Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Για τρίτη φορά επανεξετάζεται η υπόθεση Γεωργίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Αναιρέθηκε η απαλλαγή του για δεύτερη φορά από τον Αρειο Πάγο. Δικαστικό σήριαλ η υπόθεση με τις καταγγελίες για διόγκωση του ελλείμματος του 2009.
Ιωάννα Μάνδρου

Για τρίτη φορά θα κριθεί από το Συμβούλιο των Εφετών της Αθήνας η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου η οποία έχει προσλάβει πλέον το χαρακτήρα δικαστικού σήριαλ καθώς έχει ήδη απαλλαγεί δύο φορές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αλλά η επανεξέταση της υπόθεσης για τρίτη φορά αποφασίστηκε από τον Άρειο Πάγο.
Όπως έγινε γνωστό, το αρμόδιο ποινικό τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, για δεύτερη φορά, έκανε δεκτή αναίρεση κατά της απαλλαγής Γεωργίου την οποία άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, οδηγώντας την υπόθεση και πάλι - τρίτη συνεχή φορά- για επανάκριση από το Συμβούλιο των Εφετών.

Η υπόθεση αφορά τις καταγγελίες πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ κυρίως της Ζωής Γςεωργαντά σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην επικεφαλής της Αρχής διόγκωσε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009 προκειμένου να καταστεί εφικτή η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η υπόθεση Γεωργίου σχετικά με το έλλειμμα του 2009 είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τους ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι μετείχαν στα αλλεπάλληλα προγράμματα διάσωσης της χώρας ενώ η ίδια η Eurostat με έγγραφό της, το οποίο υπάρχει στη σχετική δικογραφία, έχει επισημάνει πως το έλλειμμα για το 2009 υπολογίστηκε με βάση τα ευρωπαϊκά στάνταρντς και έχει τύχει της δικής της εγκρίσεως.

Σημειωτέον ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αντιμετωπίζει σε σχέση με τα καταγγελόμενα περί διόγκωσης του ελλείμματος κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για ψευδή βεβαίωση, από την οποία έως τώρα έχει απαλλαγεί δύο φορές, ενώ απαλλακτικές υπήρξαν και οι σχετικές εισαγγελικές προτάσεις.

Παράλληλα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, κατηγορία που αφορούσε ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε κρατήσει τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όταν ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και ότι δεν συγκαλούσε πάντα ως όφειλε τη διοίκηση της Αρχής.

Για αυτά είχε αθωωθεί σε πρώτο βαθμό όμως στη συνέχεια στο εφετείο καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο χρόνων, προσέφυγε ο ίδιος στον Άρειο Πάγο και η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ευσταθία Σπυροπούλου πρότεινε να αναιρεθεί ( να ακυρωθεί) η ποινή αυτή και τώρα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου.
Πηγή:skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα