Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Μεσσηνία: Ξεκινά η ανάρτηση παγίδων για το δάκο (βίντεο)

Στις 10 Ιουνίου θα ξεκινήσει η ανάρτηση παγίδων στους ελαιώνες της Μεσσηνίας, για την έναρξη του φετινού προγράμματος δακοκτονίας.
Οι ψεκασμοί, όπως και η ανάρτηση των παγίδων θα ξεκινήσουν με τους προσωρινούς μειοδότες, με βάση νομοθετική ρύθμιση του 2015 που ισχύει κάθε χρόνο, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ανάδειξη των αναδόχων.
Αυτά μας επεσήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν “όταν αυτό απαιτηθεί, εξετάζοντας τις συνθήκες, το ύψος των δακοσυλλήψεων, τη δυναμική των πληθυσμών και τεχνικές παραμέτρους οι οποίες καθορίζουν το επίκαιρο της εκτέλεσης του πρώτου ψεκασμού”.
Ο διευθυντής μας ενημέρωσε ότι μόλις χθες -λίγη ώρα αργότερα από τη δήλωσή του- έφθασε από το ΑΣΕΠ η έγκριση της προκήρυξης για την πρόσληψη 12 τομεαρχών δακοκτονίας, ενώ η διαδικασία για τους 4 εργάτες αποθήκης βρίσκεται πιο μπροστά.
Οσον αφορά την επάρκεια των φαρμάκων, κάθε χρόνο χορηγούνται από το υπουργείο

Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ μέχρι τώρα στις αποθήκες της υπηρεσίας βρίσκονται διαθέσιμα εντομοκτόνα από την περσινή περίοδο που επαρκούν για την εκτέλεση του πρώτου γενικού ψεκασμού και σχεδόν άλλου μισού.
“Ευελπιστούμε ο κεντρικός διαγωνισμός να έχει έγκαιρα αποτέλεσμα, προκειμένου το υπουργείο έγκαιρα να προμηθεύσει όλες τις δομές της χώρας με τα απαραίτητα δακοκτόνα και ελκυστικές ουσίες για να μην υπάρξει σχετικό πρόβλημα”, παρατήρησε ο κ. Κυριακόπουλος. Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έγινε η παρέμβαση του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη, “προκειμένου αυτά τα κενά να καλυφθούν άμεσα για να αποφύγουμε δυσμενείς εξελίξεις στο μέλλον”. Εκτίμησε πως “αν ξεκινήσουμε αρχές Ιουλίου, τα φάρμακα επαρκούν μέχρι περίπου τα μέσα Αυγούστου”.
Ο διευθυντής ενημέρωσε ότι “θα ξεκινήσουμε με το μόνιμο προσωπικό. Η εποπτεία και ο έλεγχος των ψεκασμών μέχρι την πρόσληψη των τομεαρχών, αν απαιτηθούν να ξεκινήσουν τον Ιούνιο, θα γίνει με το μόνιμο προσωπικό”.
Για το αν η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη από πλευράς δάκου, απάντησε ότι “δεν έχουμε εικόνα,
δεν μπορούμε να πούμε τίποτα ακόμα. Οι όποιες εκτιμήσεις είναι πρώιμες”, αλλά παρατήρησε πως “ο χειμώνας που προηγήθηκε δεν είχε τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία θα βοηθούσαν την εξόντωση των διαχειμαζουσών μορφών του εντόμου”.
Διευκρίνισε ότι “οι πρώτες ενδείξεις των παγίδων θα μας έχουν την εκτίμηση της δυναμικής των αρχικών πληθυσμών. Από κει και πέρα θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και από την επιτυχία του προγράμματος”.  Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα