Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Μητσοτάκης από τη Μεσσηνία:«Ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας της εθνικής ανάπτυξης»


Καμία αναφορά σε ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, σταφίδα και αναδιάρθρωση συκεώνων
–Κυριάκος Μητσοτάκης: Δε θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε παιδιά από 12 και άνω
«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πρωτογενή τομέα ως βασικό πυλώνα της εθνικής ανάπτυξης και διαπραγματεύεται αποτελεσματικά για τα συμφέροντά των αγροτών», τόνισε κατά την επίσκεψή του σε παραγωγικές μονάδες της Τριφυλίας χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τονίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης περιόδευσε στην Τριφυλία όντας ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που το πράττει και, μάλιστα, με «βαρύ» πρόγραμμα αλλεπάλληλων επισκέψεων σε θερμοκήπια και καλλιέργειες, συνομιλώντας με παραγωγούς και ανθρώπους του μόχθου της γης για τα ποιοτικά προϊόντα και ακούγοντας με προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις προσδοκίες τους από την κυβέρνηση για στήριξη.
Επίσης, επιθεώρησε το έργο ανάπτυξης του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης, επισκέφθηκε το φράγμα του Φιλιατρινού ποταμού και αισθάνθηκε δέος ευρισκόμενος στο βυζαντινό μνημείο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά στα θέματα της Μεσσηνίας που σχετίζονται με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, τη σταφίδα και την αναδιάρθρωση των συκεώνων, ο πρωθυπουργός δεν έκανε αναφορά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολιασμών των παιδιών άνω των 12 ετών, τονίζοντας πως δε θα είναι υποχρεωτικοί.
Στον Α.Ε.Σ. «ΕΛΑΙΩΝΑΣ»
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού ήταν οι νέες και σύγχρονες εγκαταστάσεις του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού «ΕΛΑΙΩΝΑΣ» στους Γαργαλιάνους, όπου τον υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, οι τρεις βουλευτές της Ν.Δ. Μεσσηνίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Νίκος Αθανασόπουλος, παρόντων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού και των υφυπουργών, Γιάννη Οικονόμου και Φωτεινής Αραμπατζή, άλλων κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών και του διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλου.
Ο Συνεταιρισμός εξάγει, μεταξύ άλλων, τυποποιημένο λάδι σε Αυστρία και Γερμανία και κερδίζει συνεχώς βραβεία ποιότητας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι δυνατότητες που προσφέρει στη Μεσσηνία η υψηλή ποιότητα του λαδιού που παράγει, η διαχείριση του νερού, καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας.
Αφού ξεναγήθηκε στους χώρους των εγκαταστάσεων, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Αυτό το οποίο έχω να πω εγώ είναι ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε μία πολιτική η οποία στηρίζεται, πρώτον, στην ανάγκη να πετύχουμε περισσότερη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών. Γιατί; Γιατί χρειαζόμαστε μέγεθος, οικονομίες κλίμακος για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε μεγαλύτερους “παίκτες” από το εξωτερικό.
Δεύτερον, αδιαπραγμάτευτη έμφαση στην ποιότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές, δε θα είμαστε ανταγωνιστικοί ποτέ παράγοντας το φθηνότερο προϊόν, αλλά θα είμαστε ανταγωνιστικοί παράγοντας το καλύτερο προϊόν.
Τρίτη προτεραιότητα η καθετοποιημένη διαχείριση από το δέντρο μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά με τρόπο ο οποίος θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Αυτή είναι μία αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και της νέας ΚΑΠ. Αντιλαμβανόμαστε πια ότι αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς καμία επιστροφή. Και βέβαια, η δυνατότητα να μπορέσουμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, να μπορέσουμε να κάνουμε και αυτήν τη μοναδικής ομορφιάς περιοχή, αλλά και την όλη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου επισκέψιμη. Όπως καλή ώρα το κάνουμε με τα οινοποιεία μας, αύριο θα το κάνουμε και με το λάδι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε και υπηρεσίες στον πρωτογενή μας τομέα, που θα στηρίζονται και θα πρέπει να στηρίζονται -γιατί όχι αποκλειστικά- σε παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, έτσι ώστε όταν οι επισκέπτες μας γυρίσουν στις χώρες τους να αναζητούν τα προϊόντα μας και όταν δε θα βρίσκονται στην Ελλάδα.
Και βέβαια, νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να στηρίξουμε τα συνεργατικά σχήματα και η επίσκεψή μου εδώ ακριβώς αυτόν το χαρακτήρα έχει, να είναι το δικό σας παράδειγμα έτσι ένα μοντέλο και για άλλες περιοχές.
Και πρέπει να πω ότι και στο δικό μου τον τόπο, στην Κρήτη, που κι αυτή έχει πολύ πλούσιο δυναμικό ως προς την παραγωγή λαδιού, χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία, μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος και μεγαλύτερη έμφαση, βέβαια, στην τυποποίηση, στο marketing, στο branding».
Επίσκεψη στην “Stella Mare” και προβληματισμός στον Μάραθο
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης φιλέτου σαρδέλας και γαύρου “Stella Mare” με εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη και ενημερώθηκε για την παραγωγική διαδικασία.
Κατόπιν μετέβη και επιθεώρησε τα έργα ανάπτυξης του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, Νίκος Αλεξανδρόπουλος και ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας κ. Ψυχαράκης. Εκεί συνομίλησε με ομάδα μηχανικών και εργαζομένων για την πρόοδο των εργασιών. Πρόκειται για έργο με αρχικό προϋπολογισμό περί τα 5,5 εκατ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) για την ανακατασκευή του λιμανιού και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με ταχείες διαδικασίες του χρόνου την άνοιξη, ενώ η αποκατάστασή του θα συμβάλει, εκτός από τον ασφαλή ελλιμενισμό αλιευτικών σκαφών, στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Αλιείς της περιοχής εξέφρασαν προβληματισμούς σχετικά με την ιεράρχηση των εργασιών που εκτελούνται αλλά και με το γεγονός ότι «αναγκάστηκαν» τα αλιευτικά σκάφη της περιοχής μέσα στη θερινή περίοδο να «βγουν» από το λιμανάκι και να δένουν στο λιμάνι Κυπαρισσίας.
Για τους εμβολιασμούς των παιδιών άνω των 12 ετών
Στη Μαραθόπολη ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε και συζήτησε με παιδάκια και γονείς για τις μάσκες αλλά και τον εμβολιασμό των παιδιών. Συγκεκριμένα, είπε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα και για ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι γονείς θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν την όποια απόφαση και πως δεν πρόκειται ποτέ ο εμβολιασμός για τα παιδιά να είναι υποχρεωτικός.
Στα θερμοκήπια Μιχαλακόπουλου
Επόμενος σταθμός ήταν τα θερμοκήπια της οικογένειας Μιχαλακόπουλου, που βρίσκονται στο Λαγκούβαρδο Φιλιατρών, όπου -όπως και στους Γαργαλιάνους- είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για πολλά θέματα με τους αγρότες της περιοχής, να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να τους ενημερώσει για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες του θερμοκηπίου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Με αφορμή συνομιλία που είχε με την κόρη ενός εκ των ιδιοκτητών, η οποία μάλιστα σπουδάζει γεωπόνος, ο πρωθυπουργός διηγήθηκε μια ιστορία με τον πατέρα του και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, λέγοντας: «Όταν ο πατέρας μου ήταν 16 χρονών ρώτησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο τι έπρεπε να σπουδάσει. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τού είπε χωρίς να το σκεφτεί: γεωπόνος.
Θεωρούσε απαραίτητο να υπάρχει η σωστή τεχνογνωσία για να μπορέσει να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Ακολούθησε άλλη διαδρομή, βέβαια, στη συνέχεια…».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πρωτογενή τομέα ως βασικό πυλώνα της εθνικής ανάπτυξης και διαπραγματεύεται αποτελεσματικά για τα συμφέροντα των αγροτών.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα πόρους 19,4 δισ. ευρώ μέσω της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027, ίδιους πόρους με την τρέχουσα περίοδο 2014-2020, παρότι συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 10%.
Στο Φράγμα Χριστιανούπολης
Επόμενος σταθμός ήταν το Φράγμα του Φιλιατρινού ποταμού στη Χριστιανούπολη. Πριν φτάσει στο φράγμα η αυτοκινητοπομπή έκανε μια μικρή στάση στο δρόμο για να χαιρετίσει ο κ. Μητσοτάκης παιδάκια που ήταν με τον μπαμπά τους στην άκρη του χωραφιού τους με ελληνικές σημαίες περιμένοντάς τον να περάσει!


Στο φράγμα ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γιάννη Οικονόμου, για τις διαδικασίες σχετικά με τις μελέτες των αρδευτικών δικτύων, προκειμένου να δημοπρατηθούν.
Στο βυζαντινό μνημείο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Αφικνούμενος στη Χριστιανούπολη και υπό κωδωνοκρουσίες, στο βυζαντινό μνημείο του Ιερό Ναού Μεταμορφώσεως της Σωτήρος τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Κοινότητας Χριστιανούπολης, Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, ενώ η σύζυγός του, Γεωργία, προσέφερε ανθοδέσμη. Στην είσοδο του περιβάλλοντος χώρου του ναού τον υποδέχθηκαν οι μητροπολίτες Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, καθώς και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, εισήλθε στον Ιερό Ναό, που αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Πελοποννήσου.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους δύο μητροπολίτες για τα μηνύματά τους υπέρ του εμβολιασμού.
Επίσης, ανέφερε ότι η ανάδειξη του ναού και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και η αποκατάσταση του νεότερου ναού, θα ενισχύσουν περαιτέρω την προσέλευση επισκεπτών και θα δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό πόλο μοναδικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τριφυλίας!
Σημειώνεται πως ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα και αποκαταστάθηκε από το 2011-2013 στο πλαίσιο ΕΣΠΑ 2007-2013.
Παράλληλα, η αποκατάσταση του νεότερου ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και η συνολική ανάδειξη του μνημειακού χώρου της Χριστιανούπολης, που αποτελούσε το ονομαστό κέντρο της Βυζαντινής Μητρόπολης, θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.
Σε καλλιέργεια γλυκοπατάτας και δικτυοκήπιο
Επόμενοι σταθμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μονάδες του πρωτογενούς τομέα στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας. Συνομιλώντας με τα μέλη της οικογένειας Γεωργουλή, που ασχολείται με την καλλιέργεια γλυκοπατάτας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ενημερώθηκε για την εξαγωγική τους δραστηριότητα, ενώ του επισημάνθηκε ότι η γλυκοπατάτα μειώνει το σάκχαρο και ακολούθως του προσέφεραν κέρασμα παραδοσιακές δίπλες, με τον πρωθυπουργό να λέει αστειευόμενος ότι μετά τη δίπλα θα φάει τη γλυκοπατάτα!
Τον πρωθυπουργό στην περιοδεία του, εκτός από τους προαναφερθέντες, συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Μεσσήνιος πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, Διονύσης Κυριακόπουλος, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος και η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Άννα Καλογεροπούλου.
Τονίζεται, πάντως, πως πολλοί απόρησαν με το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού στην Τριφυλία, με τόσες επισκέψεις, δε συνδυάστηκε και με επίσκεψη στο δημαρχιακό μέγαρο.  tharros
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα