με 35αετία και ελεύθεροι επαγγελματίες. Μειώσεις συγκριτικά με τον παλιό τρόπο υπολογισμού θα έχουν οι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ, οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εμποροϋπάλληλοι, οι ναυτιλιακοί πράκτορες και οι υψηλόμισθοι – ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα