Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ελλείψεις και αγκυλώσεις για παιδιά και εφήβους ΑΜΕΑ


Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, είναι πολίτες με δικαιώματα και δεν διαφέρουν έναντι των άλλων.
Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί (και όχι μόνο) ενήλικες με ειδικές ανάγκες έχουν ίσα δικαιώματα στην ποιοτική εκπαίδευση και διά βίου μάθηση, όπως χρειάζονται χρόνο για παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση.
Είναι όμως αυτό εφικτό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα περισσότερα προγράμματα και δομές για ΑΜΕΑ λειτουργούν μέχρι τον Ιούλιο; Και κατά πόσο αυτά επαρκούν ή δέχονται τα παιδιά και εφήβους με βαριές αναπηρίες και αυτισμό; Και μετά τα 18 τι;
Ζητήσαμε λοιπόν από γονείς και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων να απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά, αλλά και από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο να μας πει τι έχει δρομολογηθεί σε ό,τι αφορά δομές και προγράμματα, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ΑΜΕΑ. Οι γονείς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων Κώστας ΣαραβελάκηςΑθηνά ΣπανούΝίκος Καραγιαννίδηςκαι Μαρία Λευτάκη περιέγραψαν μέσα από την εμπειρία τους κυρίως τι ήδη υπάρχει για την εκπαίδευση και απασχόληση παιδιών ΑΜΕΑ και μεγαλύτερων, αλλά και τις ελλείψεις και αγκυλώσεις επειδή δεν βρίσκεται εύκολα εξειδικευμένο προσωπικό ή συνοδοί για τα λεγόμενα βαριά-δυσλειτουργικά περιστατικά.
 Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΜΕΑ
Ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος φιλοδοξεί να θέσει ένα τέρμα στην περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρίες και αναπτυξιακές διαταραχές, γι' αυτό πρωταρχική επιδίωξη για τη νέα δημοτική αρχή αποτελεί η καταγραφή και επικαιροποίηση των αναγκών των ΑΜΕΑ, προκειμένου "να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν κατάλληλες δομές και προγράμματα με άξονα προτεραιότητας την κοινωνική ενσωμάτωσή τους". Στο πλαίσιο αυτό "είναι στα άμεσα σχέδιά μας η διερεύνηση της ανάγκης και δυνατότητας λειτουργίας παιδικού σταθμού που θα υποδέχεται παιδάκια με αναπηρίες", λέει ο ίδιος.
Επιδίωξη του νέου δημάρχου είναι επίσης "να δημιουργούμε παιδικές χαρές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλα τα παιδιά, συνεπώς όλα τα όργανα των παιδικών χαρών θα αντικατασταθούν σταδιακά από όργανα πιστοποιημένα για χρήση και από ΑΜΕΑ". Επιπλέον σε κεντρικό και εύκολα προσβάσιμο χώρο "θα δημιουργηθεί εξαρχής μια πρότυπη παιδική χαρά που θα περιλαμβάνει παιχνίδια κατάλληλα για όλα τα παιδάκια, ώστε να μην δημιουργείται καμία αίσθηση περιθωριοποίησης και αποκλεισμού".
 ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ο Θαν. Βασιλόπουλος δεν παραβλέπει επίσης ότι παιδιά με βαριές αναπηρίες και αναπτυξιακές διαταραχές δεν έχουν ίση πρόσβαση σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και διά βίου εκπαίδευσης, οπότε "στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι οι δομές μας να στηρίξουν και τα άτομα με πολύ αυξημένες ανάγκες ώστε να εξασφαλίζεται η κατάλληλη φροντίδα και στήριξη των ατόμων με σοβαρή αναπηρία και να προσφέρουμε ανακούφιση τόσο στα ίδια τα άτομα όσο και στις οικογένειές τους". Επίσης, "θα εξετασθεί η δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων προκατάρτισης, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα επαγγελματικής ένταξης", ενώ σκοπεύει "στη συνεχή και κατάλληλη στελέχωση της δομής ΚΔΑΠ ΜΕΑ από εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και στον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων".
 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας μας ενημέρωσε και για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για ΑΜΕΑ το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί από το δήμο για 50 ωφελούμενους σε 2 βάρδιες. Προς το παρόν αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης για την υποβολή της σχετικής πρότασης χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ε.Π. Πελοπόννησος 2014-2020.
 ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ "ΕΥΤΥΧΙΑ"
Ενα από τα πρώτα εξειδικευμένα Κέντρα Ημέρας για Αυτισμό στην Ελλάδα και το πρώτο και μοναδικό στην Πελοπόννησο, είναι αυτό που λειτουργεί στην Καλαμάτα και εξυπηρετεί τις ανάγκες όλου του νομού. Στο Κέντρο Ημέρας "Ευτυχία" έχουν δεχθεί και δέχονται θεραπευτική παρέμβαση εντελώς δωρεάν 34 παιδιά και έφηβοι έως 18 ετών, ενώ και οι οικογένειές τους δέχονται συμβουλευτική υποστήριξη. Οπως λέει μιλώντας στην "Ε" ο διοικητικά υπεύθυνος του Κέντρου Κώστας Σαραβελάκης από πέρυσι έχει υπάρξει διεύρυνση και σε μικρότερες ηλικίες πρώιμης παρέμβασης από 2,5 ετών και άνω. Βέβαια, αναγνωρίζει ότι "ο αριθμός είναι περιορισμένος αλλά προσπαθούμε να εντάσσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά". 
 ΜΕΤΑ ΤΑ 18 ΤΙ;
Η Αθηνά Σπανού είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας. Ο γιος της Ηλίας είναι 25 χρονών με βαριάς μορφής αναπτυξιακή διαταραχή και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που είναι εκτός σχολείου, με μόνη απασχόληση λίγες ώρες την εβδομάδα στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Καλαμάτας. "Είναι ένας αδιάκοπος αγώνας να βρεθεί ο τρόπος για τη συνέχεια της ποιοτικής εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης των παιδιών μας" λέει και προσθέτει ότι "αν και το παλεύουμε, δεν το έχουμε". Βέβαια, το Κέντρο Ημέρας "Ευτυχία" δεν κάνει διακρίσεις σε λειτουργικά και δυσλειτουργικά παιδιά και εφήβους, αλλά μέχρι τα 18, όπως και το ΕΕΕΕΚ, από το οποίο αρκετοί μαθητές του που αποφοίτησαν μετά τα 18, όπως και ο Ηλίας, τώρα τον περισσότερο καιρό παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι χωρίς πολλές εναλλακτικές.
 ΣΤΟΝ... ΚΑΙΑΔΑ(;) ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Ειδικά τον Αύγουστο λέει η Αθηνά Σπανού "το μόνο που υπάρχει είναι η 10ήμερη κατασκηνωτική περίοδος στην Αγία Μαρίνα, αλλά όσοι γονείς έχουμε παιδιά με βαριές αναπηρίες δυσκολευόμαστε να βρούμε συνοδούς". Αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο που λειτουργούν οι δομές (όλα κλείνουν έναν μήνα τον Αύγουστο) δύσκολα ένα παιδί, έφηβος ή ενήλικας που χαρακτηρίζεται ως βαρύ-δυσλειτουργικό περιστατικό θα ενταχθεί σε ένα από τα υπάρχοντα προγράμματα. "Το πρόβλημα είναι ότι οι δομές αποκατάστασης και τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης δεν έχουν το εξειδικευμένο προσωπικό για περιπτώσεις με βαριές αναπηρίες, ενώ κανένας γονιός δεν θα κάνει φασαρία για να πάρουν το παιδί του" λέει και προσθέτει ότι και στις δομές που εξυπηρετούνται τέτοια περιστατικά "δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες και ο αριθμός των παιδιών είναι περιορισμένος". Και αν τα δυσλειτουργικά παιδιά που ζουν μέσα στην Καλαμάτα αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, η Αθ. Σπανού μας προτρέπει να αναλογιστούμε πόσο πιο δύσκολο γίνεται για αντίστοιχες περιπτώσεις στα χωριά, όπου εκεί τίθεται και το ζήτημα της μετακίνησης.
 ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΦΑΜΕΑ
Ο Νίκος Καραγιαννίδης είναι πρόεδρος του ΣΥΦΑΜΕΑ, του συλλόγου ο οποίος υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης-ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας. Με δική του λοιπόν πρωτοβουλία και ευθύνη, ο Σύλλογος Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Μεσσηνίας λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια στο ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας (πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ) απογευματινές ομάδες δημιουργικής απασχόλησης. Συνδιοργανωτής είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ "Η Υπομονή", ενώ τις ομάδες στηρίζουν κυρίως εθελοντές.
Φέτος λειτούργησαν τρεις ομάδες: γυμναστικής, μαγειρικής και υπολογιστών με άτομα από διάφορες ηλικίες. Το σημαντικότερο όμως είναι η προσπάθεια που έγινε με το ΚΕΦΙΑΠ "να βγούμε προς τα έξω στην κοινωνία". Κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από συνέργειες με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ ή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Καλλιτεχνικό στέκι" όπου τα παιδιά έκαναν μαθήματα κεραμικής. Επίσης έκαναν χορούς σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων και μάλιστα χόρεψαν στη γιορτή του, συμμετείχαν σε μια ομάδα για θεατροπαιχνίδια και φιλοξενήθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας.
 ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν προγράμματα και γίνεται πολύ καλή δουλειά στις δομές, ωστόσο όπως διαπιστώνει από την εμπειρία του ο Ν. Καραγιαννίδης, ο οποίος δουλεύει ως σχολικός νοσηλευτής, "τα περιστατικά με βαρύ αυτισμό σίγουρα βρίσκουν περισσότερες κλειστές πόρτες". Αυτό γιατί, κατά τη γνώμη του, "δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές για τον αυτισμό από τη μια και από την άλλη όταν εντάσσουμε στις υπάρχουσες τα παιδιά με βαρύ αυτισμό επιβραδύνονται στην ομάδα οι ρυθμοί της εκπαίδευσης". Και εκεί είναι που χρειάζεται το εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε με χρόνο και υπομονή να υποστηρίξει τις δυσλειτουργικές περιπτώσεις. Βέβαια, "υπάρχει το Κέντρο Ημέρας, αλλά πόσο όγκο περιπτώσεων να δεχτεί και, επιπλέον, έχει ένα όριο ηλικίας" κι αν το περάσουν το ηλικιακό όριο "γίνεται δύσκολο για τις οικογένειες", αφού ακόμα και το ΚΕΦΙΑΠ που εκτός από το κομμάτι της δημιουργικής απασχόλησης ασχολείται και με αυτό της αποκατάστασης "δεν μπορεί να απορροφήσει όλο αυτό τον όγκο αιτημάτων και μένουν εκτός άτομα στο βαρύ φάσμα του αυτισμού".
 ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Η Μαρία Λευτάκη αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό "Αγία Σκέπη" μοιράζεται την απόγνωση της μάνας που μεγαλώνει παιδί με αναπηρία ή διαταραχή, που "στα μάτια των γύρω της αντικρίζει στην καλύτερη περίπτωση τον οίκτο, στη χειρότερη την απέχθεια, που ακόμη και αν ζει σε μια πόλη όπως η δική μας, στην οποία υπάρχουν δομές όπως το ΚΕΦΙΑΠ, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού, τα οποία λειτουργούν μέχρι τέλος Ιουλίου και κατασκηνωτική περίοδος για ΑμεΑ τον Αύγουστο, γνωρίζει πως το παιδί που μεγαλώνει δεν χωράει πουθενά". Ακόμη λοιπόν, λέει, και αν υποθέσουμε ότι είναι ένα από εκείνα τα τυχερά τα οποία μπορούν να συμπεριληφθούν στις υπάρχουσες δομές, γιατί "η αλήθεια είναι πως ούτε όλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν (π.χ. βαριές αναπηρίες, μη λεκτικοί αυτιστικοί), ούτε οι δομές επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες".
 "ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΠΩΔΥΝΟ"
Από τις βασικές ελλείψεις στην πόλη της Καλαμάτας, επισημαίνει η κ. Λευτάκη, είναι ότι "δεν υπάρχει παιδικός σταθμός για παιδιά ΑμεΑ και στους υπόλοιπους παιδικούς σταθμούς, δημοτικούς ή ιδιωτικούς (εκτός ελάχιστων φωτεινών εξαιρέσεων) δεν γίνονται δεκτά παιδιά με αναπηρίες". Επίσης, "ούτε μεταλυκειακές δομές διά βίου μάθησης υπάρχουν. Ούτε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για να καλύψουν το μεγαλύτερο πόνο, το μεγαλύτερο άγχος, τη μεγαλύτερη αγωνία των γονέων- φροντιστών, του τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά όταν εκείνοι δεν θα είναι πια σε θέση να τα φροντίζουν ή ακόμη χειρότερα, όταν πεθάνουν". Και όπως λέει καταλήγοντας η Μ. Λευτάκη "στην πραγματικότητα χρειάζεται μεγάλο θάρρος και είναι αληθινά επώδυνο να πας σε οποιονδήποτε χώρο, σχολείο, φροντιστήριο, αθλητική, καλλιτεχνική δραστηριότητα, κατασκήνωση κ.λπ. και να πεις: “Καλημέρα σας, το παιδί μου είναι αυτιστικό”. Και γνωρίζεις πολύ καλά εκ προοιμίου πως λέγοντας κάτι τέτοιο σπανίως θα βρεις την αποδοχή, το σεβασμό και την ανταπόκριση που επιθυμείς".
eleftheriaonline


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα