Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Τράπεζες: Έρχονται συναλλαγές 15 δισ. ευρώ στα κόκκινα δάνεια το 2024


Πλούσιο σε συναλλαγές και μεταβιβάσεις κόκκινων δανείων θα είναι το 2024 στην ελληνική αγορά, τη μοναδική στην Ευρώπη που εμφανίζει αυτήν τη στιγμή κινητικότητα.
Οι νέες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, από πιστωτικά ιδρύματα, συστημικά και μη, αλλά και οι αναμενόμενες πωλήσεις πακέτων που βρίσκονται ήδη εκτός τραπεζικών ισολογισμών, έχουν στρέψει στη χώρα μας τα βλέμματα των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Την ίδια στιγμή, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με τις επισφάλειες κατά την περασμένη δεκαετία, η συναλλακτική δραστηριότητα είναι υποτονική.
Όπως εξηγούν πηγές από τον κλάδο των διαχειριστών, ο λόγος είναι ότι αντιμετώπισαν ταχύτερα, σε σχέση με την Ελλάδα την άνοδο των κόκκινων χορηγήσεων και βρίσκονται πολύ πιο μπροστά στις ανακτήσεις. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν ευκαιρίες για νέες επενδύσεις.
Αντιθέτως στην εγχώρια αγορά τα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και ο μικρός αριθμός ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό τα προηγούμενα χρόνια καθυστέρησαν την όλη διαδικασία και «το παιχνίδι τώρα αρχίζει», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Οι αναμενόμενες συναλλαγές
Στο πλαίσιο αυτό, τα funds και οι servicers ετοιμάζονται για την επόμενη μάχη διεκδίκησης μεριδίων, με την απόκτηση των κόκκινων δανείων που θα τεθούν προς πώληση ή τιτλοποίηση και την ανάληψη της διαχείρισής τους αντίστοιχα.
Οι συναλλαγές του 2024 εκτιμάται ότι θα αφορούν ανοίγματα συνολικού ύψους περί τα 15 δισ. ευρώ. Θα αφορούν τα εξής:
– Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα προχωρήσουν σε ένα ακόμη γύρο αποενοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, της τάξης των 2 – 2,5 δισ. ευρώ συνολικά.
Πρόκειται για κινήσεις που αποτελούν μέρος της στρατηγικής τους για την μείωση των δεικτών καθυστερήσεων στη ζώνη του 3% έως το 2025 από περίπου 5% κατά μέσο όρο σήμερα, με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο SSM έχει θέσει ατύπως αυτήν την προϋπόθεση, προκειμένου να απελευθερωθεί πλήρως η μερισματική πολιτική.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα χρησιμοποιήσουν τις εγγυήσεις από τον τρίτο κύκλο του προγράμματος «Ηρακλής», που έχει ήδη ενεργοποιηθεί για τιτλοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε πωλήσεις.
– Παγκρήτια Τράπεζα και Attica Bank, στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για συγχώνευση την επόμενη χρονιά, θα αποενοποιήσουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 2,5 – 3 δισ. ευρώ.
Προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει στο σχέδιο που θα εφαρμόσουν, εν αναμονή της ολοκλήρωσης του οικονομικού τους ελέγχου, που είναι απαραίτητος για την κατάρτιση του σχεδίου συνένωσής τους.
Εκτιμάται ότι στις αρχές του 2024 θα οριστικοποιηθεί το πλάνο εξυγίανσης, στο οποίο θα αποτυπωθεί ποιο μέρος του αποθέματος θα τιτλοποιηθεί και ποιο θα πουληθεί.
– Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της φάσης των προσφορών για τα τρία πακέτα κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, ο πωλητής, η PQH, θα αποφασίσει σε ποιους θα τα διαθέσει.
Ενδιαφέρον για την απόκτησή τους εκδήλωσαν μεγάλα funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά ληξιπρόθεσμου χρέους, όπως οι Fortress, Βain Capital, DK, Bracebridge Capital, Intrum Investmens και IOS.
– Το 2024 εκτιμάται ότι θα ανοίξει περαιτέρω η δευτερογενής αγοράς μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με πωλήσεις πακέτων που έχουν τιτλοποιηθεί ή πουληθεί στο παρελθόν.
Πρόκειται για συναλλαγές που θεωρούνται αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων στις ανακτήσεις από τις εταιρείες διαχείρισης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής».
Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα αλλάξουν χέρια κόκκινα δάνεια ύψους 3 – 4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα