Το περιεχόμενο των νέων ασφαλιστικών αλλαγών αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ). Περιέγραψε μάλιστα τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η νέα μεταρρύθμιση.
Η μεγάλη αλλαγή
Η σημαντικότερη αλλαγή που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο καθεστώς λειτουργίας του τρίτου πυλώνα της ασφάλισης, αφορά τη σύσταση πολυεργοδοτικών επαγγελματικών ταμείων.
Πρόκειται για τη δυνατότητα δημιουργίας ταμείων ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν κάποιο επαγγελματικό δεσμό, δεν ανήκουν στην ίδια επαγγελματική ομάδα, δεν κάνουν το ίδιο επάγγελμα και δεν απασχολούνται στην ίδια επιχείρηση.
Η θέσπιση αυτής της αλλαγής θεωρείται «σημαντική ώθηση» στις συνομιλίες μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για την θέσπιση συμπληρωματικού ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.
Πέραν τούτου στις αλλαγές θα συμπεριλαμβάνονται φοροαπαλλαγές για να παραμείνει ελκυστικό το σύστημα ώστε να δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη και με ισορροπία μεταξύ όλων των πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος.
Και επίσης η ισχυρή εποπτεία των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης. Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι ώρας διαρρεύσει από το υπουργείο Εργασίας οι παρεμβάσεις θα αφορούν: στη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους μέσω της απλοποίησης διαδικασίας αδειοδότησης ενός Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Στην βελτίωση της ευελιξίας μέσω της δυνατότητας ίδρυσης πολυεργοδοτικών ΤΕΑ. Και στην ενδυνάμωση της εποπτείας με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και στον εξορθολογισμό της φορολόγησής τους.
Σε άνοδο ο κλάδος
Οι αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων έρχονται σε μια εποχή που ο συγκεκριμένο κλάδος βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Συνολικά στη χώρα έχουν δημιουργηθεί – περίπου – τριάντα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης με ενεργητικά επενδεδυμένα κεφάλαια που ξεπερνούν τα 1,7 δισ. και ασφαλισμένα μέλη πάνω από 200.000 εργαζόμενους. Ο αριθμός αυτός δείχνει μια ταχέως αυξανόμενη αγορά, που φιλοδοξεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων της χώρας με επιπλέον – συμπληρωματικές – παροχές.
Τελευταία δημιουργήθηκε το Ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης της Alpha Bank, ενώ προσφάτως έλαβε άδεια το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ).
Την αυξανόμενη αυτή αγορά επιχειρεί να «ενισχύσει» το υπουργείο Εργασίας, προωθώντας αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο του τρίτου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα