Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Δασικοί χάρτες: Η καθυστέρηση εξέτασης των ενστάσεων έχει αναστείλει τις δικαιοπραξίες στα επίδικα ακίνητα

Αρχικά η εκτίμηση ήταν ότι η συνεδρίαση των επιτροπών που θα εξετάσει τις αντιρρήσεις (ενστάσεις) που έχουν κατατεθεί για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία θα ξεκινήσει περίπου στις 25 Ιανουαρίου. Ακολούθως, εκτιμήθηκε ότι αυτό θα γίνει μέσα στην Άνοιξη. Ωστόσο, διανύουμε το τελευταίο μέρος του Μαΐου, και ακόμα οι επιτροπές δεν έχουν συνεδριάσει ούτε μια φορά.
Ο προγραμματισμός τώρα μετατέθηκε για τον επόμενο μήνα και είναι άγνωστο αν η εξέταση των ενστάσεων θα ξεκινήσει, πότε τελικά θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί. Τα μόνα σίγουρα δεδομένα, είναι ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα με τα μέλη που απαρτίζουν αυτές τις επιτροπές και τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.
Επίσης, η καθυστέρηση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ιδιοκτήτες και συμβολαιογράφους, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία πράξη αγοραπωλησίας σε αυτά τα

ακίνητα που εκκρεμεί αντίρρηση, ούτε αποδοχή κληρονομιάς, ούτε καν προσύμφωνο!
Σε αναμονή 14.300 ενστάσεις
Το Δεκέμβριο προχώρησε η κύρωση ποσοστού 94,22% των εκτάσεων στη Μεσσηνία που περιλαμβάνονται στο δασικό χάρτη. Από τότε βρίσκονται σε αναμονή 14.300 αντιρρήσεις, τις οποίες οι 4 επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί αναμενόταν να ξεκινήσουν να εξετάζουν προς το τέλος Ιανουαρίου. Μάλιστα, υπήρχε και μια πρώτη πρόβλεψη ολοκλήρωσης της διαδικασίας προς το τέλος του καλοκαιριού, αλλά απ’ ότι φαίνεται μπορεί ακόμη και τότε η διαδικασία ούτε καν να έχει ξεκινήσει!
Στη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αχαΐα έχει υποβληθεί το μεγαλύτερο πλήθος αντιρρήσεων. Συνολικά και στους 3 νομούς έχουν υποβληθεί πάνω από 41.000 αντιρρήσεις, με τις περισσότερες στη Μεσσηνία, όπου έχουν κατατεθεί 14.300 αντιρρήσεις.
Προβλήματα
Οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας, έχουν συγκροτηθεί εδώ και πολλούς μήνες με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.
Συνολικά έχουν συγκροτηθεί 4 Επιτροπές για τη Μεσσηνία και από τα βασικά προβλήματα είναι η συμμετοχή σε αυτές υπηρεσιακών παραγόντων γειτονικών νομών.
Πρόεδροι των Επιτροπών είναι δασολόγοι και μάλιστα και οι 4 για τις Επιτροπές της Μεσσηνίας είναι Προϊστάμενοι υπηρεσιών άλλων νομών. Ειδικότερα είναι ο Διευθυντής δασών Αρκαδίας, ο Δασάρχης Τρίπολης, ο Δασάρχης Σπάρτης και ο Δασάρχης Μολάων. Αυτό σημαίνει ότι για πολύ καιρό, οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να «εγκαταλείψουν» υπηρεσιακά τις υπηρεσίες τους και να βρίσκονται στην Καλαμάτα για την εξέταση των ενστάσεων. Κάτι τέτοιο όπως είναι λογικό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις κατά τόπους υπηρεσίες, με δεόμενο και τα προβλήματα προσωπικού που αντιμετωπίζουν.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο δασάρχης Μολάων έχει ήδη δηλώσει εγγράφως πως δεν μπορεί να εγκαταλείψει την υπηρεσία του, καθώς δεν υπάρχει άλλος δασολόγος.
Πάντως, στην περιοχή ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου δεν έχει ξεκινήσει η εκδίκαση των ενστάσεων σε κανένα νομό.
Καμία δικαιοπραξία
Και η εξέταση των ενστάσεων δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Μόνο να φυλλομετρήσεις τα επισυναπτόμενα έγγραφα 14.300 αιτήσεων θέλεις ώρες και ημέρες ατελείωτες.
Και στην περίπτωση που η επιτροπή αποφασίσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνει και αυτοψία, εκεί οι χρόνοι πολλαπλασιάζονται. Η προηγούμενη, δε, εμπειρία που υπάρχει είναι πολύ μικρή, καθώς για τις 5 κοινότητες της Μεσσηνίας που έγινε κύρωση δασικών χαρτών είχαν κατατεθεί μόνο 25 ενστάσεις και χρειάσθηκε περίπου ένα 4μηνο για την εξέτασή τους, καθώς έγινε σε όλες αυτοψία.
Τέλος, το ζήτημα των δικαιοπραξιών είναι ένα μεγάλο θέμα. Όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας, Παναγιώτης Δουμουλάκης, για όσες εκτάσεις δεν υπάρχει ο χαρακτηρισμός ΑΑ, δεν επιτρέπεται να γίνει ούτε αποδοχή κληρονομιάς, ούτε αγοραπωλησία, ούτε προσύμφωνο, ούτε καν πληρεξούσιο.
Καθώς όλα αυτά τα προβλήματα και κυρίως των επιτροπών, δεν φαίνεται να ξεπερνιούνται εύκολα, από το Υπουργείο πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, καθώς θα περάσουν χρόνια και ακόμα θα μιλάμε για τις ενστάσεις των δασικών χαρτών.
Της Βίκυς Βετουλάκη tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα