Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

«Καμπανάκι» από καθηγητή του ΑΠΘ: Οι μυοκαρδιοπάθειες είναι υπεύθυνες για τον αιφνίδιο θάνατο σε νέους έως 35 ετών


Στο 43ο λεπτό του αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία στο Euro του 2021 ο Κρίστιαν Έρικσεν της Δανίας ξαφνικά κατέρρευσε, παγώνοντας τους θεατές που βρίσκονταν μέσα στο γήπεδο, αλλά και όσους παρακολουθούσαν τον αγώνα από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής έπεσε στο έδαφος έχοντας χάσει τις αισθήσεις του και αμέσως έσπευσαν οι συμπαίκτες του και οι γιατροί για να τον βοηθήσουν να επανέλθει. Ο χρόνος έχασε την υπόστασή του. Κάθε δευτερόλεπτο έμοιαζε με αιώνας, μέχρι οι γιατροί να τον επαναφέρουν στη ζωή.
Ο Έρικσεν έπασχε από αριθμομυοκαρδιοπάθεια όπως θα πει σήμερα ο Καθηγητής. Α' Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ Γιώργος Ευθυμιάδης. Οι μυοκαρδιοπάθειες είναι υπεύθυνες για τον αιφνίδιο θάνατο στα νέα άτομα μέχρι 35 ετών. Πάνω από 35 ετών οι αιφνίδιοι θάνατοι οφείλονται σε βουλωμένες αρτηρίες, σε εμφράγματα λέει στο ethnos.gr ο κ. Ευθυμιάδης με αφορμή το ειδικό συνέδριο «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ».
Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη
Διοργανώνεται από την Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ σε συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη, 1-2 Δεκεμβρίου. Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει την ανάπτυξη βασικών και προηγμένων γνώσεων στο πεδίο των μυοκαρδιοπαθειών και των κληρονομικών καρδιακών νοσημάτων, καθώς και την εκμάθηση μέσω της παρουσίασης κλινικών περιπτώσεων. Οι Μυοκαρδιοπάθειες και τα κληρονομικά καρδιακά νοσήματα αποτελούν σημαντικό τμήμα της σύγχρονης καρδιολογίας με ταχεία και αλματώδη εξέλιξη.
«Οι μυοκαρδιοπάθειες είναι παθήσεις της καρδιάς που δεν ανιχνεύεται κάποια αίτιο που να δικαιολογεί την πάθηση. Ως συνήθως η καρδιά ‘χαλάει’ αν έχεις στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, αν έχεις κάποια βαλβιδοπάθεια και δεν την αντιμετωπίσεις σωστά, αν έχεις υπέρταση και δεν την αντιμετωπίσεις σωστά. Αν λοιπόν βρεις μια καρδιά ‘χαλασμένη’ είτε να έχει υπερτροφεία, είτε έχει μεγαλώσει και να μην δουλεύει καλά, είτε να μην έχει πολλές αρρυθμίες και δεν βρίσκεται το αίτιο, τότε το βαφτίζεις καρδιοπάθεια. Αυτές σε ένα ποσοστό 50% είναι κληρονομικές. Δηλαδή κάποιο γονίδιο χαλάει, αλλάζει, παθαίνει μετάλλαξη, γίνεται ελλαττωματικό, εν προκειμένω στην καρδιά».
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Monasty στη Θεσσαλονίκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα