Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Κηρύχτηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για «Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι» και «Μεσσήνη – Εύα– Λάμπαινα»

«Πράσινο φως» για τα δυο μεγάλα έργα
Η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων στο Δήμο Τριφυλίας, συνολικής έκτασης 387.231,50 τ.μ. και στο Δήμο Μεσσήνης, συνολικής έκτασης 81.367,97 τ.μ., για την κατασκευή αντίστοιχα του έργου «Βελτίωση της Εθνικής Οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη, Τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι / Οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός» στη μία περίπτωση και «Βελτίωση της 7ης Επαρχιακής Οδού Μεσσηνίας (Τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα)» στη δεύτερη, εγκρίθηκε με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Οι αποφάσεις αυτές σηματοδοτούν την έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση των δύο μεγάλων οδικών έργων, οι προϋπολογισμοί των οποίων ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, ο δρόμος Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα είναι μήκους περίπου 9 χλμ., και προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ. Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, δηλαδή η 9η εθνική οδός, είναι μήκους περίπου 15 χλμ. και έχει

προϋπολογισμό 29 εκατομμυρίων ευρώ.
Στόχος είναι σύντομα να τελειώσει η διαδικασία της επίταξης και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησής τους.
Φιλιατρά – ΓαργαλιάνοιΟι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου «Βελτίωση της Εθνικής Οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη, Τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι / Οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός» είναι συνολικής έκτασης 387.231,50 τ.μ. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020», στο πλαίσιο του θεματικού στόχου προώθησης των βιώσιμων μεταφορών και άρσης των εμποδίων σε βασικές υποδομές δικτύων και με ειδικότερο στόχο τη βελτίωση της σύνδεσης τουριστικών, πολιτιστικών και παραγωγικών περιοχών της Περιφέρειας με το κύριο οδικό δίκτυο και τους διευρωπαϊκούς άξονες.
Το έργο έχει πλήρη ωρίμανση για τη δημοπράτησή του και έχει κριθεί ως έργο βασικής προτεραιότητας της Περιφέρειας, το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση των βασικών υποδομών στη Μεσσηνία.
Η εξασφάλιση των αναγκαίων ακινήτων για την εκτέλεση του έργου είναι προφανής και δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο (εξαγορά ή ανταλλαγή με ακίνητα του Δημοσίου) παρά με το μέσο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, δεδομένου του πλήθους τους (άνω των 350).
Για τις συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις έχουν συνταχθεί και εγκριθεί με απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων τα κτηματολογικά διαγράμματα και οι πίνακες ιδιοκτησιών που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου. Επίσης, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ έχει εξασφαλισθεί η απαιτούμενη πίστωση για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Μεσσήνη – Εύα – ΛάμπαιναΗ απόφαση για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την κατασκευή του έργου: «Βελτίωση της 7ης Επαρχιακής Οδού Μεσσηνίας (Τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα)» αφορά ακίνητα συνολικής έκτασης 81.367,97 τ.μ.
Επίσης το έργο έχει πλήρη ωρίμανση για τη δημοπράτησή του, ενώ έχει κριθεί ως έργο βασικής προτεραιότητας της Περιφέρειας και θα συμβάλλει στη βελτίωση των βασικών υποδομών του νομού.
Η εξασφάλιση των αναγκαίων ακινήτων για την εκτέλεση του έργου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο (εξαγορά ή ανταλλαγή με ακίνητα του Δημοσίου) παρά με το μέσο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, δεδομένου του πλήθους τους (346 ιδιοκτησίες).
Για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης έχουν συνταχθεί και εγκριθεί τα κτηματολογικά διαγράμματα και οι πίνακες ιδιοκτησιών που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου, στο οποίο υπάρχει έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, ενώ έχει εξασφαλισθεί η απαιτούμενη πίστωση για την καταβολή των αποζημιώσεων. Βίκυ Βετουλάκη tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα