Δύο «μπόνους» θα έχουν από την Εφορία, όσοι φορολογούμενοι υπέβαλαν τη δήλωσή τους και τους προκύπτει να πληρώσουν: Για όσες φορολογικές δηλώσεις υποβληθούν έως τις 28 Ιουλίου και εφόσον τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά, ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί κανονικά σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου. Επίσης, ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση 3% στο φόρο εισοδήματος στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.
Τι θα γίνει με τους φορολογούμενους του Αυγούστου
Διαφορετική όμως θα είναι η αντιμετώπιση για εκείνους που θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Αυγούστου και πρέπει να καταβάλουν φόρο εισοδήματος έως το τέλος του επόμενου μήνα: Φυσικά μέχρι εκείνη την ημερομηνία δεν θα υπάρξει κάποιο πρόστιμο ή προσαύξηση για την υποβολή της δήλωσης, καθώς θεωρείται εμπρόθεσμη. Όμως εάν κάποιος υπόχρεος θελήσει να εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο του θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα ισχύει η έκπτωση 3% όπως ισχύει για τον Ιούλιο.
Επίσης, εάν η δήλωση υποβληθεί εντός Αυγούστου, οι δόσεις εξόφλησης του φόρου δεν θα είναι 8, αλλά λιγότερες και αυτό γιατί η πρώτη θα είναι «διπλή»: Πρέπει δηλαδή τέλος του επόμενου μήνα να πληρωθεί τόσο η δόση Αυγούστου, όσο και εκείνη του Ιουλίου. Από τον Σεπτέμβρη και μετά θα πληρωθεί ο φόρος κανονικά σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Πόσοι έχουν επιστροφές φόρου
Έως τώρα πάντως από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί προκύπτουν τα εξής:
- Το 30% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1,22 εκατ φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 914,9 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 749 ευρώ.
- Το 52,6 % των σημειωμάτων είναι μηδενικού φόρου.
- Το 17,23 % των φορολογουμένων ή για 703.540 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φτάνει τα 224 ευρώ ή 157,741 εκατ. ευρώ συνολικά.
Με άλλα λόγια οι 7 στους 10 πολίτες … δεν πληρώνουν φέτος την Εφορία, ενώ και εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν θα δώσουν μειωμένα ποσά σε σχέση με πέρυσι.
Χαμηλότερος φόρος σε σχέση με πέρυσι
Γιατί όμως είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός εκείνων που είτε δεν πληρώνουν φόρο ή έχουν επιστροφή ή πληρώνουν μικρότερο φόρο; Η μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας το 2020 σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις αποτελούν βασικές αιτίες για τα υψηλά ποσοστά εκκαθαριστικών τα οποία είναι είτε μηδενικά είτε με επιστροφή φόρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος:
Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος έχει μειωθεί στο 9% από 22%.
· Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ μειώθηκε στο 28% από 29%
· Ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 36% από 37%
Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ανέρχεται στο 44% από 45%.
Παράλληλα, φέτος
Έχει καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, μερίσματα, κ.α.
· Η προκαταβολή φόρου έχει μειωθεί στο 55% από 100% για τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 70% για τις επιχειρήσεις.
· Οι πληττόμενοι δεν υφίστανται το «πέναλτι» για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που πρέπει κάποιος να συγκεντρώσει βάσει το εισοδήματος του.
Τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν «απενεργοποιηθεί» για τους πληττόμενους φορολογούμενους.
Τα αιτήματα για παράταση και ο… ΕΝΦΙΑ
Πάντως, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μόλις 1 στους 2 έχει ολοκληρώσει την υποβολή της φορολογικής δήλωσης αφού μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 2,978 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν «ανέβει» στο Τaxisnet πάνω από 5 εκατομμύρια. φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο, το σύστημα πέρυσι είχε ανοίξει για τις δηλώσεις από τις 15 Απριλίου του 2020.
Αιτία του εξαιρετικά χαμηλού ρυθμού υποβολής δηλώσεων υπήρξε η καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου Εργασίας να ανεβάσει στο TAXIS τις σχετικές βεβαιώσεις με τα ποσά που έλαβαν. Οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις είναι αφορολόγητες, ωστόσο προστίθενται στο συνολικό εισόδημα προκειμένου να καλυφθούν τα τεκμήρια. Τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν το 2020 προ συμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στους κωδικούς 781-782 του φετινού Ε1.
Η διαδικασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έδειξε μετά την ανάρτηση των βεβαιώσεων να επιταχύνεται, ωστόσο λίγες μόνο ημέρες πριν το τέλος Ιουλίου, σχεδόν ένας στους δυο ακόμα δεν έχει καταθέσει φορολογική δήλωση. Υπό αυτές τις συνθήκες, το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στα τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και το ποσοστό των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ανέρχεται μόλις στο 46,5% του συνόλου, αυξάνει τα αιτήματα φορολογούμενων και λογιστών για παράταση τουλάχιστον έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν επαρκή το χρόνο που απομένει έως τις 27 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία για να ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Άλλωστε οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι η απόφαση για παράταση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων θα φέρει καθυστέρηση και στην εκκαθάριση, άρα και την έκδοση του φετινού ΕΝΦΙΑ.
Ο κίνδυνος να υπάρξουν καθυστερήσεις που θα μεταφέρουν την πρώτη δόση εξόφλησης του φόρου ακόμα και τον Οκτώβριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε επανάληψη του περσινού σεναρίου όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρέλαβαν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου και είχαν περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου για την εξόφληση καταβάλλοντας όμως δύο δόσεις μαζί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα