Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Με 10 τρόπους σβήνει αποδείξεις το παράνομο λογισμικό!


Ούτε η χρήση των POS δεν αποτρέπει τη χρήση του παράνομου λογισμικού το οποίο χρησιμοποιούν επιτήδειοι, προκειμένου να σβήνουν αποδείξεις από τη μνήμη των ταμειακών μηχανών.
Η τελευταία περίπτωση που εντόπισαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη παράνομη εφαρμογή έχει ευρεία εξάπλωση.
Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της, επιχειρεί με συγκεκριμένες τεχνικές να εντοπίσει τη χρήση παράνομων λογισμικών στη διάρκεια των φορολογικών ελέγχων, ενώ μεγάλες προσδοκίες καλλιεργεί με την εφαρμογή e-apodeixi και τη βοήθεια των πελατών ή τον τυχαίο εντοπισμό τους από τους προληπτικούς ελέγχους που διενεργούν τα συνεργεία της.
Ενώ τα πρώτα χρόνια της υποχρεωτικής προμήθειας και χρήσης των POS, υπήρχε ένας δισταγμός για τη μη έκδοση απόδειξης ή τη διαγραφή της, πλέον δεν υπάρχει καθώς, όσοι θέλουν να φοροδιαφύγουν ρισκάρουν.
Η αποδοχή πληρωμής με POS και η έκδοση απόδειξης, θεωρητικά ταυτίζονται και εντοπίζεται ο επαγγελματίας που δεν θα εκδώσει απόδειξη.
Όμως, για να εντοπιστεί θα πρέπει να γίνει διασταύρωση της συγκεκριμένης πληρωμής με POS με το αρχείο των αποδείξεων που εξέδωσε ο συγκεκριμένος επαγγελματίας και είναι αρκετά σπάνια η περίπτωση εντοπισμού.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, λόγω του τεράστιου όγκου (δισεκατομμυρίων) των συναλλαγών οι μαζικές και ταυτόχρονες διασταυρώσεις δεν είναι εύκολες και χρειάζεται ειδική εφαρμογή και στόχευση.
Το λογισμικό
Με δεδομένες τις δυσκολίες διασταύρωσης, το συγκεκριμένο «λογισμικό» παρέχει την ευχέρεια στον επιχειρηματία που το χρησιμοποιεί, να σβήνει κατά βούληση, αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, που εξέδωσε στη διάρκεια της ημέρας.
Αυτό σημαίνει, ότι η επιχείρηση, κατά τις ώρες λειτουργίας εκδίδει κανονικά λιανικής πώλησης, τις οποίες και παραδίδει στους πελάτες της, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι η επιχείρηση είναι καθ΄ όλα νόμιμη.
Επίσης, εάν κατά τις ώρες λειτουργίας γίνει προληπτικός έλεγχος από εφοριακούς, θα διαπιστώσουν ότι όλα βαίνουν καλώς κι η επιχείρηση κόβει κανονικά αποδείξεις.
Με τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας και λίγο πριν την έκδοση του «Ζ», ο επιχειρηματίας παρεμβαίνει με το ειδικό λογισμικό και σβήνει από τη φορολογική μνήμη όσες αποδείξεις θέλει.
Εκτός και εάν ελεγχθεί η απόδειξη με βάση το QR Code και εντοπιστεί η φοροδιαφυγή.
Τι σβήνεται από τη μνήμη των ταμειακών
Με βάση τις περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί έως τώρα, οι παρεμβάσεις που γίνονται στους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων είναι οι ακόλουθες 10:
  1. Η τροποποίηση της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας.
  2. Η τροποποίησης της συνολικής αξίας επιμέρους παραστατικών μεταβάλλοντας (αφαιρώντας) καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά.
  3. Η εκ νέου σήμανσης με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός σήμανσης, με στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή, αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα.
  4. Ο έλεγχος της τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά, ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας, εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους.
  5. Η επιλεκτική παρέμβαση τροποποιήσεων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
  6. Ο εντοπισμός και απαλοιφής παραστατικών, που, κατά τη διενέργεια των τροποποιήσεων, εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε ενδεχόμενο έλεγχο.
  7. Η διόρθωση των αρχείων, που παράγει το συνδεδεμένο με το μηχανισμό λογισμικό, τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα.
  8. Η μαζική διόρθωση των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία, ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους.
  9. Η εξάλειψης των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων, που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται σχετικό ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους.
  10. Η αυτοματοποιημένη διαγραφή των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (logs - βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα