Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Δημιουργικός και επιμορφωτικός χρόνος στα μουσεία της Μεσσηνίας


Επιμέλεια Νικολέττα Κολυβάρη 
Με απαραίτητη προϋπόθεση να φοράμε τη μάσκα μας και να εφαρμόζουμε όλες τις προφυλάξεις που απαιτούν τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφαλείας, τα μουσεία της Μεσσηνίας μάς προσκαλούν να περάσουμε δημιουργικά και επιμορφωτικά το χρόνο των διακοπών μας, με μια επίσκεψη μόνοι ή με τα παιδιά και την παρέα μας. 
Ακολουθεί, λοιπόν, μια λίστα με τα μεγαλύτερα μουσεία στην Καλαμάτα και το νομό:   

• ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Κάτω από το Κάστρο της Καλαμάτας, στη συμβολή των οδών Κυριακού και Αγ. Ιωάννου 12, συναντούμε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας. Το εκθεσιακό υλικό του είναι οργανωμένο έτσι, ώστε να δημιουργούνται οργανικές ή θεματικές ενότητες. Με την είσοδό του στο μουσείο, ο επισκέπτης βρίσκει εκθέματα σχετιζόμενα με την οικογένεια Κυριακού, προτομή του "πατέρα της Λαογραφίας" Νικολάου Πολίτη, αξιόλογες χαλκογραφίες της Καλαμάτας του 19ου αιώνα, καθώς και παλιές φωτογραφίες της πόλης.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας λειτουργεί από Τετάρτη έως Σάββατο πρωί 9 με 1 και την Κυριακή πρωί 10 με 1, ενώ κάθε Δευτέρα και Τρίτη παραμένει κλειστό. Για επισκέψεις σχολείων ή συλλόγων πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση στο τηλ. 27210 28449 για την ακριβή ημέρα και ώρα της επίσκεψης.

• ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας στην Καλαμάτα αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ιστοριοδίφες αλλά και απλό κόσμο. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο μνήμης του παρελθόντος, και από τα εκθέματά του ξεδιπλώνεται η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, από την επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας. Τα κειμήλια που φυλάσσονται στο μουσείο είναι αστείρευτη πηγή πληροφοριών για την ελληνική και τοπική ιστορία, απ’ όπου ζωντανεύουν πρόσωπα ιστορικά όπως αυτό του υποστράτηγου Νικήτα Πολυχρονόπουλου και του συνταγματάρχη Βενετσάνου Κετσέα. Στεγάζεται στο παλιό Επισκοπείο της Μητρόπολης Μεσσηνίας. Ξεχωριστό τμήμα του μουσείου αποτελεί το βιβλίο Μεσσήνιων πεσόντων, από το 1897 μέχρι και το 1950, όπου παρουσιάζεται η ιστορία της τοπικής κοινωνίας.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Στρατιωτικό Μουσείο βρίσκεται στην οδό Μητροπολίτου Μελετίου 10, στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, και απαντά στο τηλ. 27210 21219. Λειτουργεί από Τρίτη έως Σάββατο πρωί 9 με 2, την Κυριακή πρωί 11 με 2 και την Τετάρτη απόγευμα 6 με 8. Κάθε Δευτέρα παραμένει κλειστό. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Λόγω των μέτρων προστασίας για τον Covid-19 είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόησης ή αρνητικού τεστ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

• ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και το ότι δεν λέγεται «Καλαμάτας» αλλά «Μεσσηνίας» οφείλεται στο ότι τα εκθέματά του δεν περιορίζονται στην περιοχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Συμπεριλαμβάνει σημαντικά εκθέματα από όλη τη Μεσσηνία, και η καινοτομία μάλιστα την εποχή που οργανώθηκε ήταν ο μοντέρνος τρόπος παρουσίασης των ευρημάτων: Το Μουσείο δεν είναι ούτε θεματικό ούτε χρονολογικό. Δεν έχει εκθέματα με χρονολογική σειρά ή με βάση τη θεματική παρουσίαση. Είναι ένα μουσείο τοπογραφικό - γεωγραφικό. Ο επισκέπτης εισέρχεται από τον Μεσσηνιακό Κόλπο και η τοπογραφική διαίρεση του Μουσείου ακολουθεί τη διαίρεση σε 4 επαρχίες: Στα δεξιά του υπάρχει η Επαρχία Καλαμάτας, με τη Μάνη και την περιοχή της Θουρίας, της Ανθειας και του Αγ. Φλώρου, με τα ευρήματα από την περιοχή αυτή. Στο κέντρο, η Επαρχία Μεσσήνης. Στα αριστερά η επαρχία Πυλίας. Και στο βορρά η Επαρχία Τριφυλίας. Σε κάθε επαρχία γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί το πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο και να παρουσιαστούν τα σημαντικότερα ευρήματα από τις περιοχές αυτές. Επίσης, υπάρχουν 10 χωροθεματικές ενότητες, δηλαδή περιοχές που για κάποια στιγμή της ιστορίας είχαν κοινή πορεία και εκεί αναλύονται κάποια πιο σύνθετα γεγονότα και ιστορικές φάσεις.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας λειτουργεί όλο το χρόνο με ενιαίο ωράριο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, εκτός Τρίτης που παραμένει κλειστό μέχρι τις 12.30 μ.μ., προκειμένου να καθαριστεί και να ευπρεπιστεί. Η γενική είσοδος είναι 4 ευρώ, και 2 ευρώ για άτομα άνω των 65 ετών. Δωρεάν είναι η είσοδος για μαθητές και φοιτητές. Απαντά στο τηλ. 27210 83485.
* Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ενιαίο εισιτήριο 15 ευρώ (διάρκειας 3 ημερών), και ισχύει για: Ανάκτορο Νέστορος, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, Κάστρο Καλαμάτας, Κάστρο Μεθώνης, Κάστρο Πύλου (Νιόκαστρο), Οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην Καρδαμύλη.

• ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΩΡΑΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών δεδομένου ότι φιλοξενεί μοναδικά ευρήματα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού και τη Μυκηναϊκή Περίοδο. Ιδρύθηκε το 1969 προκειμένου να στεγάσει τα ευρήματα του Ανακτόρου του Νέστορα που προέκυψαν από την αρχαιολογική σκαπάνη των αρχαιολόγων Σπύρου Μαρινάτου και Carl Blegen στον λόφο του Εγκλιανού, 3 χιλιόμετρα δυτικά της Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστρορος. Το μουσείο φιλοξενεί πλήθος από χρυσά τεχνουργήματα, αμφορείς, τοιχογραφίες και εκμαγεία.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης, από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι, και απαντά στο τηλ. 27630 31358. Κλειστό για το κοινό παραμένει κάθε Τρίτη και το Ανάκτορο του Νέστορα, ενώ όλες τις άλλες μέρες της εβδομάδας ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός 8 το πρωί με 8 το βράδυ.

 

• ΟΧΥΡΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΡΟΥΠΑΚΗΔΩΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ

Το οχυρωμένο συγκρότημα των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων στην Καρδαμύλη βρίσκεται σε θέση που εξασφαλίζει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως το συνδυασμό υψώματος αμυντικού χαρακτήρα με την ύπαρξη φυσικού λιμανιού, και αποτελούσε οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης. Σήμερα, στο οχυρό συγκρότημα στεγάζεται Μουσείο – σταθμός ενημέρωσης των επισκεπτών για την πολιτισμική κληρονομιά της Μάνης. Στην οχυρή κατοικία («οντάς») του συγκροτήματος φιλοξενείται μόνιμη έκθεση με θέμα «Μανιάτικοι οικισμοί», η οποία περιλαμβάνει πλούσιο εποπτικό υλικό και λίγα χαρακτηριστικά αντικείμενα. Ο ναός του Αγ. Σπυρίδωνα, ο πολεμόπυργος, το ελαιοτριβείο και ο εξωτερικός περίβολος αποκαταστάθηκαν το 2014.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το οχυρωμένο συγκρότημα των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων λειτουργεί Σαββάτο - Κυριακή 8.30 το πρωί με 3.30 το μεσημέρι. Δευτέρα - Παρασκευή οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ Μεσσηνίας, στα τηλ. 27210 73638 και 27210 63100 (ΕΦΑ Μεσσηνίας). Η γενική είσοδος είναι 3 ευρώ, και 2 ευρώ το μειωμένο.

 

• ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Η οριστική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη Ιθώμης εγκαινιάστηκε το 2000 και έγινε από τον καθηγητή ανασκαφέα της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρο Θέμελη. Μέσω των εκθεμάτων στις τρεις αίθουσες, επιχειρείται να δοθεί στον επισκέπτη μια σφαιρική εικόνα της ιστορικής εξέλιξης της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά και της σημασίας της στον αρχαίο κόσμο. Μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά και αξιόλογα ευρήματα των ανασκαφών είναι τα αγάλματα του Ερμή, του Δορυφόρου (Θησέα), της Αρτέμιδος Λαφρίας, της Ίσιδος Πελαγίας, καθώς και τα έργα του Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 27240 51201), αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, λειτουργούν καθημερινά 8 το πρωί με 8 το βράδυ.

 

• ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΛΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου είναι ένα από τα σημαντικά μουσεία της Μεσσηνίας. Στις αίθουσές του εκτίθενται μοναδικά αρχαιολογικά εκθέματα, που αφηγούνται την ιστορία της Πυλίας από την απώτερη προϊστορία έως τα ρωμαϊκά χρόνια, μέσα από ένα εύληπτο εκθεσιακό σενάριο και καινοτόμους τρόπους παρουσίασης, που υποστηρίζονται από ψηφιακές εφαρμογές και εντάσσονται αρμονικά στο ιστορικό διατηρητέο κτήριο του Μαιζώνος.
Η μετεγκατάσταση και επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου στο φρούριο Νιόκαστρο Πύλου συνέβαλε στη δημιουργία ενός δυναμικού «πολυχώρου» πολιτισμού, καθώς στο εσωτερικό του συνυπάρχουν μνημεία, μουσεία και εκθέσεις που αλληλοσυμπληρώνουν και αναδεικνύουν την ιστορική, θρησκευτική, αρχιτεκτονική και πολιτισμική ενότητα της Πύλου και της ευρύτερης περιοχής. 
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου είναι 8.30 το πρωί με 3.30 το μεσημέρι, καθημερινά εκτός Τρίτης. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 27230 22955.

________________________________________________________________________

 

• ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΩΝ «ΒΙΚΤΩΡΙΑ Γ. ΚΑΡΕΛΙΑ»

Στην οδό Σταδίου 64 στην Καλαμάτα στεγάζεται η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Το μουσείο υποδέχεται το κοινό καθημερινά πλην Δευτέρας (από Τρίτη έως Σάββατο 9 π.μ. - 2 μ.μ., την Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ. και Τετάρτη και Σάββατο 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).
Πρόκειται για μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό πλήρων ενδυματολογικών συνόλων, γυναικείων και ανδρικών, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, καθώς και έναν αριθμό μεμονωμένων ενδυματολογικών εξαρτημάτων. Ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζουν οι ομάδες των χρυσοκέντητων επενδυτών, των χρυσοΰφαντων ανατολίτικων καβαδιών και των κοσμημάτων, που δεν καλύπτουν απλώς τις ανάγκες συμπλήρωσης και στολισμού των ενδυμασιών, αλλά αποτελούν αυτόνομα και σημαντικά σύνολα της συλλογής.
Πληροφορίες στο τηλ. 27210 86923.
eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα