Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Καθηγητής-«μαϊμού» ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας



Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δήλωσε στον δημοσιογράφο των New York Times, Jason Horowitz, ότι δεν υπάρχει στα αρχεία του το όνομα του Τζουζέπε Κόντε - Ο ίδιος είχε δηλώσει στο βιογραφικό του ότι είχε διδάξει
Πολιτικός σάλος, που αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και ενδεχομένως νέα κυβερνητική κρίση, έχει προκληθεί στη γειτονική Ιταλία, μετά την αποκάλυψη ότι το όνομα του νέου πρωθυπουργού της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, δεν περιλαμβάνεται στα αρχεία του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ως διδάκτορας.
Σύμφωνα με το βιογραφικό που παρουσίαζε ο Τζουζέπε Κόντε, ο ίδιος έχει φοιτήσει και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, ο δημοσιογράφος των New York Times Jason Horowitz επικοινώνησε με τη γραμματεία του Πανεπιστημίου, απ' όπου πληροφορήθηκε πως «δεν έχουμε κανένα άτομο στα αρχεία μας με αυτό το όνομα, είτε σε επίπεδο σπουδών, είτε σε επίπεδο καθηγητών».

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι είχε περάσει τα καλοκαίρια από το 2008 έως το 2012 στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος, ούτε αυτό επιπεβαιώθηκε από τη γραμματεία. «Ίσως παρακολούθησε για μία ή δύο ημέρες κάποιες ομιλίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κρατάμε αρχεία», τόνισε το αρμόδιο γραφείο.

Η αποκάλυψη ότι το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας δεν περιλαμβάνεται στα αρχεία του New York University άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, καθώς πλέον ελέγχεται και για τους υπόλοιπους τίτλους σπουδών που εμφανίζεται στο βιογραφικό του, στη λίστα των οποίων περιλαμβάνονται το Γέηλ, το Duquesne University στο Πίτσμπουργκ, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και το Κέιμπριτζ. Σε επικοινωνία που υπήρξε με τους αρμόδιους του Κέιμπριτζ, δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση, καθώς βάσει των κανόνων δεν μπορεί να διαψευστεί ή να επιβεβαιωθεί άμεσα το αν παρακολούθησε μαθήματα ο Τζουζέπε Κόντε, αλλά μόνο μετά από έγκριση του συμβουλίου.

La Repubblica: Ο Ματαρέλα εξετάζει το βιογραφικό του ιταλού υποψήφιου πρωθυπουργού

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ιταλικό προεδρικό μέγαρο, είναι πιθανόν να δοθεί, τελικά, την ερχόμενη Πέμπτη η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο Ιταλός πρόεδρος, όπως υπογραμμίζει και η εφημερίδα La Repubblica, εξετάζει το βιογραφικό του ιταλού υποψήφιου πρωθυπουργού και αν ωριμάσουν οι απαιτούμενες συνθήκες, θα τον καλέσει μεθαύριο, για την ανάθεση της εντολής.

Προφανώς, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι αναφορές του Τύπου σε ανακριβείς αναφορές σε μεταπτυχιακή φοίτηση σε αμερικανικό πανεπιστήμιο (στο βιογραφικό του Τζουζέπε Κόντε) μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση να ανατεθεί η πρωθυπουργία στον ιταλό καθηγητή νομικής.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει τονίσει, πάντως, ότι δεν έγινε ποτέ αναφορά σε μεταπτυχιακή φοίτηση του Κόντε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το κόμμα, ο Κόντε ουδέποτε ισχυρίσθηκε πως παρακολούθησε συγκεκριμένα μαθήματα ούτε πως πήρε δίπλωμα μάστερ από το πανεπιστήμιο αυτό.

«Ο Κόντε, όπως οποιοσδήποτε ερευνητής, πήγε στο εξωτερικό για να σπουδάσει, να βαθύνει τη γνώση του, να τελειοποιήσει τις γνώσεις του στην αγγλική νομική ορολογία», αναφέρουν τα Πέντε Αστέρια.

«Έτσι ο διεθνής και ο ιταλικός Τύπος φωνάζουν για υποτιθέμενους τίτλους σπουδών που ο Κόντε ουδέποτε ισχυρίσθηκε πως διαθέτει», προσθέτει.

Ιταλοί σχολιαστές αναφέρουν ότι μια εναλλακτική στην υποψηφιότητα του συγκεκριμένου καθηγητή του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, θα μπορούσε να είναι εκείνη του αρχηγού των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. Αλλά ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του δεν δέχεται μια τέτοια εξέλιξη.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Φοράει μανικετόκουμπα και μαντήλι στο πέτο, είναι διαζευγμένος και πατέρας ενός δεκάχρονου αγοριού. Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας με την ατίθαση φράντζα στο μέτωπο, έρχεται να ταράξει τα νερά στην Ευρώπη συντονίζοντας δύο αντισυστημικά κόμματα.

Ο άγνωστος μέχρι σήμερα τεχνοκράτης, Τζιουζέπε Κόντε, είναι καθηγητής Νομικής. Τα δείγματα γραφής του θα καταγραφούν σε μία χώρα που ταλανίζεται από οικονομική και πολιτική κρίση κι έχει προβληματικές σχέσεις με την Ε.Ε.

Με την πρώην σύζυγό του με την οποία απέκτησε ένα αγοράκι αποφάσισαν να πάρουν χωριστούς δρόμους διατηρώντας άριστες σχέσεις. Ο Κόντε, ο πλέον πιο περιζήτητος διαζευγμένος στην Ιταλία, θα έχει εκτός απροόπτου σήμερα την τιμητική του. Εντός της ημέρας, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα συναντήσει τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Ρομπέρτο Φίκο και Ελιζαμπέτα Καζελάτι για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Στη συνέχεια, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα της τελευταίας στιγμής, αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε, που επέλεξαν ως υποψήφιο πρωθυπουργό το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Κόντε υπήρξε «φίλος» της γοητευτικότατης Μαρίας Έλενα Μπόσκι, η οποία είχε διατελέσει πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του κεντροαριστερού Ματέο Ρέντσι. Για το λόγο αυτό είχε γίνει κατά καιρούς στόχος επιθέσεων από το κίνημα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλίδα καλλονή διετέλεσε το 2014 υπουργός Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων και Σχέσεων κλέβοντας την παράσταση στην κυβέρνηση Ρέντσι χάρη στο εντυπωσιακό της παρουσιαστικό.

Πρωτοσέλιδο της Libe για τον Τζιουζέπε Κόντε

Με αφορμή τη συμφωνία το δύο αντισυστημικών κομμάτων στο όνομα του νέου πρωθυπουργού, η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αφιερώνει το σημερινό της πρωτοσέλιδο αλλά και τέσσερις σελίδες της στον 54χρονο Τζιουζέπε Κόντε.

Υπό τον τίτλο: «Ιταλία, έτος μηδέν» η εφημερίδα παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδό της τον νέο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες θα κληθεί να έρθει αντιμέτωπος.

Ο Ιταλός καθηγητής Πανεπιστημίου έχει περιορισμένη πολιτική εμπειρία για το λόγο αυτό έχουν ακουστεί κατά καιρούς «φωνές» ότι δεν είναι ο κατάλληλος να ηγηθεί της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

«O κύριος Κόντε είναι άγνωστο πρόσωπο στην Ιταλία,με χαμηλό προφίλ, ένα άτομο όπως 10.000 και 100.000 άλλοι στη χώρα», δήλωσε ο Πιέρο Ιγκνάτσι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το ρόλο του. «Θα είναι απλώς ο διερμηνέας της θέλησης των ηγετών των κομμάτων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Κόντε έχει έναν πολύ φιλόδοξο ρόλο: να θεσπίσει λιγότερους νόμους για το κράτος αναδιοργανώνοντας όσους υπάρχουν.

Ο Κόντε θα κληθεί να συντονίσει τους δύο αντισυστημικά κόμματα τα οποία προκαλούν πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες. Η επικράτηση των ευρωσκεπτικιστών στη Ρώμη. Η επικράτηση των ευρωσκεπτικιστών ενισχύει τους φόβους για περιθωριοποίηση της Ιταλίας, αλλά και αναζωπύρωση των εντάσεων σε Ε.Ε και Ευρωζώνη.

Ο 54χρονος καθηγητής πρέπει να ικανοποιήσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους που στήριξαν στις κάλπες τα δύο κόμματα εμφανώς δυσαρεστημένοι από την πολιτική των Βρυξελλών και να οδηγήσει την οικονομία σ΄ένα υγιή δρόμο. Σε ότι αφορά την έξοδο της χώρας από το ευρώ, στο κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν τα δύο κόμματα υπάρχει παντελής έλλειψη αναφοράς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει εγκαταλείψει οριστικά την ιδέα δημοψηφίσματος για έξοδο από το ευρώ, ενώ η Λέγκα που έχει αποκαλέσει το ευρώ "ένα αποτυχημένο οικονομικό και κοινωνικό πείραμα" εμφανίζεται τώρα πιο μετριοπαθής, στηρίζοντας την ιδέα μεταρρυθμίσεων και μακροπρόθεσμων αλλαγών στην Ευρωζώνη.

Εκτός από την οικονομική δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ιταλία, επικρατούν και στην πολιτική αναταράξεις. Το πρόγραμμα για μαζικές απελάσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που συμπεριέλαβαν τα δύο κόμματα στο κυβερνητικό μανιφέστο τους, θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωση. Το ίδιο ισχύει και για την πρόθεση προσέγγισης με τη Ρωσία, κάτι που οι Βρυξέλλες βλέπουν με μισό...μάτι.
πηγή:.protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα