Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Δραματικές μειώσεις έως και 440 ευρώ στις συντάξεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις δραματικές μειώσεις έως και 440 ευρώ που έχουν υποστεί ήδη οι νέοι συνταξιούχοι από τον νόμο Κατρούγκαλου (συντάξεις που εκδίδονται μετά τον Μάιο του 2016) δόθηκαν χθες κατά την διάρκεια του 25ου τακτικού απολογιστικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ το οποίο διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη.
Συντάξεις «φιλοδώρημα» που θα κυμαίνονται από 200 έως 700 ευρώ για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων, είναι αυτές που θα χορηγούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και επισημαίνουν ότι θα υπάρχουν στο εξής συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις, ελέω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου. Αποτέλεσμα είναι, να θεωρούνται μετά από λίγα έτη «προνομιούχοι» οι συνταξιούχοι που

θα έχουν σύνταξη στα επίπεδα των 1.000 ευρώ.
Το στοιχείο αυτό αναδείχτηκε χθες, κατά την ομιλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, κ. Βαγγέλη Θεοδωρίδη, ανοίγοντας της εργασίες του 25ου συνεδρίου του συνδικαλιστικού φορέα, που διεξάγεται στην ακριτική Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Θεοδωρίδης παρέθεσε και μια σειρά από παραδείγματα, που δείχνουν ξεκάθαρα τις μειώσεις που έρχονται, από 1.1.19, ελέω εφαρμογής του μέτρου της προσωπικής διαφοράς.
Από τα παραδείγματα αυτά προκύπτουν τα εξής:
*Ασφαλισμένοι με πολλά έτη ασφάλισης, θα έχουν αντίστοιχα πολύ μεγάλες απώλειες στο εισόδημα από συντάξεις. Ειδικότερα, ασφαλισμένος με 11.604 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ, θα λάβει σύνταξη γήρατος 1.405,57 ευρώ, μεικτό ποσό, έναντι 1.843,95 ευρώ που προκύπτει εάν η σύνταξη υπολογιστεί με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Πρόκειται για μια μείωση που προσεγγίζει το 24% ή τα 438 ευρώ.
* Υπάρχουν μειώσεις ακόμα και για πολύ λιγότερα έτη ασφάλισης. Πιο συγκεκριμένα. Ασφαλισμένος του ΙΚΑ με 8.168 ένσημα, αντί για 1.237,11 ευρώ μεικτά, σύνταξη, θα λάβει 1.060,42 ευρώ. Πρόκειται για μία μείωση που υπερβαίνει το 14% ή σε απόλυτους αριθμούς φτάνει τα 176,69 ευρώ.
Η εκτίμηση των συνδικαλιστών του ΙΚΑ είναι ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα προκύψουν «ισοπεδωτικές αλλαγές» στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η κρατική χρηματοδότηση, όπως έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς θα περιοριστεί μόνο στο σκέλος της Εθνικής Σύνταξης και το ανταποδοτικό τμήμα θα προκύπτει από τις εισφορές των εργαζομένων. Έτσι οι νέοι συνταξιούχοι οδηγούνται με ακρίβεια σε πενιχρές συντάξεις, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό ενσήμων.
Στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρίδης επανέλαβε ότι το εγχείρημα του ΕΦΚΑ έχει αποτύχει και ότι η ταλαιπωρία για εργαζόμενους και για ασφαλισμένους συνεχίζεται αμείωτη. Απλώς η δημιουργία του υπερ – ταμείου κύριας ασφάλισης διευκόλυνε την επίτευξη του βασικού στόχου που ήταν η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, άρα και η ταυτόχρονη μείωση συντάξεων… dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα