«Είναι η μεγαλύτερη βελτίωση στην πορεία αυτής της ασθένειας εδώ και πάνω από 20 χρόνια» σχολίασε σε δελτίο Τύπου η δρ Μέρι ΜακΚόρμακ του University College στο Λονδίνο, επικεφαλής της μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται συχνότερα ως αποτέλεσμα λοίμωξης με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα για το οποίο υπάρχει πλέον εμβόλιο.
Τα κορίτσια εμβολιάζονται σήμερα πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, όμως οι μεγαλύτερες γυναίκες συνεχίζουν να διατρέχουν κίνδυνο.
«Αξιοθαύμαστα» αποτελέσματα
Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος υποτροπής μειώνεται σημαντικά με τη χορήγηση «εισαγωγικής» χημειοθεραπείας με καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη για έξι εβδομάδες πριν ξεκινήσει η στάνταρτ θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ακτινοβολίες σε συνδυασμό με ένα άλλο χημειοθεραπευτικό φάρμακο, τη σισπλατίνη.
Στην κλινική δοκιμή της μελέτης, 500 γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας χωρίστηκε σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έλαβε το νέο κοκτέιλ πριν από τη στάνταρτ θεραπεία, ενώ η δεύτερη υποβλήθηκε μόνο στη στάνταρτ θεραπεία.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 80% των γυναικών της πρώτης ομάδας ήταν εν ζωή και ελεύθερο από καρκίνο, συγκριτικά με 64% στην ομάδα ελέγχου.
Ο οργανισμός Cancer Research UK που χρηματοδότησε τη μελέτη χαρακτήρισε τα ευρήματα «αξιοθαύμαστα».
«Όλο και περισσότερες ενδείξεις τεκμηριώνουν την αξία επιπλέον γύρων χημειοθεραπείας πριν από άλλες θεραπείες όπως το χειρουργείο και η ακτινοθεραπεία σε πολλούς άλλους καρκίνους» επισήμανε ο δρ Ίαν Φάουλκς του Cancer Research UK.
«Όχι μόνο μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου, αλλά μπορεί επιπλέον να χορηγηθεί γρήγορα με ήδη διαθέσιμα φάρμακα» εξήγησε.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πάντως ότι το νέο θεραπευτικό σχήμα ίσως δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη σε όλες τις ασθενείς, αφού οι γυναίκες της μελέτης βρίσκονταν σε αρχικά στάδια της νόσου και δεν είχαν εμφανίσει μεταστάσεις.
Το νέο κοκτέιλ μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία και τριχόπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα