Η επιμονή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη φαίνεται να απομακρύνει χρονικά την έναρξη της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αφού οι δύο κεντρικές τράπεζες ΕΚΤ και Fed θα κινηθούν όπως εκτιμάται από κοινού και συντονισμένα.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Eurostat δείχνουν ότι ο φάντασμα του πληθωρισμού επιστρέφει. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι, εκτός από την ακρίβεια στα τρόφιμα, αρχίζει να εμφανίζεται ακρίβεια και στο κομμάτι της ενέργειας. Ειδικά μετά από απόσυρση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών από τις κυβερνήσεις.
Ειδικά στο κομμάτι του ρεύματος παρατηρούνται στην Ευρώπη αυξημένες τιμές, ειδικά σε Γερμανία και Γαλλία. Το πρόβλημα για την ώρα τουλάχιστον, δεν φαίνεται να επηρεάζει την Ελλάδα, ωστόσο αποτελεί εν δυνάμει μία σοβαρή εστία μελλοντικών πληθωριστικών πιέσεων, ειδικά στην περίπτωση που κάτι αλλάξει στην αγορά.
Την ίδια στιγμή η εικόνα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη απομακρύνει την προσδοκία για άμεση μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αφού ο στόχος για πληθωρισμό 2% απέχει σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στάση τους κάτι που αναμφίβολα θα επηρεάσει τόσο τις μετοχές, όσο και τα ομόλογα, αν και τις τελευταίες ημέρες είδαμε μερικά δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το γερμανικό 10ετές εκτοξεύθηκε πάνω από το 2,2% αν και πριν από λίγες ημέρες ήταν κάτω από το 2%. Και στην αγορά μετοχών όμως, υπάρχει σαφέστατος προβληματισμός, αφού είναι δύσκολη η πρόβλεψη για την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης μέσα στο 2024. Οι αναλυτές πλέον θεωρούν ότι ναι μεν το τέρας του πληθωρισμού θα καμφθεί, αλλά όχι όσο γρήγορα κάποιοι αισιόδοξοι περίμεναν.
Και αυτή η τελευταία διαπίστωση ίσως και να στέλνει ένα μήνυμα, ότι μειώσεις επιτοκίων μην δούμε τελικά το πρώτο 6μηνο του 2024, αλλά αργότερα.
Η ανησυχία για τον πληθωρισμό επέστρεψε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών που κατέγραψε με βάση τα στοιχεία της η Eurostat για τον Δεκέμβριο, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη σημαίνουν ένα καμπανάκι που κάθε άλλο παρά θα πρέπει να το αγνοήσουν οι Αρχές. Επίσης αυτή η εξέλιξη ίσως και να σημαίνει ότι η εποχή της μείωσης των επιτοκίων ίσως θα αργήσει ακόμη περισσότερο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ευρωζώνη η νέα πηγή πληθωριστικών πιέσεων είναι και πάλι η ενέργεια. Οι παράγοντες που τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις είναι οι τιμές του δείκτη ενέργειας και η αγορά ηλεκτρισμού. Όπως επισημαίνεται οι πιέσεις αυτές μπορεί να κρατήσουν έως τα μέσα του 2024 και εν συνεχεία θα υπάρχει μεν αποκλιμάκωση, αλλά αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψει τις τιμές στα προ κρίσης επίπεδα.
Στην Ελλάδα οι τιμές του γενικού δείκτη στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 3,7% από 2,9% που είχαν αυξηθεί τον Νοέμβριο, όταν και είχε καταγραφεί μία σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με ρυθμό 3,8% τον προηγούμενο μήνα.
Επιταχύνονται οι πληθωριστικές πιέσεις
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανοδική τάση στις τιμές αντικατοπτρίζεται και από τον γεγονός ότι ο πληθωρισμός από 2,4% που ήταν τον Νοέμβριο αυξήθηκε στο 2,9%, αυξάνοντας την σχετική απόσταση που υπάρχει από το 2% σε μέσα επίπεδα, που έχει θέσει η ΕΚΤ ως βασικό της στόχος, κάτι που σημαίνει ότι απομακρύνεται επί του παρόντος η στιγμή που η ΕΚΤ θα πατήσει το κουμπί για να ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.
Ο τελευταίος μήνας του έτους, ουσιαστικά έδειξε ότι οι τιμές έχουν διάθεση να ανέβουν παρά να υποχωρήσουν και αυτό φαίνεται από την πορεία του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα