Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Ελπίδες και προοπτικές για μουσείο ναυτικής παράδοσης και τέχνης στην Καλαμάτα

Ελπίδες και προοπτικές για μουσείο ναυτικής παράδοσης και τέχνης στην ΚαλαμάταΕνας χώρος κοντά στην παραλία της Καλαμάτας, στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού -της παλιάς Ντουάνας- θα μπορούσε να φιλοξενήσει το μουσείο ναυτικής παράδοσης και ναυτικής τέχνης, με πρώτα εκθέματα τα 25 ομοιώματα πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής που δημιούργησε ο Παναγιώτης Σοφικίτης και τα οποία παρουσίασε σε έκθεση, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού, από τις 23 Μαρτίου μέχρι και τις 19 Μαΐου. 
Η άποψη αυτή εκφράστηκε χθες το απόγευμα -στην απολογιστική συνάντηση που οργάνωσε ο Παναγιώτης Σοφικίτης, με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης- από τον Βασίλη Παπαευσταθίου μέλος της κίνησης “Καλαμάτα 2030”.
“Το λιμάνι της Καλαμάτας, η Ντουάνα, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικιστική εξέλιξη της πόλης και στη ζωή των προγόνων μας και θεωρούμε ότι ένας χώρος κοντά στη θάλασσα της Καλαμάτας θα μπορούσε να στεγάσει μια τέτοια μόνιμη έκθεση, ένα μουσείο ναυτικής παράδοσης και τέχνης” τόνισε.

Λίγο νωρίτερα ο Π. Σοφικίτης είχε εκφράσει την επιθυμία να παραχωρήσει τις δημιουργίες του προκειμένου να δημιουργηθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ένα μουσείο ναυτικής παράδοσης και ναυτικής τέχνης, σημειώνοντας ότι τα εκθέματα θα μπορούν να εμπλουτίζονται στη διάρκεια του χρόνου. Επιπρόσθετα γνωστοποίησε ότι πρόθεσή του είναι “να δημιουργηθεί ένα εργαστήρι και να πηγαίνω να διδάσκω αφιλοκερδώς όσους ενδιαφέρονται για να διατηρηθεί η ναυτική μας παράδοση, δεδομένου ότι σε λίγα χρόνια το ξύλινο σκάφος, φοβάμαι πολύ, ότι θα το βλέπουμε μόνο στα μουσεία”.
Ο Π. Σοφικίτης στον σύντομο απολογισμό της έκθεσης κατέγραψε ότι την επισκέφθηκαν 50 σχολεία -συνολικά 1.400 μαθητές-, ενώ ως ξεχωριστά γεγονότα επισήμανε αφ’ ενός τα εγκαίνιά της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αφ’ ετέρου την επίσκεψη της 85χρονης σήμερα δασκάλας που είχε στη Γ’ δημοτικού, στην Σκόπελο, κάτι που τον συγκίνησε ιδιαίτερα όπως είπε, δεδομένου ότι η ηλικιωμένη ταξίδεψε από τον Πύργο για να επισκεφθεί την έκθεση του παλιού μαθητή της. Επιπλέον, ο δημιουργός εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Δήμο Καλαμάτας -“και ιδιαίτερα στον δήμαρχο, με τον οποίον είχαμε ιδιαίτερες συζητήσεις”-, καθώς και προς το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, που σε συνεργασία με το δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας παραχώρησε το φωτογραφικό και λοιπό υλικό της έκθεσης.
ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο Β. Παπαευσταθίου γνωστοποίησε ότι “παρότι η φυσική παρουσία της έκθεσης λήγει εδώ, έχουμε δημιουργήσει ένα ψηφιακό μουσείο (http://ships.kalamata2030.gr/) όπου μπορεί κάποιος να δει τα εκθέματα. Επισκέπτες από όλες τις γωνιές του κόσμου μπορούν -στα ελληνικά και στα αγγλικά- να δουν τα εκθέματα, τα μοναδικά πλοία που έχει φτιάξει ο κ. Σοφικίτης”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ιστοσελίδας με τα εκθέματα είναι της κίνησης “Καλαμάτα 2030” και η υλοποίησή της έγινε από τον Δίαυλο Καινοτομίας “Σπόρος”.
Βασίλης Μπακόπουλος
πηγή: ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα