Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Μεγάλες αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση: Μεγάλες οικοδομές με φθηνές νόμιμες άδειες


Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση φέρνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με το οποίο ξεμπλοκάρει η έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές για οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων.

Με την εν λόγω ρύθμιση καθορίζεται πλέον με μαθηματικό τύπο η ανώτατη επιτρεπόμενη δόμηση, ενώ προβλέπονται αλλαγές στο τέλος που θα επιβαρύνει τις οικοδομικές άδειες για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές, το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται από 250 ευρώ κατ' ελάχιστον με πλαφόν τα 5.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου έως το 2022 οπότε και εχει θεσμοθετηθεί η κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων προβλέπεται ότι:
Για οικόπεδα επιφάνειας τουλάχιστον 2.000 τ.μ. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση του κτιρίου κατοικίας και της συνολικής ειφάνειας των ορόφων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 186 τετραγωνικά μέτρα.
Για οικόπεδα από 1.200 τ.μ και έως 2000 τ.μ η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 μέτρα από 150 τ.μ
Για οικόπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ, η επιτρεπόμενη δόμηση μειώνεται σε 86 τ.μ από 100 τ.μ.
Το τέλος οικοδομικής άδειας
Με την ίδια τροπολογία καθορίζεται εκ νέου το τέλος με το οποίο επιβαρύνονται οι οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης βάσει ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ.
Τα συγκεκριμένο τέλος ορίζεται σε 5% του κόστους του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου ή 5 τοις χιλίοις στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού (αντί 5% του κόστους οικοδομικής άδειας, που ισχύει σήμερα) και αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές λόγω επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη δόμηση.
Επιπλέον, τίθενται όρια ώστε το εν λόγω τέλος να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 250 ευρώ ή μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ, κάτι το οποίο σύμφωνα με την αντιπολίτευση εξυπηρετεί τις μεγάλες οικοδομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα