Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ο φόβος για μια ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο μέλλον έχει οδηγήσει κάποιες ξένες επιχειρήσεις να προβούν σε δραστικές κινήσεις όπως για παράδειγμα στο να αποσύρουν τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει σε τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Από την πλευρά τους, οι 45 ελληνικές επιχειρήσεις, όπως είναι επίσημα καταγεγραμμένες από το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Κίεβο, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν όσο το δυνατόν γίνεται μια ψύχραιμη στάση. Οι περισσότερες, άλλωστε, έχουν μακροχρόνια παρουσία στην ουκρανική αγορά και δεν είναι η πρώτη φορά που καλούνται να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν παρόμοιες προκλήσεις. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός για το μέγεθος του αντίκτυπου που θα έχει η συγκεκριμένη κρίση στη δραστηριότητά τους.
Δραστηριοποιούμενες, κυρίως, στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο, στον τομέα των υπηρεσιών και της εισαγωγής τροφίμων καθώς και στην επιλογή πληρωμάτων για πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας, η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εντοπίζεται στην πρωτεύουσα, το Κίεβο ενώ ένας περιορισμένος αριθμός δραστηριοποιείται και σε άλλες πόλεις όπως στην Οδησσό.
Ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, συγκαταλέγονται η Τράπεζα Πειραιώς, η Coca Cola HBC, η υαλουργία HGI (πρώην Yioula), η Alumil, η Etem, η Printec αλλά και η Chipita, η οποία ωστόσο εξαγοράστηκε από την Mondelez International.
Από τις πιο πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις με ελληνικό άρωμα που έγιναν στην ουκρανική αγορά είναι, η εξαγορά στα τέλη του 2021 του δικτύου πρατηρίων Glusco από τον Έλληνα επιχειρηματία, Δημήτρη Ανυφαντάκη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της SNEL Energy. Διαθέτοντας περισσότερα από 100 πρατήρια βενζίνης και 4 αποθήκες πετρελαίου στην Ουκρανία, η Glusco, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Ελβετία, ανήκε μέχρι τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, στον Ισραηλινό επιχειρηματία Nissan Moiseyev ενώ ο κ. Ανυφαντάκης απέκτησε το σύνολο των μετοχών της σε μια συμφωνία, το τίμημα της οποίας δεν έγινε γνωστό.
Οι εμπορικές σχέσεις
Σε ό,τι αφορά τώρα τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία, οι ελληνικές εξαγωγές προς την ουκρανική αγορά άγγιξαν τα 193,7 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας πτώση 8,1% σε σχέση με το 2019 με βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα τα πετρελαιοειδή, τα χημικά, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Αν και αρκετά περιορισμένες, καθώς αντιπροσωπεύουν ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των εξαγωγών της χώρας μας, ωστόσο οι ελληνικές εξαγωγές στην Ουκρανία δε θεωρούνται αμελητέες, παρουσιάζοντας σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ουκρανικές εισαγωγές διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τις ελληνικές εξαγωγές καθώς το 2020 έφτασαν τα 179 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα