Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Η Unesco ζητά γραπτές εξηγήσεις από την Τουρκία για την Αγιά Σοφιά: Έντονη ανησυχία για την κατάσταση του μνημείου


Μεγάλη ανησυχία έχει εκφράσει η Unesco για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από όταν μετατράπηκε εκ νέου σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020.
Η Unesco αναμένει σήμερα από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές έκθεση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο. Η Αγία Σοφία αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό ως παγκόσμιο σύμβολο που από βυζαντινή εκκλησία έγινε οθωμανικό τζαμί και στη συνέχεια το μουσείο για να γίνει και πάλι τζαμί τον Ιούλιο του 2020. Τότε ο οργανισμός είχε εκφράσει την απογοήτευση και την καταδίκη του για την τουρκική απόφαση.
Η ανησυχία έχει αφετηρία την πολύ μεγάλη προσέλευση εκατοντάδων μουσουλμάνων πιστών που προσέρχονται σε συγκεκριμένες ώρες και βαδίζουν, χωρίς παπούτσια, πάνω στα απλωμένα τυρκουάζ χαλιά που καλύπτουν τα πατώματα από γκρίζο μάρμαρο. Σε αυτούς προστίθενται και οι αναρίθμητοι τουρίστες που επίσης, εισέρχονται στον χώρο συνήθως κατά γκρουπ μαζί με τους ξεναγούς τους.
Ανάκατοι πιστοί και επισκέπτες, άλλοι προσεύχονται ή απαγγέλουν το Κοράνι και άλλοι βγάζουν σέλφι. Το κάλεσμα αντηχεί από τα μεγάφωνα πέντε φορές τη μέρα για την προσευχή. Όλα αυτά έκαναν την αρμόδια επιτροπή της Unesco να ζητήσει λεπτομερή έκθεση για την κατάσταση του μνημείου.
Η Τουρκία έχει ήδη δώσει μια πρώτη απάντηση προς την Unesco απορρίπτοντας τις ανησυχίες κι υποστηρίζοντας πως "δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις" από αυτή την "άτακτη πολυκοσμία", που πυροδοτεί την ανησυχία του οργανισμού.

Η ανησυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα