Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, λαμπερή πρεμιέρα χθες βράδυ

Λίνα Μενδώνη: «Η Καλαμάτα κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού και Παιδείας» 
Τα 25α γενέθλιά του γιορτάζει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και στόχος της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Λίντας Καπετανέα, είναι η φετινή διοργάνωση να τιμήσει αυτό το θεσμό.
 Ένα θεσμό που κατάφερε να επιβιώσει παρά τις πολλές δυσκολίες, μιας και η κρίση «χτύπησε» και τον πολιτισμό και πολλές φορές βρεθήκαμε στο «παρά ένα» στο θέμα της χρηματοδότησης.
Στα 25 αυτά χρόνια οι δήμαρχοι που πέρασαν ήταν αρκετοί. Βέβαια, τα σκήπτρα κατέχει ο Παναγιώτης Νίκας, αφού σε 13 Φεστιβάλ ήταν ο οικοδεσπότης, ενώ από αυτά πέρασαν και τρεις καλλιτεχνικές διευθύντριες:
Πρώτη η Βίκυ Μαραγκοπούλου, που ουσιαστικά δημιούργησε και για πάνω από μια εικοσαετία «έστησε» το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Μετά η Κατερίνα Κασιούμη, που καλέστηκε στο «παρά ένα» να σώσει το Φεστιβάλ με λιγοστά χρήματα και με πολλές δυσκολίες, ενώ ακολούθησε η Λίντα Καπετανέα, που κατάφερε να το επιστρέψει και κυριολεκτικά σε διεθνές επίπεδο.Επιστρέφοντας, λοιπόν, στο φετινό Φεστιβάλ Χορού, αυτό είναι αφιερωμένο στο χρόνο και την επίδρασή του στο καλλιτεχνικό έργο, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα, και η αυλαία του θα πέσει στις 28 Ιουλίου.
Όσοι, λοιπόν, βρεθούν στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας αλλά και στην κεντρική πλατεία (στις 9 κάθε βράδυ), θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στο χώρο του χορού. Μάλιστα, το ενδιαφέρον του κοινού είναι μεγάλο και αυτό φαίνεται από την κίνηση των εισιτηρίων.
 
Έναρξη
Χθες πλήθος κόσμου παρευρέθη στο Μέγαρο Χορού για την έναρξη, ενώ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έστειλε σχετικό μήνυμα, στο οποίο ανέφερε τα εξής: «Οι πύλες του 25ου Φεστιβάλ Χορού ανοίγουν απόψε στην πανέμορφη πόλη της Καλαμάτας. Στα 25 χρόνια που πέρασαν, το Διεθνές Φεστιβάλ έγινε διεθνής θεσμός με παραστάσεις υψηλής ποιότητας και πειραματισμού, που τιμά το σύγχρονο πολιτισμό της χώρας. Σήμερα, θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη τους καταξιωμένους δημιουργούς που πέρασαν από την ηγεσία του φεστιβάλ. Με αφοσίωση, γνώσεις και έμπνευση δούλεψαν συστηματικά, ώστε το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας να αποκτήσει ένα φανατικό κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποτελώντας ταυτόχρονα σημαντικό οικονομικό πόρο για την πόλη.
Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματική -ο ΧΡΟΝΟΣ- του 25ου Φεστιβάλ Χορού θα υπηρετηθεί άριστα από εξαίρετους Έλληνες και ξένους χορευτές διεθνούς προβολής και φήμης. Είναι σημαντικό που στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις -προεξάρχον το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά-, καθιστώντας την Καλαμάτα κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού και Παιδείας ως τις 28 Ιουλίου. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.
Εύχομαι κάθε επιτυχία!».

Το φετινό φεστιβάλ με μια ματιά
Το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει:
•Έντεκα παραγωγές στο Μέγαρο Χορού, εκ των οποίων τέσσερις στην Κεντρική Σκηνή, έξι στο Στούντιο και μία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής
•Δώδεκα υπαίθριες παραστάσεις χορού στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο, και μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino, καθώς και καθημερινή προβολή όλων των υπαίθριων παραστάσεων την επόμενη μέρα στην Costa Navarino
•Εκθέσεις φωτογραφιών στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού, απ τον Josef Nadj, τον Mike Rafail και άλλη μία από τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας
•Προβολή ντοκιμαντέρ για την Louise Lecavalier στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού με ελεύθερη είσοδο.
•Δύο προβολές ταινιών του Bela Tarr και συζήτηση με το σκηνοθέτη, ανοιχτή στο κοινό, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού.
•Μουσική βραδιά στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού με ελεύθερη είσοδο, σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
•Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τέσσερα επαγγελματικά σεμινάρια, μία διάλεξη ανοιχτή σε όλο το κοινό, ένα εργαστήρι για παιδιά, ένα εργαστήρι για ενήλικες άνω των πενήντα ετών και ένα σεμινάριο για ΑμεΑ.
•Παράσταση του εργαστηρίου για παιδιά ως εναρκτήρια δράση του Φεστιβάλ και παράσταση του σεμιναρίου για ΑμεΑ την ημέρα λήξης του Φεστιβάλ.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα