Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Αυτά τα 12 φρούτα και λαχανικά έχουν τα περισσότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων

Στην τελευταία έκθεση σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, η αμερικανική περιβαλλοντική ομάδα εργασίας EWG αναφέρει ότι το 70% των συμβατικά καλλιεργούμενων φρούτων και λαχανικών περιέχει μέχρι 230 διαφορετικά φυτοφάρμακα ή προϊόντα διάσπασης. Η ανάλυση, βασισμένη σε δείγματα προϊόντων που ελέγχθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α., διαμόρφωσε τη λίστα με τα πιο βρώμικα αλλά και τα πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά για το 2018.
Για τρίτη συνεχή χρονιά, οι φράουλες κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας "Dirty Dozen" που συντάσσει η ομάδα εργασίας για το περιβάλλον (EWG) με τα προϊόντα που βρέθηκαν με τα περισσότερα φυτοφάρμακα. Οι καταναλωτές με διατροφική συνείδηση

που ενδιαφέρονται για την υγεία τους, γνωρίζουν βέβαια τα διατροφικά οφέλη των φρούτων και των λαχανικών, αλλά η συγκεκριμένη έκθεση προσφέρει έναν άλλο λόγο που τους κάνει να σκέφτονται δύο φορές το τι θα ψωνίσουν τελικά από τον μανάβη. Η EWG, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός επικεντρωμένος στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, εκδίδει κάθε χρόνο την έκθεση "Dirty Dozen" τη λίστα με τα δώδεκα πιο βρώμικα φρούτα και λαχανικά. Οι ερευνητές της φέτος διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 98% των δειγμάτων φράουλας, μαζί με το σπανάκι, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα κεράσια και τα μήλα, είχαν κατάλοιπα τουλάχιστον ενός φυτοφαρμάκου. Ένα μόνο δείγμα φραουλών είχε 20 διαφορετικά φυτοφάρμακα.
Πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεση στις χημικές ουσίες;
Δεδομένου ότι οι ομοσπονδιακοί αμερικανικοί νόμοι το 1996 ανάγκασαν την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) να μελετήσει και να ρυθμίσει τη χρήση φυτοφαρμάκων ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία, πολλές τοξικές χημικές ουσίες έχουν αφαιρεθεί από την καλλιέργεια. Ωστόσο, οι μελέτες συνεχίζουν να εντοπίζουν τα πιθανά αποτελέσματα της έκθεσης στα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται ακόμα. Μια πρόσφατη μελέτη, για παράδειγμα, έδειξε μια πιθανή σχέση μεταξύ έκθεσης σε παρασιτοκτόνα και χαμηλότερης γονιμότητας, ενώ σίγουρα απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν, γενικά, λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Από την άλλη πλευρά, η λίστα έχει προκαλέσει κάποια διαμάχη τα τελευταία χρόνια καθώς εξωτερικοί ερευνητές επισημαίνουν ότι τα συνολικά χημικά υπολείμματα των φυτοφαρμάκων που βρίσκονται σε αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται επιστημονικά ανεκτά για ανθρώπινη κατανάλωση και που σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά πρότυπα ασφάλειας, δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία.
Σημαντικά ευρήματα
Η φετινή «βρώμικη δωδεκάδα» περιλαμβάνει κατά φθείνουσα σειρά:
Φράουλες
Σπανάκι
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλινο
Πατάτες
Πιπεριές
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τον κατάλογο των «καθαρών 15» φρούτων και λαχανικών που είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων:
Αβοκάντο
Καλαμπόκι
Ανανάς
Λάχανο
Κρεμμύδια
Κατεψυγμένος αρακάς
Παπάγια
Σπαράγγια
Μάνγκο
Μελιτζάνα
Πεπόνι honeydrew
Ακτινίδιο
Πεπόνι Cantaloupe
Κουνουπίδι
Μπρόκολο
Σχετικά με τις θέσεις κατάταξης
Οι ερευνητές της EWG δημιουργούν τις κατατάξεις με βάση εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας και το Πρόγραμμα Δοκιμών Φυτοφαρμάκων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η ανάλυση για το 2018 περιλάμβανε σχεδόν 39.000 δείγματα. Οι δοκιμές έδειξαν 230 διαφορετικά φυτοφάρμακα και προϊόντα διάσπασης φυτοφαρμάκων στα δείγματα. Τα προϊόντα διάσπασης είναι ουσίες που σχηματίζονται όταν τα παρασιτοκτόνα αναμιγνύονται με το περιβάλλον. Μπορούν επίσης να είναι τοξικά. Για να υπολογίσουν την κατάταξη, οι ερευνητές συνδύασαν έξι διαφορετικά μέτρα μόλυνσης και έφτασαν σε ένα σύνθετο σκορ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν το ποσοστό επί τοις εκατό των δειγμάτων με ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα, το συνολικό αριθμό που βρέθηκε στην καλλιέργεια και το μέγιστο αριθμό παρασιτοκτόνων σε ένα μόνο δείγμα.
Τα συμπεράσματα της EWG
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι λίστες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς ορισμένων βιολογικών οπωροκηπευτικών για να μειώσουν την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως "βιολογικά" τα τρόφιμα που καλλιεργούνται χωρίς συνθετικές χημικές ουσίες ή λιπάσματα, γενετική μηχανική, ακτινοβολία και ιλύ καθαρισμού λυμάτων. Αναγνωρίζει ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ακριβά και η τιμή τους θα μπορούσε να είναι απαγορευτική για κάποιους, συμπληρώνοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εάν δεν μπορούν να αγοράσουν τα βιολογικά.
Συμβουλές για το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών
Είναι σημαντικό να πλένουμε τα προϊόντα αυτά με καθαρό νερό της βρύσης ή και με διάλυμα σόδας, τονίζουν οι ειδικοί. Πιθανά να μην απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά το προσεκτικό πλύσιμο θα βοηθήσει στη μείωση των ιών και των βακτηριδίων, κάτι που είναι σημαντικό για να αποφευχθούν οι ασθένειες που προκαλούνται από τα τρόφιμα.
Φωτεινή Πουρνάρα itrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα