Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

“Πάγωσαν” απότομα οι ελληνικές θάλασσες-Ρεκόρ 20ετίας

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ METEO TOY ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Απότομη υποχώρηση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στη χώρα μας

Μετά το σοβαρό επεισόδιο καύσωνα της θάλασσας που παρατηρήσαμε κατά την περίοδο 17 – 22 Μαΐου 2020, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας υποχώρησε έως και 5°C σε αρκετές περιοχές (Χάρτης). Η μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας παρατηρείται νοτίως της Ρόδου, της Κρήτης και στο Ιόνιο δυτικά της Πελοποννήσου. Στις 20 Μαΐου η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας ξεπερνούσε τοπικά τους 25°C στα Δωδεκάνησα και στο Λιβυκό Πέλαγος ενώ 10 ημέρες αργότερα στις 30 Μαΐου δεν ξεπερνούσε τους 20-21°C, περίπου 1-2°C κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μεταβολές της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια. Το

φαινόμενο εξηγείται λόγω των ακραίων συνθηκών καύσωνα που προηγήθηκε και στις καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν με τις παρατεταμένα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.



Μπορείτε να βλέπετε τις δορυφορικές εκτιμήσεις για την επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας πατώντας εδώ και τις προγνώσεις για τις συνθήκες κολύμβησης πατώντας εδώ.
πηγή:meteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα