Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Πέτρος Τατούλης: Ο «Καίσαρας», οι αποστάτες, τα ανταποδοτικά τέλη των ΑΟΖ και το ΕΣΠΑ

Την εξασφάλιση υψηλών ανταποδοτικών τελών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ Δυτική της Κρήτης υπογράμμισε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Διευκρίνισε, δε, ότι με δική του παρέμβαση αναγνωρίσθηκε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της εν λόγω ζώνης ανήκει στην Πελοπόννησο και όχι στην Κρήτη.
Επίσης, ανέφερε ότι το 2023 το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας θα ολοκληρωθεί με 130%-140% του προγράμματός του, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ιδρυτική συνάντηση για το πολιτικό φόρουμ που έχει ανακοινώσει.
Τέλος, ούτε αυτή τη φορά ξέφυγαν από τα πυρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι επικεφαλής παρατάξεων στη νέα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Δέδες και Ιωάννης Μπουντρούκας. Φυσικά ξεχωριστή ήταν η θέση του νέου περιφερειάρχη Παν. Νίκα, τον οποίο ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε «Καίσαρα» και υπογράμμισε ότι θα τον ενημερώσει για ό,τι θέλει, μόνο εάν του ζητήσει δημόσια συγγνώμη…
 
Υδρογονάνθρακες
Ο κ. Τατούλης ξεκίνησε χθες τη συνέντευξη μιλώντας για «παρότρυνση σε αποστασίες» στο Περιφερειακό Συμβούλιο και υπογραμμίζοντας ότι «αυτοί που αποστάτησαν από την παράταξή μας αμείφθηκαν καταλαμβάνοντας θέσεις υποψήφιων βουλευτών». Κάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες να περιφρουρήσουν το κύρος του θεσμού της Περιφέρειας.
Ακολούθως, μίλησε για τους υδρογονάνθρακες, σημειώνοντας ότι μαζί με τους συνεργάτες του διασφάλισε εξαιρετικά ανταποδοτικά τέλη από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δυτικά της Κρήτης.
«Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου, γιατί, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος των γεωπολιτικών εξελίξεων από τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και με βαθιά γνώση του ζητήματος, σε συνδυασμό με την τεκμηριωμένη διεκδικητικότητά μας, πέτυχα μαζί με τους συνεργάτες μου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το επονομαζόμενο οικόπεδο δυτικά της Κρήτης, το οποίο ωστόσο ανήκει κατά 95% στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και κατά 5% στα Κύθηρα. Με την εξέλιξη αυτή εξασφαλίζουμε το μέλλον της Πελοποννήσου εφόσον θα λαμβάνει το 5% των εσόδων σε άμεσα ανταποδοτικά τέλη και το 20% σε έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα».
Αναφέρθηκε, επίσης, στις προοπτικές της Πελοποννήσου να καταστεί αυτόνομη οικονομικά, καθώς, όπως τόνισε, το οικόπεδο στον Κυπαρισσιακό κόλπο θα αποφέρει 40% επί των εσόδων του σε ανταποδοτικά τέλη, και ο αγωγός East Med, που διέρχεται την Πελοπόννησο, θα την καταστήσει κρίσιμο παράγοντα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τα θέματα αυτά ήρθαν και οι πρώτες αιχμές για τον κ. Νίκα: «Είναι ντροπή η στάση του νέου περιφερειάρχη, ο οποίος όχι μόνο είναι παντελώς απών από όλα αυτά τα θέματα, επιδεικνύοντας μια επικίνδυνη άγνοια, αλλά ταυτόχρονα προσπάθησε προεκλογικά να υποβαθμίσει, ακόμα και να ευτελίσει, αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις».
 
ΕΣΠΑ και Καίσαρες
Ακολούθως, αναφέρθηκε στην 5η επιτροπή παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι τα μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής και οι εκπρόσωποι των υπουργείων, χαρακτήρισαν το πρόγραμμα της Περιφέρειας το πιο δυναμικό και πρόσθεσε ότι το 2023 θα έχει καλύψει το 130%-140% της υλοποίησής του.
Επιτιθέμενος στον κ. Νίκα, είπε ότι είναι απογοητευτική η εικόνα του, σημειώνοντας: «Είναι ντροπή η ασφάλεια της μοναχικής του πορείας, καθώς ενώ παρευρέθηκε στην επιτροπή, επέλεξε να παραμείνει στο περιθώριο, να μη λάβει το λόγο και να μην εκθέσει τις απόψεις του. Όταν αποχώρησε σαν λαγός, επέλεξε να απευθυνθεί στα Μέσα Ενημέρωσης και να απειλήσει ότι θα επανασχεδιάσει το ΕΣΠΑ, θα απεντάξει έργα, θα εντάξει αυτά που θέλει ο ίδιος, επιδεικνύοντας πλήρη άγνοια των διαδικασιών, δεδομένου ότι ενώ τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβαν ότι το τρέχον πρόγραμμα τελειώνει το 2023, αυτός συνεχίζει να επιμένει ότι τελειώνει το 2020. Η Διαχειριστική Αρχή είναι ανεξάρτητη και λειτουργεί με τον κανονισμό του προγράμματος. Δε δέχεται παρεμβάσεις και δεν μπορεί κανείς να επιλέξει ποια έργα θα εντάξει και ποια όχι. Είναι τραγικό να ακούγεται ότι κάποιος άλλος θα απεντάξει έργα. Αυτό δείχνει τη μεγάλη αμηχανία που έχει περιέλθει, διότι δεν του βγαίνουν οι συμφωνίες που έκανε πριν από τις εκλογές με επικεφαλής κάποιων παρατάξεων και ότι θα κάνει αντιπεριφερειάρχες από άλλες παρατάξεις. Αυτό δείχνει την αντίληψη ενός νέου Καίσαρα, που θέλει να γίνει Καίσαρας χωρίς να είναι, ενός φτωχού ελεήμονα, ο οποίος ζητάει από τους πολίτες και τους δημοσίους υπαλλήλους εκφοβίζοντάς τους να τον λατρέψουν ως Καίσαρα. Η Αυτοδιοίκηση δε θέλει Καίσαρες, θέλει δουλευταράδες», είπε ο κ. Τατούλης.
 
Πολιτικό φόρουμ
Ακολούθως, ανέφερε ότι στις λίστες των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβάνονται δύο ιδιοκτήτες πελοποννησιακών Μέσων Ενημέρωσης, με υπέρογκα ποσά και οι οποίοι με τη στάση τους δημιούργησαν προβλήματα στην Περιφέρεια και πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο η ενημέρωση να χειραγωγείται από υπολόγους στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία».
Τέλος, σχετικά με το πολιτικό φόρουμ της Νέας Πελοποννήσου, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνει η πρώτη ιδρυτική του συνάντηση και ότι ήδη έχει αναπτύξει δυναμική, αφού βρίσκει πολλούς μιμητές στη χώρα και αναπτύσσει συνεργασίες δημιουργώντας ένα δίκτυο σε όλη την επικράτεια. 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, αφού τόνισε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα παραμείνουν στην Περιφέρεια, επέστρεψε στον κ. Νίκα, λέγοντας πως «δεν έχει καμία εμπειρία από το συγκεκριμένο θεσμό και πως δε θα είχε ούτε τώρα, αν δεν τον επέλεγαν πριν από τις εκλογές Μητσοτάκης, Αβραμόπουλος και Σαμαράς, και μετά στις εκλογές τη Β΄ Κυριακή Δέδες και Μπουντρούκας».
Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα τον ενημερώσει για τα θέματα της Περιφέρειας, είπε: «Ήταν δική του υποχρέωση να ζητήσει ενημέρωση και είμαι στη διάθεσή του να ενημερώσω για τα πάντα. Με την προϋπόθεση να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για το υβρεολόγιο σε μένα και την οικογένειά μου».
Της Βίκυς Βετουλάκη, το θάρρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα