Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Σταϊκούρας: Έως τις 15/6 η β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις

Εως 15 Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δις ευρώ προς επιχειρήσεις που επλήγησαν απο την πανδημία ενώ οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί νομοσχέδιο για πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις και για τη «γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων που επλήγησαν απο την πανδημία.
Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη (Κίνημα Αλλαγής) ανέφερε πως η δεύτερη φάση του προγράμματος θα ενσωματώνει τα στοιχεία τριμήνου, Μάρτιος – Μάιος 2020, κατά το οποίο η πτώση τζίρου των επιχειρήσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Πρόσθεσε δε ότι η περίμετρος του προγράμματος θα είναι «μεγαλύτερη ώστε να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην πρώτη φάση. Θα

ενταχθούν επιχειρήσεις ανεξαρτήτου νομικής μορφής. Θα εξεταστεί και η ένταξη προσωπικών επιχειρήσεων και εως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο τρόπος που θα μετέχουν οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Επίσης, μπορούν να μετέχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά την πρώτη φάση τηε επιστρεπτέας με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιώνεται η μείωση τζίρου. Ωστόσο, γι αυτές τις επιχειρήσεις απο το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται θα μειώνεται το αρχικό πόσο που ήδη έχουν λάβει στην πρώτη φάση. Παράλληλα, προχωρούν εργαλεία επιδότησης επιτοκίου, κεφαλαίου κίνησης και νέο νομοσχέδιο για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Θα μειωθεί γενναία και η προκαταβολή σε επιχειρήσεις που πλήττονται. Υπάρχει εκτίμηση καθαρής πιστωτικής επέκτασης 15 δις ευρώ. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Προσδοκούμε ότι και οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά την κρατική στήριξη ώστε να τα καταφέρουμε».
Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε και στατιστικά στοιχεία της πορείας του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την πρώτη φάση.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι περισσότερες απο 51.000 επιχειρήσεις έλαβαν περίπου 580 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο δόθηκαν 11.000 ευρώ ανα επιχείρηση. Ειδικότερα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα:
7.447 επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους
29.664 επιχειρήσεις με 1 εως 5 εργαζόμενους
11.211 επιχειρήσεις με 6 εως 20 εργαζόμενους
Το 94% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν έχουν εως 20 εργαζόμενους ενώ επιχειρήσεις απο 1 εως 50 εργαζόμενους μοιράστηκαν το 84% του συνολικού ποσού”. Να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην πρώτη φάση του προγράμματος ήταν η μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% κατά τον μήνα Μάρτιο. aftodioikisi 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα