Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

1.000.000 επαγγελματίες λειτουργούν με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο δέσμευσης του τραπεζικού τους λογαριασμού καθώς και με κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και λοιπά εισοδήματα βρίσκονται 550.000 φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 500,00 ευρώ.
Στο τέλος Ιουνίου οι οφειλέτες που έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων έφθασαν τους 1.137.235, ενώ η ΑΑΔΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει το μέτρο σε 1.694.042 φορολογούμενους.
Σε μια περίοδο που βγαίνουμε από τα μνημόνια και το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, 1.200.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων πιστεύω ότι το 1.000.000 περίπου είναι επαγγελματίες, οδηγούνται στην παραοικονομία και όλα αυτά γιατί χρωστούν στο κράτος το τρομερό ποσό των 1.000 ή 2.000 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε πόσο έχει αποδώσει εισπρακτικά το μέτρο της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών

γιατί η ΑΑΔΕ ή το ΚΕΑΟ δεν έχουν δώσει στοιχεία, από την άλλη πλευρά όμως βλέπουμε καθημερινά κυρίως επαγγελματίες να ταλαιπωρούνται απίστευτα να αποδεσμεύσουν τον λογαριασμό τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους.
Από τη στιγμή που θα δοθεί η εντολή για δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού για να γίνει αποδέσμευση, συνήθως θα πρέπει ο φορολογούμενος να εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλές του, πράγμα φυσικά αδύνατο.
Μια επιχείρηση με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό είναι σαν να παθαίνεις έμφραγμα και το παθαίνεις βέβαια και μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Ενας επαγγελματίας με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό θα πληρωθεί με μετρητά και θα πληρώσει με μετρητά παρακάμπτοντας το τραπεζικό σύστημα και τα μετρητά πολλές φορές συνοδεύονται από μη έκδοση τιμολογίου ή απόδειξης, κάτι που σημαίνει απώλειες σε ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.
Υποτίθεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ένα σχέδιο ελάφρυνσης έτοιμο. Αυτό προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού ανάλογα με την πορεία αποπληρωμής των οφειλών, όμως ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί. Μήπως λοιπόν είναι πιο αναγκαία από ποτέ η υλοποίηση του ακατάσχετου εμπορικού λογαριασμού ή τουλάχιστον η αλλαγή του ορίου των 500 ευρώ σε 5.000 ευρώ τουλάχιστον;
Παύλος Κρανιώτης
Α’ αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
eleftheriaonlinea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα