Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Tι αλλάζει στα capital controls για τις επιχειρήσεις

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της ενώ στο τραπέζι είναι ακόμη και η περαιτέρω αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 2300 ευρώ τον μήνα.
Στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης,η πλήρης άρση των capital controls αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα. Προς την ίδια κατεύθυνση πιέζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα με περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.
Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι πιθανό να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της ενώ στο

τραπέζι είναι ακόμη και η περαιτέρω αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 2300 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα.
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ένα ακόμη βήμα αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα και θα αφορά κατά κύριο λόγο της επιχειρήσεις. Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών φέρεται να έχει ζητήσει την αύξηση από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ του ορίου για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών που έχουν οι επιχειρήσεις με το εξωτερικό απευθείας μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα. Οι τράπεζες δεν φαίνονται να επιθυμούν σε αυτή τη φάση την περαιτέρω αύξηση του ορίου αναλήψεων κρίνοντας ότι τα 2300 ευρώ είναι επαρκές όριο με δεδομένο και το μέσο υπόλοιπο στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι πιθανό όμως να αποφασιστεί μια μικρή αύξηση της τάξεως των 100-200 ευρώ κυρίως για λόγους ψυχολογίας.
Οι προτάσεις της ΕΕΤ θα αποσταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομικών την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των αποφάσεων για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στη «μεταμνημονιακή» περίοδο.
Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, η αύξηση στα 40.000 ευρώ του ορίου για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις απευθείας από το κατάστημα, χωρίς δηλαδή να απαιτείται έγκριση από τις επιτροπές των τραπεζών, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το εξωτερικό και προτείνεται από την ΕΕΤ ως παράλληλο μέτρο σε συνδυασμό με άλλες διευκολύνσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις που έχουν τουριστική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέτρα που θα ζητήσει η ΕΕΤ είναι να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από το εξωτερικό, όπως οι tour operators ή οι αεροπορικές εταιρείες και τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμό που διατηρεί σε ελληνική τράπεζα, να μπορούν να κάνουν ανάληψη του συνόλου των μετρητών, χωρίς περιορισμό. Σήμερα ανάλογη δυνατότητα έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό ή από θυρίδα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η απελευθέρωση θα διευκολύνει σημαντικά τις εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν τουριστική δραστηριότητα και οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη του συνόλου του ποσού που κατατίθεται από το εξωτερικό σε ελληνική τράπεζα, με αποτέλεσμα να κρατούν τα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα