Προβληματισμός ΝΔ- Αντιδράσεις αντιπολίτευσης .
Παρασκευη, 26 03 2010 14:44 .Σοβαρούς προβληματισμούς για το κύριο μέρος της συμφωνίας στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι "οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή και όχι για πανηγυρισμούς". Ο κύριος Σαμαράς, έθεσε τρία κρίσιμα ερωτήματα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει μόνη της το πρόβλημα. Αντιδράσεις για τη συμφωνία εξέφρασαν τα κόμματα της αριστεράς για ανακωχή που κανείς δεν ξέρει την διάρκεια έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ.
Προβληματισμός Σαμαρά
Έντονους προβληματισμούς και δυσοίωνες προβλέψεις για το κύριος μέρος της συμφωνίας, τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο και τη διαδικασία που αυτή μπορεί να λειτουργήσει εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς σε δήλωσή του τόνισε ότι είναι ώρα για περισυλλογή και όχι για πανηγυρισμούς και χαρακτήρισε θετική την απόφαση της ΕΚΤ για το καθεστώς ομολόγων καθώς "αποτρέπεται η πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά".
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως για να πάρει η Ελλάδα βοήθεια απαιτείται να έχει φτάσει στο έσχατο σημείο, χωρίς να προσδιορίζεται ποιό είναι αυτό.
"Να δανείζεται με 6% από τις αγορές; Να δανείζεται με 8% από τις αγορές; Να μη μπορεί να δανειστεί καθόλου; Δηλαδή, ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας για να τη βοηθήσουν;", ρώτησε και επεσήμανε πως εμείς ζητήσαμε στήριξη για να μη φτάσουμε στα όρια αυτά.
Επίσης ανέφερε πως ακόμα και αν μπαίναμε στη διαδικασία βοήθειας κάτω από τέτοιους όρους, η συμφωνία επιβάλλει τη λήψη τελικής απόφασης από κάθε χώρα της ευρωζώνης με ομοφωνία, κάτι το οποίο στη πράξη μπορεί να σημαίνει και νέα μέτρα και "συνεπώς πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία".
Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ακόμη ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της συμφωνίας "φωτογραφίζει επιπλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και συνιστά υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεσμών, μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής οικονομίας από ένα κατ’εξοχήν μη ευρωπαϊκό οργανισμό".
Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο και να σταθεί μόνη στα πόδια της, γιατί αυτό είναι το πιο συμφέρον για την ίδια.
"Αυτό επιβάλλει και η αξιοπρέπειά της χώρας μας και η ανόρθωση της αξιοπιστίας της. Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και θα το κάνουμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις", τόνισε.
ΛΑΟΣ: "Κερδίσαμε μια ανακωχή"
"Δεν κερδίσαμε τον πόλεμο, ούτε καν μία μάχη. Κερδίσαμε μία ανακωχή που δεν γνωρίζουμε τη διάρκειά της. Σε λίγες ημέρες θα βγούμε για δανεισμό. Αν πετύχουμε να δανειστούμε με επιτόκιο πέριξ του 5% αυτό θα είναι πράγματι κάτι. Αν όμως ξεπεράσει το 6% τότε πράγματι θα χρειαστούμε πρόσθετη βοήθεια", τόνισε ο ΛΑΟΣ και απαντώντας στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για στήριξη σε αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα είπε:
"Ή αυτά θα είναι χλιαρά και ως εκ τούτου αναποτελεσματικά, οπότε δεν χρειάζεται την βοήθεια κανενός, ή θα είναι "πειθαρχημένα" για να είναι ουσιωδώς αποτελεσματικά. Πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται εκ των προτέρων συμφωνία".
ΚΚΕ
Η θριαμβολογία του πρωθυπουργού είναι το τυρί στη φάκα που έχουν στήσει για τον ελληνικό λαό, προκειμένου να χειραγωγήσουν και να κάμψουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μπροστά στο φορολογικό νομοσχέδιο και οικονομικά μέτρα τονίζει η Αλέκα Παπαρήγα.
"Η επίκληση του δημοσιονομικού προβλήματος, του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων αποτελεί το "τυράκι" στη φάκα για την παγίδευση των εργαζομένων. Πίσω από την αύξηση του δημόσιου χρέους βρίσκεται η υπέρογκη κρατική χρηματοδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες για τα σχέδια του ΝΑΤΟ, οι συνέπειες της έκθεσης της εγχώριας παραγωγής στον ανταγωνισμό της "απελευθερωμένης" αγοράς της ΕΕ, από την οποία επωφελούνται συγκεκριμένοι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι εάν μειωθεί το Δημόσιο Χρέος μπορεί να δοθούν αυξήσεις, να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές υπηρεσίες, να μειωθεί η έμμεση και άμεση φορολογία των λαϊκών στρωμάτων. Η πίεση στο λαϊκό εισόδημα θα είναι συνεχής. Σήμερα για να μειωθούν τα ελλείμματα, αύριο για να μην αυξηθούν."
Αντίθετος στην ανάμειξη ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας
Την αντίθεσή του στην εμπλοκή του ΔΝΤ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης αλλά και οι δυσμενείς συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το έφεραν στη χώρα μας από την πίσω πόρτα, και μαζί με αυτό μας φέρνουν νέα ακόμα πιο επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα.
Όσοι κινδυνολόγησαν, τόνισε, περί χρεωκοπίας της χώρας, αποδείχτηκε ότι δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να βάλουν μια χοντρή θηλιά στο λαιμό κάθε έλληνα εργαζόμενου, μισθωτού, άνεργου και συνταξιούχου.
Η αλλαγή πολιτικής, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ο μόνος τρόπος απεμπλοκής της χώρας από αυτή την κρίση, επισημαίνοντας πως η απόσυρση των υφεσιακών και αντικοινωνικών μέτρων και η επένδυση στην ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης είναι μονόδρομος.
Δηλώσεις Κ. Μίχαλου για Σύνοδο Κορυφής
Ως θετικές για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ, για τα ελληνικά ομόλογα, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ αντίθετος εμφανίστηκε σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική υπόθεση.
Παράλληλα ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε αναμενόμενες τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη της χώρας μας και πρότεινε την έκδοση στην ελληνική αγορά κρατικού ομολόγου που θα χρηματοδοτηθεί από τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό.
ΠΗΓΕΣ:ΕΡΤ_ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα