Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΑΓΡΙΛΗΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Αγαπητές συμπολίτισσες κ΄ συμπολίτες,
Οι φωτογραφίες που παρατίθενται, αποτυπώνουν τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αγρίλη και έχουν ως στόχο την υποβολή σχετικών με αυτές ερωτημάτων προς κάθε αρμόδιο φορέα. Αφορούν στην παρέμβαση της σημερινής Δημοτικής Αρχής και την αλλοίωση της εικόνας ενός απαράμιλλης ομορφιάς Βυζαντινού μνημείου του 13ου αιώνα. Ενός μνημείου που άντεξε στο χρόνο και στο οποίο κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε να κάνει παρεμβάσεις ούτε, βεβαίως, στην αισθητική του χώρου στον οποίο βρίσκεται, ούτε και στο εν λόγω μνημείο – εκκλησία. Δυστυχώς, το περιμετρικό πεζούλι της εκκλησίας το ψήλωσαν, το έντυσαν με κροκάλες και κατάργησαν τη Νότια είσοδο.


1. Αλήθεια υπήρξε αντίδραση από κάποιους αρμόδιους φορείς;
2. Η καθ’ ύλην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ενημερώθηκε; Αν ναι, πότε και με ποιο έγγραφο ζητήθηκε να πάρουν την άδεια για να γίνουν οι συγκεκριμένες εργασίες στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και ποια απάντηση δόθηκε;
3. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού ενημερώθηκε; Αν ναι πότε και με ποιο έγγραφο ζητήθηκε να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις στο περιμετρικό πεζούλι. Πότε συνεδρίασε και ποια απάντηση εδόθη; Καλό θα ήταν να δοθεί στη δημοσιότητα αντίγραφο των πρακτικών της συνεδρίασης, αφού για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα οι αποφάσεις δεν παίρνονται στο πόδι και επομένως επιβαλλόταν συνεδρίαση.
4. Ο Όμιλος Φίλων Αγρίλη ( ΟΦΑ ) ενημερώθηκε; Αν ναι πότε; Φίλοι Αγριλιώτες, οφείλετε μια δημόσια απάντηση για το αν εγκρίνετε όλα αυτά και αν δώσατε τη συγκατάθεσή σας.
5. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ενημερώθηκαν; Έκαναν μελέτη; Αν ναι, ας τη δώσουν στη δημοσιότητα.
Ποιος είναι ο επιβλέπων μηχανικός; Ποιος εκτελεί το έργο; Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο προδιαγραφές για το έργο αυτό;
Αν όχι, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος είναι υπόλογος απέναντι στους συμπολίτες και το νόμο που διέπει και προστατεύει τα πολιτιστικά αρχαιολογικά μνημεία.
Κύριοι, οι θεσμικοί ρόλοι απαιτούν υπευθυνότητα και αποφάσεις σύμφωνες με το νόμο, αφού κανένας δεν είναι υπεράνω αυτού. Η σιωπή σημαίνει συνενοχή όπως και η ανοχή και δεν ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Όλοι υποχρεούνται να πάρουν δημόσια θέση πάνω στο ζήτημα.
Καταλήγοντας, τα έργα τα επιθυμούμε όλοι και είναι καλοδεχούμενα. Αρκεί να γίνονται μέσα στα πλαίσια του σεβασμού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος. Όλοι μας οφείλουμε να διαφυλάσσουμε και να προστατεύουμε τα μνημεία και όχι να παρεμβαίνουμε και να τα αλλοιώνουμε αισθητικά.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ” ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ “
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα