Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Άνω κάτω ο ιατρικός κόσμος από το σχέδιο Αγαπηδάκη για προσωπικό και αγροτικό γιατρό - Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση - Οι δύο στόχοι του υπουργείου Υγείας


Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση φαίνεται πως εξελίσσεται το σχέδιο Αγαπηδάκη για τις αλλαγές στον αγροτικό γιατρό, ο οποίος μετατρέπεται σε προσωπικό.
Οι προαναγγελθείσες αλλαγές της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο με συνέπεια να επικρατεί έντονος προβληματισμός και στην κεντρική κυβέρνηση, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr.
Άλλωστε οι αντιδράσεις των γιατρών στο σχέδιο Αγαπηδάκη ήταν ακαριαίες, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως δεν προέρχονται μόνο από τους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και από ιδιώτες γιατρούς και μάλιστα πολλοί εξ αυτών προέρχονται και από την «γαλάζια» κυβερνώσα παράταξη.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ- ΕΙΝΑΠ) καταδικάζουν τις ανακοινώσεις Αγαπηδάκη ενώ τονίζουν ότι δεν θα αποδεχθούν καμία προώθηση σχετικού νομοθετήματος, γι αυτό άλλωστε και είναι με το «χέρι στην σκανδάλη» για να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Από την άλλη βέβαια θεωρούν φληναφήματα τα όσα γνωστοποιήθηκαν με τη μορφή σχεδίου, καθώς θεωρούν ότι στην πράξη κανένας ανειδίκευτος γιατρός δεν θα μπορέσει να αναλάβει 2000 ασθενείς για να τους παρακολουθεί ιατρικά όταν δεν έχει καν αυτήν την εκπαίδευση αφού μόλις αποφοίτησε από τη σχολή. Γι αυτό και μιλούν για επικίνδυνα σχέδια.
Ταυτόχρονα βασικό επιχείρημα των νοσοκομειακών γιατρών είναι πως δεν μπορεί το υπουργείο Υγείας να δίνει διαφορετικές αμοιβές – όπως ευαγγελίζεται η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας – σε ειδικευόμενους Γενικούς Γιατρούς και Παθολόγους (45.000 μικτά ετησίως), αλλά και αμοιβές 100.000-150.000 ευρώ για επαναπατρισθέντες γιατρούς (μόνο από Κύπρο και Αγγλία). Διαφοροποίηση που εκτός των άλλων προκαλεί διχασμό στο ιατρικό σώμα, όπως επισημαίνουν.
Και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) όμως που αποτελείται από ιδιώτες γιατρούς μιλά για «νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) των διαφορετικών ταχυτήτων με προνομιακές αμοιβές για ανειδίκευτους ιατρούς και μνημονιακές χαμηλές αμοιβές στους έμπειρους ειδικούς».
Όπως τονίζει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία μονοθεματική προσέγγιση της ΠΦΥ, ενώ τα μαθήματα της πανδημίας δεν έγιναν αντιληπτά με σαφήνεια στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας. Με τις νέες εξαγγελίες προστίθεται και η ανειδίκευτη προσέγγιση στην ΠΦΥ».
Οι δύο στόχοι του υπουργείου Υγείας με τον προσωπικό γιατρό
Οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις δηλώσεις Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό έχουν φέρει σε δύσκολη θέση πολλά «γαλάζια» και υπουργικά στελέχη που γίνονται δέκτες αντιδράσεων του ιατρικού κόσμου, μεταφέρουν πηγές στο ethnos.
Ωστόσο ο άστοχος και ανίδεος ως προς τις επιπτώσεις του σχεδιασμός για τον προσωπικό γιατρό που ξαφνικά θα είναι ανειδίκευτος αγροτικός γιατρός που μόλις θα έχει λάβει το πτυχίο του, φαίνεται ότι εξυπηρετεί δύο στόχους. Στόχοι που είχαν τεθεί παρασκηνιακά και από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης:
-Θα αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που θα αποκτήσουν προσωπικό γιατρό έστω κι αν αυτός θα είναι ένας νεαρός πτυχιούχος ιατρικής χωρίς καμία κλινική γνώση για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Όμως με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού με προσωπικό γιατρό. Να σημειωθεί ότι σήμερα το 44,6% του πληθυσμού δεν έχει βρει γιατρό στη γειτονιά του για να εγγραφεί.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας πάντως εκτιμά ότι άμεσα θα γίνει προσωπικοί γιατροί 1250 αγροτικοί που θα αναλάβουν υπηρεσία υπαίθρου.
-Ο δεύτερος στόχος που φαίνεται πως «καίει» την κυβέρνηση είναι να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας ο οποίος να υπενθυμιστεί ότι δημιουργείται με την πρώτη επίσκεψη. Ο φάκελος θα διευκολύνει στον έλεγχο των δαπανών υγείας αλλά και στον έλεγχο των παροχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα