Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Τη Δευτέρα τα «βαφτίσια» της νέας ΚΟ - Τα «γυρνάει» πάλι ο Κασσελάκης για το μαξιλάρι


Με πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους Νάσο Ηλιόπουλο και Ευκλείδη Τσακαλώτο και γραμματέα την Πέτη Πέρκα, θα δώσει το παρόν στη βουλή η νέα κοινοβουλευτική ομάδα των 11.
Στη χθεσινή, πρώτη, συνάντηση μετά την αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έκλεισαν οι λεπτομέρειες και τα τυπικά για τη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα μαζί με τα…βαφτίσια στην πρώτη εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο νέος σχηματισμός. Όπως μάλιστα αποφασίστηκε χθες, θα είναι η πρώτη από μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού, με στόχο να παρουσιαστεί το συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα. Οι έννοιες αυτές αναμένεται να αποτυπώνονται και στο όνομα που θα γίνει γνωστό την ερχόμενη Δευτέρα.
Τα τρία στοιχήματα του νέου εγχειρήματος
Τρία βασικά χαρακτηριστικά και στοιχήματα του νέου σχηματισμού θέτει ο Αλέξης Χαρίτσης στις συνεντεύξεις που παραχωρεί αυτές τις ημέρες: Πρώτον, συλλογική, ομαδική λειτουργία απαλλαγμένη από τον αρχηγισμό, μεσσιανικές αντιλήψεις και συνθηματολογία. Δεύτερον, να διαμορφωθεί ένα πειστικό, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό, πολιτικό σχέδιο για το πώς η χώρα «μπορεί να πάει αλλιώς» και τρίτον, το νέο εγχείρημα να συνομιλήσει και να ενώσει δυνάμεις με τον προοδευτικό και αριστερό κόσμο της χώρας, δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, αυτό που χαρακτηριστικά αναφέρεται- και που θα ακούμε συχνά από εδώ και στο εξής- ως «πληθυντική Αριστερά». Ταυτόχρονα, από την πλευρά των 11 θα επιχειρηθεί η αποδόμηση των υποσχέσεων Κασσελάκη όπως η υπόσχεση του Ελληνικού Ονείρου: «Αυτό παραφράζει τον στόχο του πιο σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού» υπογράμμισε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Αυτή η ιδέα δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Ο Κασσελάκης ενδεχομένως να τρολάρει τους ανθρώπους που επιλέγουν να συστρατευτούν μαζί του σ' αυτήν την πολιτική στρατηγική του ελληνικού ονείρου». Σε κάθε περίπτωση, οι 11 βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παίξουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη αλλά στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας την εναλλακτική προοδευτική πρόταση για την υπέρβαση της κυριαρχίας της δεξιάς.
Κασσελάκης: Το «μαξιλάρι» είναι ο λόγος που έχουμε την επενδυτική βαθμίδα
Το όραμα να μπορέσει κάθε έλληνας να ζήσει το «ελληνικό όνειρο» επανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το βήμα του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «μία μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη» ενώ εξήγησε πως η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος και πλήρως αποδοτικό κράτος, «ώστε να μπορεί κάθε Έλληνας που μεγαλώνει εδώ ή θέλει να γυρίσει εδώ να ζήσει τη δική του κοινωνική ανέλιξη, το δικό του ελληνικό όνειρο». Η παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη ωστόσο δεν τράβηξε την προσοχή για το «ελληνικό όνειρο», ούτε για τη σκληρή επίθεση στη φορολογική πολιτική και στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.Η είδηση ήταν αλλού, θα λέγαμε, διακριτικά διατυπωμένη. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκε ξανά στο μαξιλάρι των 37 δισ. που πέτυχε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αυτη τη φορά όχι ως «μαξιλάρι Τσακαλώτου», ούτε ως αποτέλεσμα φοροεπιδρομής αλλά ως την αιτία που η Ελλάδα σήμερα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Αναφερόμενος, όπως και στο συνέδριο του Economist, στην έκθεση της Standard and Poor’s μίλησε για «το τεράστιο μαξιλάρι που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή» για να προσθέσει: «Το οποίο είναι ο λόγος που έχουμε τη επενδυτική βαθμίδα» και να θέσει το ερώτημα «πως το αξιοποιούμε για να μπορούμε να έχουμε κοινωνική βαθμίδα για όλους τους Έλληνες».
Την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συγκαλεί το μεσημέρι ο πρόεδρος του κόμματος ενώ αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των 11. Πρώτη προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου είναι η ανασυγκρότηση και η ανασύνταξη δυνάμεων μετά τις διαδοχικές διασπάσεις. Έτσι στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα μοιραστούν εκ νέου τομείς ευθύνης και χρεώσεις των στελεχών ενώ μένει να φανεί εαν θα υπάρξουν αντικαταστάσεις των κενών θέσεων. Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος ο σχεδιασμός για τα περιφερειακά συνέδρια και την προσυνεδριακή διαδικασία. Το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο αναμένεται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο. Αναφορικά με το συνέδριο που έχει ανακοινωθεί για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν φωνές εντός της Κουμουνδούρου και στο στρατόπεδο της ηγετικής ομάδας, που θέτουν προβληματισμό για την ημερομηνία ή για τον χαρακτήρα του συνεδρίου, εάν θα είναι δηλαδή διαρκές τον Φεβρουάριο και τακτικό μετά τις ευρωεκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα