Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Διήμερο εκδηλώσεων στους Γαργαλιάνους: «Στα μονοπάτια της ελιάς»!

Γιόρτασαν και δόξασαν την ελιά και το λάδι
 
Με εκδηλώσεις και δράσεις στο πάρκο της Μπρίσκειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και την κεντρική πλατεία Γαργαλιάνων, προχθές και χθες, γιόρτασαν και δόξασαν και φέτος τα ευλογημένα προϊόντα της Τριφυλίας, την ελιά και το λάδι, ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας και την Κοινωφελή του Επιχείρηση!
«Στα μονοπάτια της ελιάς» ο θεματικός τίτλος της εκδήλωσης που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης στο Πάρκο της Μπρίσκειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπου μίλησε για “Το μέλλον της ελαιοκομίας. Παρούσα κατάσταση – Προοπτικές” ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Η πρόεδρος του Μ.Σ.Γ.Γ., Βάσω Καλκαβούρα, σημείωσε σχετικά: «Η εκδήλωση αυτή είναι μια σκέψη που είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρονιά στο Μορφωτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων. Κάποια στιγμή έφτασε ο χρόνος που έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Ζητήσαμε τη βοήθεια του Δήμου για να είναι πιο λαμπρή και ξεκινήσαμε. Σκοπός μας είναι η γιορτή αυτή να γίνει θεσμός, πόσο μάλλον από τη στιγμή που το ελαιόλαδο είναι βασικό προϊόν για την περιοχή των Γαργαλιάνων. Από αυτό το προϊόν η οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής εξαρτάται και πρέπει να το τιμήσουμε, να το γιορτάσουμε. Εμείς, ως σύλλογος, κάνουμε αυτή την προσπάθεια και δε θα εγκαταλείψουμε τη γιορτή!».Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επισήμανε: «Είναι τρίτη χρονιά που γιορτάζουμε “Τα Μονοπάτια της Ελιάς”. Ήταν μια ιδέα του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων που ήρθε στο Δήμο, μας έκαναν την πρόταση και μας ζήτησαν να στηρίξουμε και αναδείξουμε το τοπικό μας προϊόν, που ουσιαστικά είναι και όλη μας η ζωή. Μια συμβιωτική σχέση των κατοίκων της περιοχής μας με το ιερό δέντρο της ελιάς και με το προϊόν της, το λάδι. Ο Δήμος όλη αυτή την πενταετία δεν έκανε τίποτε άλλο από να στηρίζει καινοτόμες και πρωτοπόρες ιδέες, συλλόγων, πολιτών, από όπου και αν προέρχονταν, όταν αυτή η ιδέα υπηρετούσε το κοινό καλό. Είμαι πολύ περήφανος που αυτή η γιορτή καθιερώθηκε σε αυτή τη δημοτική θητεία και θέλω να ευχαριστήσω το Μορφωτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων! Εύχομαι να συνεχίσει! Εύχομαι η νέα Δημοτική Αρχή να αγκαλιάσει και αυτή την ιδέα, όπως και όλες τις ιδέες.
Κλείνοντας θέλω να πω ότι η συμβολή των συλλόγων μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην ανάδειξη του τόπου μας ήταν κορυφαία αυτά τα πέντε χρόνια. Οφείλουμε όλοι να στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα».
Με τη σειρά του, ο κεντρικός ομιλητής-εισηγητής της εκδήλωσης, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, έκανε μια εισήγηση για το ελαιόλαδο, η οποία αναφερόταν κυρίως στις διεθνείς τάσεις, για την παγκόσμια παραγωγή, πώς έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, τις αλλαγές που έχουν συμβεί, τι καινούργιο προκύπτει από αυτή την εξέλιξη της παραγωγής. Αναφέρθηκε στην κατανάλωση, ποια είναι η τάση, σε ποιες χώρες αυξάνεται και πού μειώνεται, γιατί υστερεί λίγο της παγκόσμιας παραγωγής. Αναφέρθηκε, επίσης, στο εθνικό περιβάλλον για το ελαιόλαδο, στο τοπικό περιβάλλον, ενώ αναφορά έκανε και στους επιμολυντές (σοβαρό θέμα, φυτοφάρμακα, πλαστικοποιητές, ορυκτέλαια κ.α.). Όπως είπε, ο έλεγχος πρέπει να είναι συνεχής διότι δημιουργούν προβλήματα στην προώθηση του ελαιόλαδου και έτσι χάνονται αγορές. Επέμεινε δε στην προώθηση της πιστοποίησης, της ταυτότητας, της αξιοποίησης του ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτας, αλλά και των νέων μορφών γεωργίας, ώστε αξιοποιώντας όλα αυτά και τις καλές γεωργικές πρακτικές, να έχουμε ένα προϊόν, όχι μόνο ποιοτικό, αλλά και ασφαλές, που να μην μπορούν στην αγορά οι ανταγωνιστές μας να του βρίσκουν ελαττώματα, να ταξιδεύει και να κατακτά τις αγορές!
Με το πέρας της ομιλίας οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να γευθούν λαδομαγειρέματα, κέρασμα του Μορφωτικού Συλλόγου και τοπικών παραγωγών κι επιχειρήσεων!
Χθες το βράδυ, στην κεντρική πλατεία Γαργαλιάνων, παρουσιάστηκε μουσική εκδήλωση με τίτλο «Ήρθαμε να γλεντήσουμε… στα μονοπάτια της ελιάς»  με την Κατερίνα Τσιρίδου, τον Βαγγέλη  Δούβαλη και τον Βαγγέλη Μαχαίρα!
 Του Ηλία Γιαννόπουλου, tharros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα