Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Αλλάζουν όλα στις φορολογικές δηλώσεις - Κλιμακωτή έκπτωση έως 4% και νέες ημερομηνίες

Την καθιέρωση σταθερών ημερομηνιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα φιλοδωρήματα, αλλά και ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Aφορολόγητα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ
Θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι 300 ευρώ για τα φιλοδωρήματα που προέρχονται από τα POS. Αυτό που ίσχυε έως τώρα ήταν η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Τα φιλοδωρήματα δηλώνονταν στην αναλυτική περιοδική δήλωση και φορολογούνταν όπως ακριβώς και ο μισθός. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου του 2024, ενώ τα tips θα απαλλαχθούν πλήρως από τις ασφαλιστικές εισφορές ανεξαρτήτως ποσού.
Επίσης θα θεσπιστεί ρύθμιση που θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για τον εργοδότη που θέλει να μειώσει τον μισθό του εργαζόμενου και να τον αντικαταστήσει με φιλοδωρήματα.
Παράδειγμα: Εάν ένας εργαζόμενος παίρνει 850 ευρώ και ο εργοδότης πει ότι θα του δίνει 650 ευρώ και τα υπολοιπα θα τα παίρνει από tips, το θέμα θα ρυθμίζεται με φορολογική διάταξη που πιθανώς θα φορολογεί αυτά τα 200 ευρώ της διαφοράς.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως τα φιλοδωρήματα φτάνουν δυνητικά στα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο, δεδομένου ότι ο τζίρος στην εστίαση έφτασε πέρσι τα 8 δις (+10% από το προηγούμενο έτος) και 580 εκατ. στα κομμωτήρια. 
Καθιέρωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης που θα βάλουν οριστικό τέλος στις παρατάσεις και κλιμακωτή έκπτωσης 2% έως 4% για γρήγορη εξόφληση φόρου εισοδήματος.
Η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις θα ανοίγει 15 Μαρτίου με 15 Ιουλίου με αποτέλεσμα οι 6,6 εκατ. φορολογούμενοι να έχουν στην διάθεση τους ένα τετράμηνο για να πατήσουν το «κουμπί» της υποβολής. Οι ημερομηνίες θα είναι κλειδωμένες και δεν θα γίνονται... λάστιχο.
Προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους και εφόσον υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση ως εξής:
  • 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση 15/3 έως 30/4
  • 3% έκπτωση από 1/5 έως 15/6
  • 2% έκπτωση από 16/6 έως 15/7
Επιπλέον προβλέπεται πρόστιμο έως 2.500 ευρώ σε φορείς του Δημοσίου μεταξύ των οποιων και η ΑΑΔΕ που καθυστερούν να εκδώσουν τα ενημερωτικά αποδοχών των δικαιούχων μισθωτών και συνταξιούχων.
Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Το τέλος επιτηδεύματος θα επιβαρύνει μόνο τα νομικά πρόσωπα 
Σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ θα γίνει ανακατανομή αρμοδιοτήτων του διοικητή και του Συμβουλίου Διοίκησης. Το Συμβούλιο ασχολείται με πολλά θέματα καθημερινής λειτουργίας, όπως προμήθειες, προσωπικό κλπ. Όλα αυτά περνάνε στη διοίκηση της ΑΑΔΕ. Παράλληλα, το Συμβούλιο αποκτά πιο θεσμικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του διοικητή και των υποδιοικητών και τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων για την αξιολόγηση του έργου τους που θα αποστέλλονται στη Βουλή.
- Θα δοθεί δυνατότητα για 2η ανανέωση της θητείας του διοικητή (σήμερα προβλέπει ο νόμος μία ανανέωση) με κρίση από το Συμβούλιο Διοίκησης
- Δυνατότητα πρόσληψης γενικών διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει γίνει στον ΕΦΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα