Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ούτε βήμα πίσω για την Εκκλησία ....



Γ. Παπακωνσταντίνου: Καμία υποχώρηση στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας


Ανυποχώρητη στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και αποφασισμένη να ολοκληρώσει μέχρι το καλοκαίρι τις διαρθρωτικές αλλαγές εμφανίστηκε χθες η κυβέρνηση.

O υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην επιβολή φόρου της εκκλησιαστικής περιουσίας λέγοντας ότι «η Εκκλησία θα αντιμετωπισθεί φορολογικά όπως και τα άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου». Δηλαδή, θα φορολογούνται με συντελεστή 20% τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και των ιερών μονών και με συντελεστή 0,5% οι δωρεές ακινήτων και μετρητών. Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «φιλοδοξεί έως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί ένα πολύ μεγάλο πλέγμα αλλαγών διασώζοντας την οικονομία και αντιμετωπίζοντας παθογένειες δεκαετιών».

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο, ο υπουργός τόνισε με έμφαση ότι «η κυβέρνηση ανοίγει όλα τα μέτωπα και παίρνει την ευθύνη των αποφάσεων που θ΄ αλλάξουν την πορεία της χώρας με αίσθημα ευθύνης και κριτήριο το αίσθημα του δικαίου, για να καταλάβουν οι πολίτες ότι οι κόποι τους δεν πάνε χαμένοι». Επιπλέον εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του δανεισμού στον οποίο έχει προσφύγει η χώρα μας χαρακτηρίζοντας «επιτυχή τη διαδικασία» αλλά απέφυγε ν΄ ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του αναφέροντας το επιχείρημα ότι «ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη» και δεν του επιτρέπεται να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

«Όχι» από όλους
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο στις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές ενώ την Πέμπτη μετά το Πάσχα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, γράφηκαν στον κατάλογο 46 βουλευτές οι οποίοι σκοπεύουν να τοποθετηθούν επί των διατάξεων. Από την πρώτη μέρα, πάντως, την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ επιφυλάξεις κράτησε ο ΛΑΟΣ. Συγκεκριμένα, την πλήρη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης και του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης άσκησε κριτική σε επιμέρους διατάξεις του.

«Πιο σκληρές ποινές»
Επιμέρους βελτιώσεις στα άρθρα του νομοσχεδίου ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Α. Μακρυπίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Αθ. Παπαγεωργίου, Χρ. Πρωτόπαπας, Κ. Σπηλιόπουλος και Γ. Κουτσούκος υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οφείλει να ακούσει και τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων ώστε να προχωρήσει σε επιπλέον αλλαγές «προς όφελος των μισθωτών και των χαμηλοσυνταξιούχων», αλλά και «να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της οικοδομής». Την επιβολή βαρύτατων ποινών στους φοροφυγάδες πρότειναν οι κυβερνητικοί βουλευτές Ν. Αλευράς και Ν. Σαλαγιάννης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι εάν δεν καθίσει κάποιος στο σκαμνί έστω και ως παράδειγμα, τότε θα είναι μετέωρο ό, τι κάνει η κυβέρνηση.

«Επιχειρούμε μία επανάσταση στο φορολογικό σύστημα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι στα προσεχή σχέδια είναι η κατάθεση ενός ακόμη συμπληρωματικού νομοσχεδίου με στόχο την περαιτέρω απλοποίηση του συστήματος, την επέκταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, την αναμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών και την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.


ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
στο φορολογικό νομοσχέδιο, με Ν.Δ., ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν, ενώ επιφυλάξεις κράτησε ο ΛΑΟΣ


«Είμαστε ανοιχτοί για βελτιώσεις ακόμη και την τελευταία στιγμή»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είναι ανοιχτή για βελτιώσεις ακόμη και της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο» διαβεβαίωσε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στους βουλευτές των ΚΤΕ Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή για τις επιμέρους ρυθμίσεις.

Προηγουμένως, είχε δεχτεί καταιγισμό παρατηρήσεων και σχολίων από πολλούς βουλευτές που στην πλειονότητά τους εξέφρασαν με θετική αλλά κριτική διάθεση τον προβληματισμό τους για θέματα όπως η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, των μικροαγροτών καθώς και το ζήτημα των φοροαπαλλαγών για δωρεές. Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ κυρίαρχο στοιχείο ήταν η αγωνία που εξέφρασαν πολλοί βουλευτές για την αποτελεσματικότητα του φορολογικού λόγω της ύφεσης στην οποία βρίσκεται η πραγματική οικονομία. Οι Γιώργος Φλωρίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Βάσω Παπανδρέου και Γιάννης Κουτσούκος επέμειναν στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας ενώ παράλληλα ζήτησαν να γίνουν αυξήσεις στα τεκμήρια που υποδηλώνουν πολυτελή τρόπο ζωής όπως πισίνες, πολυτελή Ι.Χ. και σκάφη.

Για τις δωρεές
Παράλληλα, πολλά μέλη του ΚΤΕ διατύπωσαν ενστάσεις για το θέμα των δωρεών. Μάλιστα, το ζήτημα έθεσε η Σούλα Μερεντίτη λέγοντας ότι ενώ το νομοσχέδιο καταργεί τις φοροαπαλλαγές για τις δωρεές στα αθλητικά σωματεία, διατηρεί τις δωρεές της Εκκλησίας και για «κάθε λογής ιδρύματα για τα οποία ουκ έστιν αριθμός». Όπως σχολίασαν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν περιπτώσεις που πολλοί φορολογούμενοι κερδίζουν τουλάχιστον 5.000 ευρώ φόρους ετησίως κάνοντας υποτιθέμενες δωρεές σε ιδρύματα τα οποία περίπου τους ανήκουν. Την ίδια ώρα η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να επανεξετάσει τη συλλήβδην διατήρηση φοροαπαλλαγών για όλους τους συνταξιούχους σχολιάζοντας πως υπάρχουν αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων, ακόμη και κάποιοι που έχουν μερίσματα, εισοδήματα ή πολύ υψηλές συντάξεις.

Ενστάσεις για τη φορολόγηση των μικροπαραγωγών διατύπωσαν βουλευτές κυρίως της περιφέρειας όπως οι Δημήτρης Κουσελάς και Γιάννης Κουτσούκος.

Ακόμη, ο Μίμης Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πείσει τον κόσμο ότι οι ρυθμίσεις για την φορολόγηση των offshore εταιρειών θα έχουν αποτελέσματα, ενώ ο Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να εξετάσει σοβαρά για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποδίδονται το ΙΚΑ και ο ΦΠΑ από τους φορείς του έργου.



«Βάζετε σε κίνδυνο τις επενδύσεις»

ΚΑΤΩΤΕΡΟ των περιστάσεων, γραφειοκρατικό αντιαναπτυξιακό, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη, μολονότι αναγνώρισε ότι έχει αρκετά σημεία προς τη σωστή κατεύθυνση, εξέφρασε την αντίρρησή της στη φορολόγηση με 40% των μερισμάτων των επιχειρήσεων εξαιτίας του κινδύνου- όπως είπενα σταματήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, αλλά και στην επιβολή φόρου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας αντί, όπως υποστήριξε, να επιβληθεί φόρος υπερτιμήματος στα ακίνητα έως και 20% κατά τη φάση της αγοραπωλησίας τους.

«Χαίρομαι που ταυτίζεστε με τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, κυρία Μπακογιάννη», απάντησε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας ότι θα κληθούν να πληρώσουν κυρίως οι κάτοχοι ακινήτων με περιουσία πάνω από 600.000 ευρώ. Και έσπευσε να επικρίνει τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. λέγοντας ότι «χάρισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε μετόχους 200 επιχειρήσεων με τη μείωση των κερδών των επιχειρήσεων χωρίς όμως να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας».
πηγη: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα