Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Καλαμάτα: Προσεχώς τμήματα για εθισμένους σε τζόγο και αλκοόλ από το ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο-Οξυγόνο”

Στις προτεραιότητες των ανθρώπων του, όπως λέει στην "Ε" η Ιωάννα Τσουράπα, υπεύθυνη του δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης της Πελοποννήσου, είναι να κατανείμουν τις δυνάμεις τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να παρέμβουν και σε εφήβους, για τους οποίους διαπιστώνει ότι υπάρχει πρόβλημα εξάρτησης από ουσίες όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά και από το διαδίκτυο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” εδρεύει 10 χρόνια τώρα στην Καλαμάτα και προσφέρει υπηρεσίες σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους σε 4 πόλεις: εδώ στην έδρα του, στο Ναύπλιο, στην Πάτρα, ενώ από τις αρχές του χρόνου ξεκίνησε ένα συμβουλευτικό κέντρο και στον Πύργο, όπου το Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εκεί και Πολυδύναμο Κέντρο.

 
1 ΣΤΑ 5 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΖΟΓΟ
Αφορμή για το ρεπορτάζ στάθηκε ο ετήσιος απολογισμός έργου του ΚΕΘΕΑ για το 2018 - οπότε με την ευκαιρία η υπεύθυνη του δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης της Πελοποννήσου Ιωάννα Τσουράπα μιλά στην "Ε" και για τα αιτήματα που ξεκίνησαν να δέχονται "σε ένα πολύ πιλοτικό στάδιο", όσον αφορά το αλκοόλ, τον τζόγο και το διαδίκτυο. Βέβαια "σε ό,τι αφορά στο διαδίκτυο είμαστε λίγο σε δεύτερο χρόνο, αλλά θα το αναπτύξουμε", σημειώνει. Προς το παρόν ωστόσο οι άνθρωποι που τους προσεγγίζουν (και τα αιτήματα αυτά είναι 1 στα 5) παραπέμπονται σε άλλες δομές εκτός Πελοποννήσου. Ομως η λειτουργία των δύο Πολυδύναμων Κέντρων το Σεπτέμβριο στον Πύργο και το Νοέμβριο στην Καλαμάτα, καθώς και η πρόσληψη 34 επιπλέον ατόμων προσωπικό, θα δώσει τη δυνατότητα παρέμβασης στις προαναφερόμενες δύο πόλεις.
 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Σε ό,τι αφορά πάντως τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο-Οξυγόνο", σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του, πέρυσι, στην εισαγωγική φάση θεραπείας, και ειδικότερα στο συμβουλευτικό κέντρο της Καλαμάτας δέχτηκαν υπηρεσίες 75 άτομα, έναντι 90 το 2017 και 83 το 2016. Στην κύρια φάση της θεραπείας, στη μονάδα δηλαδή εντατικής απεξάρτησης στη Σπερχογεία, δέχτηκαν υπηρεσίες 60 άτομα πέρυσι, 56 το 2017 και 62 το 2016.
Στο κέντρο οικογενειακής υποστήριξης δέχτηκαν υπηρεσίες 115 άτομα, 110 το 2017 και 84 το 2016.
Επίσης, πέρυσι, στη φάση της μετα-θεραπευτικής φροντίδας, στο κέντρο κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” δέχτηκαν υπηρεσίες 37 άτομα, έναντι 36 το 2017 και 29 το 2016.
 ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Ενα σημαντικό κομμάτι για τη χρονιά που πέρασε, αλλά και γενικότερα, είναι και το κεφάλαιο της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης. "Τα τελευταία 2-3 χρόνια δεχόμαστε αιτήματα από γυμνάσια και λύκεια της περιοχής για ενημέρωση στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς - κυρίως και στο πλαίσιο των θεματικών εβδομάδων στα σχολεία", αναφέρει η κ. Τσουράπα. Μάλιστα "σκοπεύουμε σε ένα βαθμό να το ενισχύσουμε, ωστόσο θέλει καλή οργάνωση γιατί οι δυνάμεις μας είναι μετρημένες ενώ τα ζητούμενα και τα αιτήματα είναι πολλά", σημειώνει. Και προσθέτει πως "πρέπει να μπορείς να ανταποκριθείς ποιοτικά, με φροντίδα και διαύγεια".
 ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ
Στα σχολεία πάντως διαπιστώνει ότι "υπάρχουν προβλήματα χρήσης στον μαθητικό πληθυσμό (εκτός από τις ναρκωτικές ουσίες) και με το αλκοόλ". Ομως, στην Πελοπόννησο δεν υπάρχουν δομές για εφήβους, αν και υπάρχει στην Πάτρα το "Οξυγόνο" που βλέπει έφηβους και νεαρούς ενήλικες "αλλά και εκεί με περιορισμένες δυνάμεις, γιατί είναι δύο άτομα θεραπευτικό προσωπικό το οποίο καλύπτει και τις φυλακές του Αγ. Στεφάνου". Γι' αυτό και "δεν έχουμε αναπτύξει ούτε εκεί πρόγραμμα για το αλκοόλ και δεν δεχόμαστε στην Πάτρα ακόμη τέτοια αιτήματα". Ωστόσο, "κοιτάμε με ποιο τρόπο να ενισχυθεί εκεί η δομή ώστε να μπορέσει να κάνει και τέτοιο άνοιγμα".
Πάντως, "οι έφηβοι είναι ένας πληθυσμός που και εμάς μας προβληματίζει πάρα πολύ - στο δυναμικό που θα 'ρθει και θα μας ενισχύσει, αν μπορέσουμε θα αναπτύξουμε μια παρέμβαση ώστε να μπορούν έφηβοι με προβλήματα χρήσης να έχουν κάπου να απευθυνθούν, γιατί φαίνεται ότι είναι μια πολύ μεγάλη έλλειψη στην περιοχή".
 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Μια συνεργασία που ξεκίνησε μέσα στο 2018 και συνεχίζεται είναι αυτή με το
Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας και τον ιατρό γαστρεντερολόγο Απόστολο Σαπουντζή. Πρόκειται για το πρόγραμμα γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για την ηπατίτιδα C, με βασικό στόχο να μειωθεί το ποσοστό των πολιτών που ενώ έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν το γνωρίζουν, και ανήκει στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας». Βάσει λοιπόν αυτού του προγράμματος, όσοι εντάσσονται ή έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο-Οξυγόνο" και το επιθυμούν εξετάζονται για αντίσωμα ηπατίτιδας C - κι αν βρεθούν θετικοί παίρνουν θεραπεία χωρίς επιβάρυνση.
 ΜΕ ΝΕΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ
Η Ιωάννα Τσουράπα θέλει να είναι αισιόδοξη για το μέλλον, και τα νέα στελέχη που θα έρθουν για τη λειτουργία των Πολυδύναμων Κέντρων πιστεύει ότι θα εμπλουτίσουν και θα βάλουν το δικό τους δυναμικό αποτύπωμα στη δουλειά που γίνεται. "Μαζί, με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τα υπάρχοντα στελέχη, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλο αυτό το φάσμα εξαρτήσεων που απασχολεί την κοινωνία", αναφέρει η υπεύθυνη. Αλλωστε, για τους ίδιους είναι σημαντικό οι νέες δομές και τα προγράμματα "να στηθούν με έναν καλό τρόπο και να αποδώσουν, να δουλέψουν καλά". Εξάλλου, "μπαίνουμε σε διαδικασία να το κάνουμε γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει ανάγκη, και είναι σημαντικό ότι σε λίγο καιρό θα υπάρχουν κάποιες παραπάνω δομές για να χτυπήσει ο άλλος την πόρτα αν χρειάζεται", λέει καταλήγοντας.
 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Για όποιον επιθυμεί να ζητήσει βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”, η διεύθυνση είναι Κουμουνδούρου 3, Καλαμάτα, και τα τηλέφωνα: 27210 89482 και 27210 87356. Στην ίδια διεύθυνση και τα ίδια τηλέφωνα μπορούν να απευθύνονται και μέλη της οικογένειας ενός ατόμου που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες, για συμβουλευτική υποστήριξη.                                        Νικολέττα Κολυβάρη eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα