Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Επίθεση Λαμπρόπουλου στην κυβέρνηση: “Καμία πρόταση στην ΕΤΕπ για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας”

Τα τμήματα του οδικού δικτύου Τσακώνα - Καλό Νερό και Καλαμάτα - Ριζόμυλος δεν χρηματοδοτούνται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Η ΕΤΕπ είναι ενήμερη για τα δύο έργα στο πλαίσιο των συζητήσεών της με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν της έχει υποβληθεί πρόταση. Την απάντηση αυτή, που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, δημοσιοποίησε χθες ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος - κατηγορώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ότι "τριάμισι χρόνια ψεύδονται, αυτό μόνο γνωρίζουν να κάνουν καλά".
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε την εξής ερώτηση

στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Τα οδικά δίκτυα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη μίας περιοχής. Ειδικότερα για το Νομό Μεσσηνίας που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της Πελοποννήσου η οδική διασύνδεση με τις κύριες εθνικές οδούς είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η οποία βασίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.
Τέτοια δίκτυα που διευκολύνουν το μεταφορικό έργο είναι και οι σχεδιαζόμενοι δρόμοι Τσακώνα - Καλό Νερό και Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια η υλοποίησή τους μένει στα χαρτιά καθώς τα προαναφερόμενα έργα δεν δημοπρατούνται.
Τις τελευταίες ημέρες έχει διαρρεύσει στον Τύπο ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει μέσω ειδικού προγράμματος την κατασκευή τους.
Η Μεσσηνία είναι ένας νομός με οδικό δίκτυο που εντάσσεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα και επομένως οι κάτοικοί της δικαιούνται να γνωρίζουν με ποιο τρόπο και πότε πρόκειται να ολοκληρωθούν τα σημαντικά έργα στο οδικό της δίκτυο.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Εχει υποβληθεί κάποιο αίτημα εκ μέρους των ελληνικών αρχών για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ των δικτύων Τσακώνα - Καλό Νερό και Καλαμάτα - Ριζόμυλος;
Μπορεί η ΕΤΕπ να χρηματοδοτήσει τα προαναφερόμενα έργα;».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ως εξής:
«Η Επιτροπή θα ήθελε να ενημερώσει τον κ. βουλευτή ότι τα τμήματα του οδικού δικτύου Τσακώνα - Καλό Νερό και Καλαμάτα - Ριζόμυλος δεν χρηματοδοτούνται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η ΕΤΕπ είναι ενήμερη για τα δύο έργα στο πλαίσιο των συζητήσεών της με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν έχει υποβληθεί πρόταση στην ΕΤΕπ. Η χρηματοδότησή τους δεν προβλέπεται ούτε από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εξετάσει όλες τις προτάσεις για έργα που είναι ώριμα για χρηματοδότηση, σύμφωνα με τους στόχους της πολιτικής μεταφορών της ΕΕ και τους πρότυπους διαδικαστικούς κανόνες για την εκτίμηση και έγκριση έργων από την ΕΤΕπ. Να αναφερθεί ενημερωτικά επίσης ότι, το 2017, η ΕΤΕπ υπέγραψε για νέα έργα στην Ελλάδα ύψους 2,1 δισ. ευρώ και προέβη στην εκταμίευση σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ».
ΕΠΙΘΕΣΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, δημοσιοποιώντας την απάντηση της Επιτροπής, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι ψεύδεται. \
Αναλυτικά η επιστολή του:
«Συμπληρώνονται τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο, και τα έργα υποδομής που αφορούν τον νομό μας βρίσκονται όλα στον αέρα, με τους υπουργούς τους να μην έχουν ακόμη αποφασίσει τι και πώς θα το κάνουν.
Τριάμισι χρόνια ψεύδονται, αυτό μόνο γνωρίζουν να κάνουν καλά.
Σχετικά με τους οδικούς άξονες Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Τσακώνα - Καλό Νερό, τον περασμένο Φεβρουάριο από το ψευτο-συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη μας ανήγγειλαν ότι "έχουν ήδη δρομολογήσει την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων".
Υστερα από ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν παρακλήσεώς μου, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, στις 14-5-2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι "είναι ενήμερη, στο πλαίσιο των συζητήσεών της με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν έχει υποβληθεί πρόταση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων" και συνεχίζει ότι "η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εξετάσει όλες τις προτάσεις για έργα που είναι ώριμα για χρηματοδότηση, σύμφωνα με τους στόχους της πολιτικής μεταφορών της ΕΕ και τους πρότυπους διαδικαστικούς κανόνες για την εκτίμηση και έγκριση έργων από την ΕΤΕπ».
Αν και οι μελέτες και των δύο αξόνων είναι έτοιμες, κωλυσιεργούν, δεν αποφασίζουν και αφήνουν τον χρόνο να περνάει μέχρι τις εκλογές.
Είναι τυχαίο ότι καθυστερεί, κοντά έναν χρόνο, η έγκριση της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής αξιολόγησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το τμήμα Καλαμάτας - Ριζόμυλου, αφού εγκατέλειψαν την προηγούμενη έτοιμη μελέτη;
Το τμήμα Πάτρας - Πύργου εξελίσσεται σε Βατερλώ για τον κ. Σπίρτζη και την κυβέρνησή του. Οπως είναι γνωστό, εκεί ενώ ήταν να γίνει η δημοπράτηση για κατασκευή του έργου τον Μάρτιο του 2015, ο κ. Σπίρτζης την ακύρωσε και έσπασε το τμήμα σε οκτώ μικρότερα, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει ο εργολάβος τους, ο παρ' ολίγον καναλάρχης με τα βοσκοτόπια. Τις τέσσερις εργολαβίες τις κέρδισε ο κ. Καλογρίτσας, για τις οποίες ακόμη δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις, που στη συνέχεια θα πρέπει να πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση και στη Βουλή για κύρωση.
Εάν είχε γίνει η δημοπράτηση, σήμερα το έργο θα είχε τελειώσει και η Δυτική Ελλάδα θα είχε έναν σύγχρονο και ασφαλή δρόμο.
Τριάμισι χρόνια η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου δεν προετοίμασε, δεν συμβασιοποίησε, δεν κύρωσε στη Βουλή, δεν ξεκίνησε, δεν κατασκεύασε και δεν παρέδωσε ούτε ένα μέτρο δρόμου, για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο.
Ο κ. Τσίπρας καταψήφιζε στη Βουλή και πετροβολούσε τις συμβάσεις παραχώρησης, με τις οποίες η Νέα Δημοκρατία, από το 2004 μέχρι το 2009, προγραμμάτισε και άρχισε να κατασκευάζει όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Πελοποννήσου.
Για την κυβέρνηση που, κακή τη τύχη, κυβερνάει τον τόπο, τα ψέματα δεν τελειώνουν. Ετσι θα μας πάνε μέχρι τις εκλογές.
Στη συνείδηση του λαού μας και στην Ιστορία θα καταγραφούν ως ψεύτες, ανίκανοι και επικίνδυνοι για την χώρα». eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα