Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Νέδα: Παντελής αδιαφορία, εγκληματική αδράνεια και ημιτελή έργα καταστρέφουν περιουσίες

«Η φύση τιμωρεί την “εγκληματική αδράνεια” των υπευθύνων και στη Νέδα τα νερά του ποταμού κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κυρίως, αναδεικνύουν τις ευθύνες από ημιτελή ή και ανύπαρκτα έργα προστασίας της όχθης, με συνέπεια να καταστρέφονται περιουσίες και το νερό να παίρνει μόχθο και ιδρώτα μιας ζωής ανθρώπων της περιοχής» γράφαμε στο «Θ» πριν από περίπου ένα χρόνο για την καταστροφή περιουσιών σε Ελαία και Καρυές από το νερό του ποταμού.
Κι όμως, ένα χρόνο μετά τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Τριφυλίας.
Στις 4 Ιανουαρίου εκδόθηκε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο οποίο αναφερόταν ότι καθολικό χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης το έργο της για την αντιπλημμυρική προστασία της Μεσσηνίας και σε κατάλογο αντιπλημμυρικών έργων που έχουν εκτελεστεί αναφερόταν τίτλος έργου «Αντιπλημμυρικά έργα πεδινής κοίτης ποταμού Νέδα, Ν. Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ!
Κι όμως, κατ’ έτος και έπειτα από κάθε έντονη βροχόπτωση, οπότε και η Νέδα «κατεβάζει» περισσότερο νερό, καταστρέφονται περιουσίες σε Ελαία και Καρυές εξαιτίας της έλλειψης

έργων προστασίας – με σαρζανέτ – της όχθης, και δυστυχώς το ίδιο συνέβη και τις προηγούμενες μέρες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που με ρεπορτάζ στο «Θ» αναδεικνύουμε το τεράστιο πρόβλημα και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει ιδιοκτήτες περιουσιών στην παρόχθια περιοχή του θηλυκού ποταμού και, όπως φαίνεται, ούτε η σημερινή θα είναι η τελευταία, καθώς- όπως λένε κάτοικοι της περιοχής και ιδιοκτήτες περιουσιών- ο εμπαιγμός τους από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Τριφυλίας είναι διαρκής. Λόγια, λόγια, λόγια, υποσχέσεις, εξαγγελίες, δεσμεύσεις, λεφτά για έργα, αλλά μηδέν αποτέλεσμα.
Ήδη από το 2014, με ρεπορτάζ στα οποία παρουσιάζαμε την τραγικότητα και επικινδυνότητας της υφιστάμενης τότε κατάστασης και με δηλώσεις κατοίκων κι αιρετών της περιοχής, έχουμε αναδείξει μέσα από το «Θ» το τεράστιο πρόβλημα στη Νέδα.
Παρά τα λόγια και τις εξαγγελίες, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με τεχνικά έργα στην όχθη του ποταμού δεν έχουν γίνει. Ύστερα από εκκλήσεις, παράπονα, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις, καταγγελίες και ανάδειξη του τεράστιου προβλήματος, γεγονός είναι ότι δαπανήθηκαν χρήματα σε εργολαβία ή εργολαβίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά οι όποιες παρεμβάσεις δεν ήταν ολοκληρωμένες και τα έργα, όπως λένε οι ίδιοι οι αιρετοί της περιοχής, κάτοικοι και ιδιοκτήτες περιουσιών, παραμένουν ημιτελή, ενώ σε κάποια «προβληματικά» σημεία δεν έγιναν καθόλου.
Πέρυσι αναδείξαμε μέσα από το «Θ» τις καταστροφές που σημειώνονται στα όρια της Ελαίας και, μάλιστα, μας μίλησε ο ιδιοκτήτης παρόχθιας περιουσίας, Γιάννης Κολοσκόπης, σημειώνοντας ότι το έργο που έγινε στη σημείο δεν είχε κλείσει χρόνο και το ποτάμι το «έπαιρνε» και «έμπαινε» στο χωράφι του.
Τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος έγινε για μια ακόμη φορά μάρτυρας καταστροφής στην περιουσία του, αφού η παρέμβαση με σαρζανέτ δε συνεχίστηκε ώστε να «θωρακιστεί» η όχθη, ενώ από την απέναντι πλευρά, της Ηλείας, έκαναν «παρέμβαση» στην όχθη, «στέλνοντας» τα ορμητικά νερά στην πλευρά της όχθης της Μεσσηνίας.
«Δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από κανέναν. Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Τριφυλίας και πρόεδρος (σ.σ. εκπρόσωπος Τ.Κ.) Ελαίας δείχνουν παντελή αδιαφορία. Λεφτά κόβονται για να γίνουν έργα, αλλά έργα δε βλέπουμε. Έγινε κάτι, αλλά μισό. Και από την πλευρά της Ηλείας έκαναν παρέμβαση και “στέλνουν” τα νερά του ποταμού στη δική μας όχθη, εκεί που είναι η περιουσία μου. Κάθε χρόνο καταστρεφόμαστε. Πρέπει να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι, να κάνουν έργα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν πάει άλλο. Καταστρεφόμαστε…».
Ίδια καταστροφή σημειώνεται και στις Καρυές.
Τι πρέπει να γίνει για να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι; Τι άλλο πρέπει να γίνει εκτός από την καταστροφή; Αλήθεια, από το 2011 έως σήμερα πόσες εργολαβίες, πόσα έργα και πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί για προστασία στην όχθη του ποταμού Νέδα;
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα