Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

«Ρήγμα» στη συμπολίτευση, απουσίες, συμφωνίες και διαφωνίες για το «Κλεισθένης Ι» στο Δ.Σ. Τριφυλίας

«Ρήγμα» σημειώθηκε στη συμπολίτευση του Δήμου Τριφυλίας κατά την προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ένα και μοναδικό θέμα τη «Συζήτηση για το νομοσχέδιο “Κλεισθένης Ι” και έγκριση ψηφίσματος ΚΕΔΕ».
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης για το μείζον θέμα του σχεδίου νόμου «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής –Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι”]», οι περισσότεροι εκ των δημοτικών συμβούλων τόνισαν ότι διαφωνούν με το ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ενώ σημείωσαν ότι περιλαμβάνονται θετικές ρυθμίσεις που είναι στη σωστή κατεύθυνση για τους ΟΤΑ, τη δημοκρατική τους λειτουργία, την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας, τη συμμετοχή των πολιτών και την τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, ωστόσο, εκφράστηκαν και διαφωνίες και επιφυλάξεις σε σειρά προβλέψεών του.Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ευθύς εξαρχής τάχθηκε κατά του σχεδίου νόμου στο σύνολό του, συμφωνώντας πλήρως με τα επιχειρήματα και το ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης ευθέως τέθηκε και θέμα χωροταξικού, με την έννοια ότι πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προτείνουν – εισηγηθούν ότι πρέπει να εξεταστεί και να υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» ή εάν όλα έχουν καλώς, οπότε δεν τίθεται θέμα χωροταξικού και προχωράνε ως έχει, σε πλήρη αντίθεση με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και δη τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος έχει δηλώσει σχετικά ότι παίζει με τη φωτιά το ΥΠΕΣ και μην τολμήσει να ανοίξει και το χωροταξικό των Δήμων!
Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, και επίσης τρεις από την αντιπολίτευση, αν κι αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι!
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το ψήφισμα της ΚΕΔΕ δεν αναγνώστηκε στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά μόνο στο τέλος, μόλις πριν από την ψηφοφορία, ενώ «στη στιγμή» έγιναν προσθήκες και τροποποιήσεις, οι οποίες δεν ήταν γραμμένες σε χαρτί, αλλά εκφωνήθηκαν από μικροφώνου!
Η συμπολίτευση «πάγωσε» την ώρα της ψηφοφορίας, όταν σήκωναν χέρια όσοι – τελικά και σε αντίθεση με όσα είχαν πει στις τοποθετήσεις τους, ακόμα κι αν ουσιαστικά αυτοαναιρούνταν και αυτοακυρώνονταν – ψήφιζαν υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, με τροποποιήσεις και προσθήκες εκείνης της στιγμής, σύμφωνα με πρόταση του κ. Κατσίβελα, με τον Αναστάσιο Αδρακτά να μη σηκώνει το χέρι και, τελικά, να καταψηφίζει την πρόταση του δημάρχου για το ψήφισμα!
Την πρόταση του κ. Κατσίβελα για το ψήφισμα της ΚΕΔΕ συν τα ολίγα αλλά εν πολλοίς «ακαταλαβίστικα» - που θα αναμένουμε να δούμε γραμμένα και ανηρτημένα στη Δι@υγεια για να διαπιστώσουμε εάν συμφωνούν με όσα ειπώθηκαν και καταγράφηκαν στο ηχητικό αρχείο της συνεδρίασης και τα πρακτικά – ψήφισαν 12 παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Την καταψήφισαν ο Αναστάσιος Αδρακτάς από τη συμπολίτευση, ο Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος από τη μείζονα μειοψηφία, οι Ιωάννα Μαραβελή και Αλεξάνδρα Τσούλου από τη Ρ.Α.ΚΙ. και ο Σαράντος Κουκούμης, ο οποίος ενώ είχε καταθέσει ψήφισμα της ΛΑ.ΣΥ. στο προεδρείο, αυτό ούτε διαβάστηκε και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.
Οι Στάθης Ανδρινόπουλος, Σωτήρης Μπακούρος και Αλέκος Κουτρουμπής της μείζονος μειοψηφίας ψήφισαν «λευκό», που προσμετράται ως αρνητική ψήφος, ζητώντας το Σώμα να καταρτίσει δική του πρόταση επί του σχεδίου νόμου, με τα θετικά και τα αρνητικά, καθώς και τις δικές του προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ.
Χωρίς να θεωρηθεί υπερβολή, θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι αυτό που συνέβη στο Δ.Σ. Τριφυλίας πρόκειται περί πολιτικού «παραλογισμού» ή, ίσως, «κομματικού» πραγματισμού ή και θυμίζοντας Ιανό! Διότι πως αλλιώς να εξηγήσει κάποιος, για παράδειγμα, ότι ενώ ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος και ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Γιάννης Αδρακτάς, απαρίθμησαν μια σειρά από θετικές ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου, στο τέλος υπερψήφισαν το ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στο οποίο αναφέρεται: «Να απορρίψει στο σύνολό του το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, και να το επιστρέψει στον υπουργό ως απαράδεκτο, γιατί δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους […] και να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου»;
Επίσης, στο πλήρες κείμενο του ψηφίσματος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναφέρεται για το σχέδιο νόμου ότι «προβλέπει τη μείωση της θητείας των αιρετών από 5 σε 4 χρόνια, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε βάρος του προγραμματικού σχεδιασμού των Δήμων».
Κι όμως, οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν επί αυτού, συμφώνησαν με τη μείωση της θητείας, όπως επίσης διαφώνησαν με την αυθαίρετη 4μηνη παράταση της θητείας των σημερινών Δημοτικών Αρχών, για την οποία το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ δε βγάζει «κιχ»!
Εκείνο που έγινε πασιφανές είναι ότι μεταξύ συμπολίτευσης (σ.σ. όχι στο σύνολό της) και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης υπάρχει τεράστιο χάσμα, το οποίο δεν έχει τόσο ιδεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο, αλλά κυρίως έχει να κάνει με την αντίληψη, την κουλτούρα και τη νοοτροπία περί διοίκησης και αυτοδιοίκησης.
Και δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο, επειδή στις τοποθετήσεις τους, δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, είδαν και ανέφεραν θετικές ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου κι εκφράστηκαν ταυτόσημες απόψεις. Εκείνο που δεν έγινε ευρύτερα, παρά μόνον από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Ανδρινόπουλο και το Σωτήρη Μπακούρο, ήταν η «αποτίμηση» του «Καλλικράτη», αλλά και του «Καποδίστρια», χωρίς την οποία πάνω σε ποια βάση μπορεί να γίνεται η οποιαδήποτε συζήτηση για τη μεταρρύθμιση;
Στόχος όλων πρέπει να είναι να κρατηθεί και ενισχυθεί ό,τι καλό και θετικό δημιουργήθηκε και να αλλάξει άρδην ό,τι αρνητικό προκλήθηκε, προς το βέλτιστο. Σκοπός των αυτοδιοικητικών δεν πρέπει να είναι μόνο η διατήρηση της όποιας καρέκλας κι εξουσίας, αλλά η προσφορά στην τοπική κοινωνία. Και ούτε προσφέρεται για πολιτική ή κομματική «σπέκουλα» οποιοδήποτε νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών και την προοπτική των τοπικών κοινωνιών!
Στη συζήτηση που διεξήχθη, «έσπασαν» οι όποιες κομματικές διαχωριστικές «γραμμές» εν πολλοίς. «Γραμμές» που ούτε στις τοπικές κοινωνίες πλέον περνούν εύκολα, αλλά ούτε και τα ίδια τα κόμματα θέλουν ή επιδιώκουν, τουλάχιστον όπως ισχυρίζονται, μιλώντας για ακομμάτιστη και ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση. «Γραμμή» με ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση δε συνάδει, όπως δε συνάδει και ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση με «χρίσματα»!
*Στο αυριανό φύλλο του «Θ» βασικά σημεία τοποθετήσεων.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Πηγή: Το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα