Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Σαν σήμερα 29/11, Woodstock: Όταν η προβολή μιας ταινίας απείλησε να διαταράξει την τάξη της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Αθήνα


Woodstock: 53 χρόνια από την προβολή μιας ταινίας-ντοκιμαντέρ, που απείλησε να διαταράξει την τάξη της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Αθήνα.
Στην Ελλάδα κάποια πράγματα αργούν να έρθουν ή καλύτερα αργούσαν κάποτε… Όπως η Coca Cola για παράδειγμα που μπήκε στη ζωή των Νεοελλήνων από το 1969 και μετά· μέχρι τότε Μπιράλ...
Έτσι και το «Woodstock». Το θρυλικό ροκ φεστιβάλ, που έγινε 65 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από της πόλης του Woodstock, στη γαλακτοπαραγωγική φάρμα Max Yasgur's της πόλης Bethel της πολιτείας της Νέας Υόρκης, έφτασε στη χώρα μας, ως ταινία-ντοκιμαντέρ πιά- το 1970 και μαζί του κατέφθασαν και τα επαναστατικά μηνύματα των ροκ σταρ της εποχής.
Και ξαφνικά η Αθήνα έγινε… ροκ. Η ταινία που είχε καταγράψει μικρές και μεγάλες στιγμές του θρυλικού φεστιβάλ, προβλήθηκε στο κινηματοθέατρο «Παλλάς», μια βραδιά σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου του 1970, με τη Χούντα να μεσουρανεί και τους χαφιέδες να παρακολουθούν και να καταγράφουν.


Στην οδό Βουκουρεστίου, στην είσοδο του «Παλλάς» επικρατούσε πανικός. Οι νέοι της εποχής- 70ρηδες σήμερα- είχαν κατακλύσει την αίθουσα και χιλιάδες άλλοι περίμεναν να τρυπώσουν μέσα. Εικόνες διαδήλωσης σε μια εποχή που οι συγκεντρώσεις πάνω από πέντε άτομα θεωρούνταν επανάσταση… Μέσα στο κινηματοθέατρο, την ώρα της προβολής, επικρατούσε πανδαιμόνιο: οι μακρυμάλληδες «γιεγιέδες» χόρευαν και τραγουδούσαν εκστασιασμένοι σαν να ήταν παρόντες στη λασπωμένη φάρμα.


Οι τοποτηρητές των Συνταγματαρχών ενοχλήθηκαν παρακολουθώντας το παραλήρημα της νεολαίας, τον ενθουσιασμό και την έξαψη και προβάλλοντας ως επιχείρημα την παρακώληση της συγκοινωνίας, διέταξαν να απαγορευτεί η δεύτερη προβολή της ταινίας.
Ξύλο μετά (ροκ) μουσικής...
Η απόφαση πυροδότησε εκρηκτικές αντιδράσεις. Έπεσε ξύλο! Κλάματα, φωνές και ποδοβολητά αστυνομικών! Συλλήψεις και προσαγωγές. Πάνω από 10 σύρθηκαν στα αστυνομικά τμήματα.
Σ’ εκείνη, την πρώτη προβολή της ταινίας στην Ελλάδα, στις θέσεις των επισήμων του «Παλλάς» καθόταν πλάι στη σύζυγό του ο σκηνοθέτης της ταινίας-ντοκιμαντέρ Μάικλ Βάντλεϊ, που είχε ετοιμάσει και λόγο για μετά το τέλος της προβολής· έβαλε τα χαρτιά του στην τσέπη και έφυγε κακήν κακώς. Βγαίνοντας από την αίθουσα, ο Βάντλεϊ αποθεώθηκε από τους εξοργισμένους νέους που τον σήκωσαν στα χέρια!
Η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ακόμα και των χουντικών. Οι νέοι, που τους έλεγαν «αλήτες», δεν σταματούσαν μπροστά στα τείχη της καταπίεσης και το απέδειξαν ακριβώς τρία χρόνια μετά. Και μετά το ξύλο, τα επεισόδια, τις φωνές και τις διαμαρτυρίες, η προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε!
«Οι νέοι του Γούντστοκ είναι δυστυχείς και πασχίζουν να εκφράσουν την ψυχική τρικυμία τους με τη μουσική» απεφάνθη ο «Γκέμπελς» των Συνταγματαρχών Γεώργιος Γεωργαλάς (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ), που αφού πετσόκοψε την κόπια της ταινίας αφαιρώντας περισσότερο από μια ώρα ουσίας, επέτρεψε ξανά την προβολή της!
Χούντα ήταν και πέρασε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα