Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Το "Πάσχα του Καλοκαιριού" στη Μεσσηνία

Σήμερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει και τιμά το «Πάσχα του καλοκαιριού», την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και την εις ουρανόν Μετάστασή Της. Η Θεομήτωρ αφήνει τον κόσμο, μεταβαίνοντας δίπλα στον Υιό της και Θεό, τον Ιησού Χριστό, όπου εξακολουθεί να μεσιτεύει υπέρ των ανθρώπων.
Με τον Εσπερινό την παραμονή και με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ανήμερα την εορτή, στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας πανηγυρίζουν Ιερές Μονές και Ενοριακοί Ναοί.
Πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές Δήμιοβας στο Καλάθιο όρος, Μαρδακίου πλησίον της Νέδουσας και Ελληνικών στην Άνθεια, καθώς και το Ιερό Μετόχιο της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Μικρομάνη.

Επίσης, Ιερές Πανηγύρεις θα τελεσθούν στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς Λαιΐκων, Σπερχογείας, Άριος, Πλατέος, Άνω Βέργας, Καλαμίου και στον Κοιμητηριακό Ναό της Καλαμάτας.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας θα μετάσχει στον εορτασμό στην Ιερά Μονή Δήμιοβας και ακολούθως σε εκείνη του Μαρδακίου, ενώ σήμερα το πρωί θα παρευρεθεί στον εορτασμό στο Κέντρο Αβίας και το απόγευμα στην Ιερά Μονή Βουλκάνου.

Το πανηγύρι της Μονής Βουλκάνου

Στο κέντρο του μεσσηνιακού κάμπου, κάτω από την αρχαία Μεσσήνη, σε ύψωμα, πνιγμένη στο πράσινο, βρίσκεται η Ιερά Μονή Βουλκάνου, που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και είναι κτισμένη πάνω στο όρος Ιθώμη.
Τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου μαζεύεται κόσμος απ' όλη τη Μεσσηνία και γίνεται η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας στη Μονή της Κορυφής, όπου θα παραμείνει έως τη νύχτα της 19ης προς την 20ή Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουμε την κάθοδο της Βουλκανιώτισσας στην πόλη της Μεσσήνης. Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, στον χώρο έξω από το μοναστήρι, η γουρουνοπούλα και τα τραγούδια έχουν την τιμητική τους.
Να σημειώσουμε ότι στη μονή φυλάσσεται εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, που φέρει την επιγραφή «Η Οδηγήτρια η επονομαζομένη τω όρει Βουλκάνω».
Πρόδρομος, βέβαια, αυτού του μοναστηριού είναι η Μονή της Παναγίας της Κορυφής ή της Παναγίας Επανωκαστριτίσσης, η σήμερα ονομαζόμενη Καθολικόν, που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ιθώμη, εκεί που άλλοτε υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας Μεσσήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα