Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα 3/5, Ο Λόρδος Βύρων διασχίζει κολυμπώντας τον Ελλήσποντο – Το ελάττωμα που τον βοήθησε να τα καταφέρει…

Ο Λόρδος Βύρων διασχίζει κολυμπώντας τον Ελλήσποντο, μια μέρα σαν σήμερα, 3 Μαΐου του 1910· ένα ελάττωμα στα πόδια τον βοήθησε να τα καταφέρει…
Για τη ζωή και το (αμφιλεγόμενο) πέρασμα του Λόρδου Βύρωνα από την Ελλάδα έχουμε γράψει στο παρελθόν… Όμως υπάρχει μια σχεδόν άγνωστη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Άγγλο ποιητή, που ελάχιστα μνημονεύεται από την Ιστορία…
Ο Τζορτζ Γκόρντον, ο 6ος βαρόνος του Μπάιρον, είχε γεννηθεί με ραιβοποδία, μια κατάσταση, δηλαδή, στην οποία τα πόδια είναι στραμμένα με κατεύθυνση προς τα μέσα με αποτέλεσμα τα πέλματα να μην ακουμπούν ισομερώς στο έδαφος, να εξασθενούν οι σύνδεσμοι του έξω σφυρού και τα πέλματα να παρουσιάζουν δυσκολίες στη βάδιση και αστάθεια. Ο Λόρδος Βύρων ένοιωθε περισσότερο στο στοιχείο του όταν ήταν στο νερό παρά όταν πατούσε στη γη· και, λέγεται ότι, ήταν δεινός κολυμβητής!
Και σ’ ετούτο το άρθρο μην περιμένετε αναφορές στην (δήθεν) φιλελληνική δράση του ή στην ποιητική δεξιότητα του Βύρωνα. Ο Βρετανός λόρδος καυχιόταν για ένα επίτευγμα που πέτυχε μια μέρα σαν σήμερα, 3 Μαΐου του 1810. Τι έκανε; Διέσχισε τον Ελλήσποντο (σήμερα Δαρδανέλια), τον πορθμό, δηλαδή, που χωρίζει τη Μικρά Ασία από τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο μύθος του Λέανδρου και της Ηρούς ενέπνευσε τον ποιητή...

Ο Λόρδος Βύρων εμπνεόταν συχνά από την Ελληνική Μυθολογία, σύμφωνα με την οποία, ο Λέανδρος, ένας νέος από την Άβυδο, συνήθιζε να διασχίζει τον Ελλήσποντο κολυμπώντας κάθε βράδυ για να επισκεφτεί την αγαπημένη του ιέρεια της θεάς Αφροδίτης, Ηρώ, που άναβε μια λάμπα για να τον καθοδηγήσει. Τραγική η κατάληξη του ερωτευμένου ζεύγους της Μυθολογίας, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία· ας προχωρήσουμε στον ποιητή. Ο Βύρων αποφάσισε να διασχίσει τον Ελλήσποντο, λοιπόν, κολυμπώντας για να αποδείξει στην ακολουθία του ότι όλα τα μπορούσε...
Ο Λόρδος Βύρων απέτυχε στην πρώτη προσπάθεια, αλλά δεν το έβαλε κάτω: κολύμπησε, επιχειρώντας δεύτερη φορά, από τη μια άκρη του πορθμού στην άλλη σε μία ώρα και 10 λεπτά, όπως χρονομετρήθηκε τότε. Ο Βύρων ήταν μόλις 22 χρονών. Σήμερα το ρεκόρ της διαδρομής (των τεσσάρων μιλίων) των Δαρδανελίων κολυμπώντας είναι 48 λεπτά. Να σημειωθεί πως τα νερά στα Δαρδανέλια ρέουν και στις δύο κατευθύνσεις κατά μήκος του στενού, από την Προποντίδα προς το Αιγαίο πέλαγος μέσω ενός επιφανειακού ρεύματος και κατά την αντίθετη κατεύθυνση μέσω ενός υποθαλάσσιου, συνεπώς η κολύμβηση καθίσταται δυσχερής για κάποιον αμαθή.
Το ταξίδι εκείνο του Βύρωνα στην ευρωπαϊκή ήπειρο- που εμπλουτίστηκε και με ένα κολυμβητικό κατόρθωμα- τον ενέπνευσε να γράψει το πρώτο του πολυδιαβασμένο ποιητικό έργο, το «Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ». Και το Μεσολόγγι περίμενε τον Βύρωνα για να τον σκεπάσει με το χώμα του, 14 χρόνια μετά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα