Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Στη Βουλή η ταλαιπωρία των αγροτών με τις φορολογικές τους δηλώσεις-Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς Βορίδη

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για άμεση λήψη μέτρων ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών κατά την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης.
Ερώτηση στην βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνυπέγραψε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν πρωτοβουλίας της αναπληρώτριας Τομεάρχη Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, που αφορά την αδυναμία πολλών κατά κύριο επάγγελμα αγροτών να υποβάλουν φορολογική δήλωση, καθώς δεν είναι προ-συμπληρωμένος ο κωδικός 037/038.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο κωδικός 037/038 θα έπρεπε, εγκαίρως, να έχει στείλει το ΥΠΑΑΤ προς την ΑΑΔΕ τα στοιχεία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σύμφωνα με το μητρώο των Αγροτών και Αγροτικών

Εκμεταλλεύσεων του 2018, κάτι που προφανώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.
Οι αγρότες, προκειμένου να παραλάβουν τη Βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ώστε να την καταθέσουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, καταφεύγουν στην πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ, στην οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (3/6/2020), θα ανέμενε κανείς μετά την είσοδο σε αυτή με τους κωδικούς taxis πατώντας ένα και μόνο κουμπί να λάβουν τη την εν λόγω Βεβαίωση. Δυστυχώς, η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες όσων εισέρχονται στην πλατφόρμα, καθώς το σύστημα δεν είναι ενημερωμένο με τα στοιχεία του 2018 και οι αγρότες αναγκάζονται να επανεισάγουν πάρα πολλά δεδομένα όπως, τα στοιχεία Φορολογικής Δήλωσης 2018 και τη Δήλωση Καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) του 2018! Φυσικά, η πλειονότητα των αγροτών καταφεύγουν σε γεωργικούς συμβούλους για την εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων καθώς αδυνατούν να το κάνουν μόνοι τους με συνέπεια την σημαντική καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την υπερφόρτωση ολόκληρης της διαδικασίας (αγρότης, γεωπόνος σύμβουλος, λογιστής κ.λ.π).
Τέλος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον ΥΠΑΑΤ:
1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να ενημερωθεί άμεσα η ΑΑΔΕ με τα στοιχεία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων 2018, και να ενεργοποιηθεί ο αντίστοιχος κωδικός;
2) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να λειτουργήσει η πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ και όπως έχει ανακοινώσει από 3/6/2020, «με ένα κλικ» να λαμβάνουν οι δικαιούχοι αγρότες τη Βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη;
H ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: « Άμεση λήψη μέτρων για να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών κατά την υποβολή φορολογικής δήλωσης»
Είκοσι ημέρες πριν από την λήξη της διορίας κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων (μετά και την τελευταία παράταση έως 29/7/2020) και ένα σημαντικό μέρος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αδυνατεί να υποβάλει φορολογική δήλωση, καθώς δεν είναι προ-συμπληρωμένος ο κωδικός 037/038.
Προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο κωδικός 037/038 θα έπρεπε, εγκαίρως, να έχει στείλει το ΥΠΑΑΤ προς την ΑΑΔΕ τα στοιχεία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σύμφωνα με το μητρώο των Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του 2018, κάτι που προφανώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.
Οι αγρότες, προκειμένου να παραλάβουν τη Βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ώστε να την καταθέσουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, καταφεύγουν στη πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ, στην οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (3/6/2020), θα ανέμενε κανείς μετά την είσοδο σε αυτή με τους κωδικούς taxis πατώντας ένα και μόνο κουμπί να λάβουν τη την εν λόγω Βεβαίωση.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες όσων εισέρχονται στη πλατφόρμα, καθώς το σύστημα δεν είναι ενημερωμένο με τα στοιχεία του 2018 και οι αγρότες αναγκάζονται να επανεισάγουν πάρα πολλά δεδομένα όπως, τα στοιχεία Φορολογικής Δήλωσης 2018 και τη Δήλωση Καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) του 2018!
Φυσικά, η πλειονότητα των αγροτών καταφεύγουν σε γεωργικούς συμβούλους για την εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων καθώς αδυνατούν να το κάνουν μόνοι τους με συνέπεια την σημαντική καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την υπερφόρτωση ολόκληρης της διαδικασίας (αγρότης, γεωπόνος σύμβουλος, λογιστής κ.λ.π).
Επειδή είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των αγροτών που δεν μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση καθώς δεν είναι ενεργοποιημένος ο κωδικός 037/038 .
Επειδή η πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ δεν είναι ούτε αυτή ενημερωμένη (ως όφειλε) με τα δεδομένα του 2018 και αναγκάζονται οι αγρότες να τα επανεισάγουν ζητώντας βοήθεια από γεωπόνους συμβούλους .
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να ενημερωθεί άμεσα η ΑΑΔΕ με τα στοιχεία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων 2018, και να ενεργοποιηθεί ο αντίστοιχος κωδικός;
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να λειτουργήσει η πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ και όπως έχει ανακοινώσει από 3/6/2020, «με ένα κλικ» να λαμβάνουν οι δικαιούχοι αγρότες τη Βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Αραχωβίτης Σταύρος
Αποστόλου Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Νίνα
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος ΄
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Θάνος
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτσης Αλέξης
Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα