Μεγαλύτερο από το 25% της αναμενόμενης ελαιοπαραγωγής υπολογίζεται το ύψος της μείωσης στη Μεσσηνία, εξαιτίας του καύσωνα του Μαΐου, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.
“Τα προβλήματα στο τελικό ύψος της αναμενόμενης παραγωγής δεν μπορούν να εκτιμηθούν επακριβώς”, παρατήρησε ο διευθυντής Γιάννης Κυριακόπουλος, επισημαίνοντας όμως ότι “σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν παραγωγοί που έχουν υποστεί σημαντικότατες ζημιές στην παραγωγή τους και στην καρπόδεση”.
Οσον αφορά την παρατεταμένη ανομβρία, εκτίμησε πως “αν συνεχίσει αυτός ο καιρός που είναι μέχρι τώρα, θα έχουμε θέματα”, ενώ σημείωσε ότι “τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, δυστυχώς, την τελευταία 5ετία επηρεάζουν την ελαιοπαραγωγή”.
Αναλυτικά, μιλώντας στην “Ε” ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γ. Κυριακόπουλος παρατήρησε αρχικά για τη δακοκτονία που ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου:
“Αφορά κυρίως παραλιακές περιοχές, πρώιμες. Το ύψος των δακοσυλλήψεων στις παγίδες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του ελαιοκάρπου, του μεγέθους του και την κατάσταση του ελαιοπυρήνα, μας οδήγησε στους ψεκασμούς. Ο πρώτος γενικός ψεκασμός αφορά μέχρι τώρα το 20% του συνόλου των κοινοτήτων που είναι 150. Ανάλογα με τις δακοσυλλήψεις και την πορεία της εξέλιξης του ελαιοκάρπου, θα ολοκληρωθεί ο πρώτος γενικός ψεκασμός εντός του Ιουλίου”.
Για την εικόνα της φετινής χρονιάς ανέφερε ότι “δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα για το πώς θα πάει η χρονιά, γιατί είναι αρκετά νωρίς” κι εξήγησε: “Δεν μπορούμε να έχουμε μια εικόνα. Τα ύψη των δακοπληθυσμών, όπως αυτά καταγράφηκαν από τις 10 Ιουνίου που έγινε η ανάρτηση του δικτύου των παγίδων μέχρι και σήμερα, είναι συμβατά σε αρκετές περιοχές για τη διενέργεια του πρώτου δολωματικού ψεκασμού. Ωστόσο, δεν είναι επαρκή για να μας δώσουν μια εξέλιξη της πορείας των ενδεχόμενων προσβολών στον ελαιόκαρπο από το δάκο”. Διευκρίνισε ότι “σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα παίξουν οι συνθήκες που θα επικρατήσουν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και κυρίως για το φθινόπωρο, οι οποίες αν είναι αντίστοιχες της προπέρσινης χρονιάς θα έχουμε μια χρονιά δύσκολη. Αν, όμως, είναι αντίστοιχες της περσινής τα πράγματα θα είναι αρκετά καλύτερα. Θα τα δούμε στην πορεία”.
Για τις μέχρι τώρα ζημιές από τον καύσωνα ο διευθυντής επεσήμανε πως “υπάρχει μια πτώση της αναμενόμενης παραγωγής, όπως αυτή εκτιμάτο από την εξέλιξη της ανθοφορίας. Γιατί παρά το γεγονός ότι πέρυσι ήταν μια καλή χρονιά, παρόλα αυτά η εξέλιξη της ανθοφορίας ήταν τέτοια που μας οδηγούσε στην εκτίμηση ότι θα έχουμε μια υψηλότατη παραγωγή φέτος. Εάν οι συνθήκες της καρπόδεσης ήταν ικανοποιητικές και αν εξελισσόταν φυσιολογικά η εξέλιξη του ελαιοκάρπου, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Μεσολάβησε, όμως, ο καύσωνας στα μέσα Μαΐου, όπου σε κάποιες περιοχές δημιούργησε σοβαρά προβλήματα”.
Σε ερώτησή μας αν υπάρχει εκτίμηση της ζημιάς, απάντησε ότι “τα προβλήματα στο τελικό ύψος της αναμενόμενης παραγωγής δεν μπορούν να εκτιμηθούν επακριβώς. Είναι, όμως, σε ορισμένες περιοχές σημαντικά. Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν υποστεί σημαντικότατες ζημιές και στην παραγωγή τους και στην καρπόδεση, δηλαδή ζημιώθηκε το καρπίδιο, αλλά και στην ανθοφορία. Η τελική εκτίμηση για το ύψος της μείωσης της παραγωγής εξαιτίας του καύσωνα δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Ομως, θα έλεγα ότι είναι μεγαλύτερο από το 25% της αναμενόμενης παραγωγής”.
Για το συνδυασμό καύσωνα και ανομβρίας είπε ότι “είναι σίγουρα αρνητικός” κι εξήγησε: “Τα φαινόμενα της ανομβρίας ακόμα δεν τα έχουμε δει. Οι ζημιές οι οποίες δημιουργήθηκαν είτε στην ανθοφορία είτε στην παραγωγή, κυρίως οφείλονταν στις υψηλές θερμοκρασίες. Συνηγόρησε η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας που προηγήθηκε την άνοιξη. Ωστόσο τα δυσμενή αποτελέσματα της παρατεταμένης ανομβρίας θα τα δούμε στο μέλλον. Ελαιοπερίβολα που είναι γεμάτα όσον αφορά την ηρτημένη παραγωγή, μπορεί να έχουν δυσκολίες προκειμένου να αντεπεξέλθουν την εξέλιξη του καρπού. Αν συνεχίσει αυτός ο καιρός που είναι μέχρι τώρα, θα έχουμε θέματα. Ελπίζουμε ότι όπως έγινε και πέρυσι, το επόμενο διάστημα να έχουμε τις σωτήριες βροχοπτώσεις που θα αναστρέψουν την κατάσταση. Κι ελπίζουμε τα αποτελέσματα να είναι πάντα αναστρέψιμα για τα δυσμενή φαινόμενα της παρατεταμένης ανοβρίας”.
Καταλήγοντας, ο διευθυντής επεσήμανε πως “τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, δυστυχώς, την τελευταία 5ετία επηρεάζουν την ελαιοπαραγωγή είτε στην κατεύθυνση υψηλής θερμοκρασίας, της ξηροθερμίας και της παρατεταμένης ανομβρίας είτε στην κατεύθυνση των συνθηκών τροπικών κλιμάτων με υψηλές ατμοσφαιρικές υγρασίες, οι οποίες δημιουργούν μυκητολογικά προβλήματα (γλοιοσπόριο) και εντομολογικά (δάκος)”.
Γ.Σ. eleftheriaonline
Είχε υποσχέσεις για την Προεδρία - Οργή Βενιζέλου για τον εμπαιγμό
-
Τα σκάγια παίρνουν και την Χαριλάου Τρικούπη, αν και ο Ανδρουλάκης
παγιδεύτηκε περιμένοντας να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης υποψηφιότητα
Βενιζέλου.Όντως ο Ευάγ...
Πριν από 10 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα