Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Μέχρι 18 Ιανουαρίου οι αιτήσεις απαλλαγής από δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

Μέχρι 18 Ιανουαρίου οι αιτήσεις απαλλαγής από δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων
Μία εβδομάδα διορία έχουν στην διάθεσή τους οι πολίτες που θέλουν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση της αναδρομικής απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Η διορία για τις απαιτούμενες αιτήσεις λήγει την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019.
Θυμίζουμε, η νέα ρύθμιση αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, μολονότι είχαν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα ακίνητά τους, δεν είχαν φροντίσει να ενημερώσουν τους δήμους για αυτή την μεταβολή, με αποτέλεσμα τα δημοτικά τέλη να συνεχίσουν να καταλογίζονται. Αυτοί, πλέον, μπορούν με μια απλή υπεύθυνη δήλωσή τους προς τον οικείο Δήμο,

συνοδευόμενη από βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και φωτοτυπία του συμβολαίου ιδιοκτησίας του ακινήτου να ευνοηθούν από τις νέες διατάξεις και να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη για όσο το ακίνητό τους δεν ήταν σε χρήση.
Η βεβαίωση περί διακοπής ηλεκτροδότησης του ακινήτου εκδίδεται από τα τοπικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Πληροφορίες για τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των τοπικών γραφείων του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει στα Σημεία Εξυπηρέτησης.
Το αίτημα των δήμων δικαιώθηκε φέτος το καλοκαίρι που η παραπάνω πρόβλεψη συμπεριλήφθηκε στον ν. 4555 (ΦΕΚ 133 Α΄/19.07.2018, άρθρο 222, παρ. 2.
Ειδικότερα το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει:
Άρθρο 222
Τροποποίηση του άρθρου 3 παρ. 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74) 1.
Τα δύο τελευταία εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 5 του ν. 3345/2005 (Α΄138), αντικαθίστανται ως εξής: «Ακίνητα, στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, απαλλάσσονται από την καταβολή ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, τα τέλη οφείλονται ανά κατηγορία ακινήτου και καταβάλλονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του από 24.9/20.10.1958 β.δ. (Α΄ 171). Εάν, παρά την υποβολή της δήλωσης διαπιστωθεί ηλεκτροδότηση ή χρήση του ακινήτου, επιβάλλεται σε βάρος του υπόχρεου το τέλος που αναλογεί από το χρόνο απαλλαγής και ισόποσο πρόστιμο.». 2. Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατά το οποίο είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και αυτό δεν χρησιμοποιούταν, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Εφόσον η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση δεν έχει υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποβάλλεται μέσα σε έξι (6) μήνες από αυτήν. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται.
Να σημειωθεί για διακοπές που θα γίνονται από εδώ και πέρα δεν δίνεται η δυνατότητα αναδρομικής απαλλαγής με τη μεταχρονολογημένη δήλωση του ιδιοκτήτη.
Συνεπώς σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης ενός ακινήτου θα πρέπει να κατατίθεται άμεσα στο Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής η βεβαίωση διακοπής της ΔΕΗ (ή του όποιου πάροχου ηλεκτρικού ρεύματος), η φωτοτυπία του συμβολαίου ιδιοκτησίας του ακινήτου, μαζί με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του περί μη ηλεκτροδότησης και μη χρήσης του ακινήτου, προκειμένου να γίνει απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο το ακίνητο παραμένει κλειστό. Η προβλεπόμενη απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης των ανωτέρω δικαιολογητικών, ύστερα από την οποία καθίσταται ελέγξιμη από τον Δήμο η μη χρήση του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα